Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Σαλάτα με κουσκούς και βερίκοκα

01 Αύγουστος, 2022

Το μαγικό κουσκούς είναι ένα παραδοσιακό ζυμαρικό που συνδυάζεται άριστα με κρεατικά, λαχανικά και τρώγεται και σε μορφή σαλάτας.

Λατρεύεται από αυτούς που γνωρίζουν την διατροφική αξία του και ιδιαίτερα από αυτούς που κάνουν vegan διατροφή. Είναι μια πρόταση για αυτούς που ψάχνουν συνεχώς καινούργιες ιδέες, γεύσεις, φρεσκάδα και πολύ νοστιμιά για το γεύμα τους. Συνοδευτικό για ότι βγάλεις σ’ ένα τραπέζι, θέλοντας μόλις λίγα λεπτά από το χρόνο σου.

Μαζί με το βερίκοκο γίνεται ένα απολαυστικό σαλατόγευμα με λίγες θερμίδες, με άφθονες απαραίτητες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Προστίθεται στο τραπέζι σε μια μεγάλη πιατέλα ή γαβάθα και κερδίζει την προσοχή όλων. Το πολυχρηστικό αυτό φρούτο κάνει την εμφάνιση του στα μανάβικα, από το τέλος της άνοιξης και την αρχή του καλοκαιριού και είναι από τα αγαπημένα φρούτα του Έλληνα από την αρχαιότητα. «Χρυσόμηλα» τα αποκαλούσαν οι Ρωμαίοι και «χρυσά αυγά του ήλιου» οι αρχαίοι πρόγονοι μας. Το κουσκούς έχει τις ρίζες του στην περιοχή της Μεσογείου, στο Μαρόκο και είναι το επίσημο πιάτο της χώρας και σε πολλές άλλες χώρες της βόρειας Αφρικής. Εκεί το μαγειρεύουν την ιερή μουσουλμανική ημέρα Παρασκευή και για ειδικές περιπτώσεις. Όμως οι αρχαιολογικές ανασκαφές απέδειξαν ότι είναι ένα πανάρχαιο είδος ζυμαρικού και προέρχεται από την κουζίνα των Βέρβερων. Οι Βέρβεροι (προήλθε από την ελληνική λέξη βάρβαρος) είναι οι ιθαγενείς της Βορείου Αφρικής, δυτικά της κοιλάδας του Νείλου. Είναι διαμοιρασμένοι κυρίως στην Αλγερία, Τυνησία, Μαρόκο και Λιβύη.  Μέσα σε μια ξύλινη κυλινδρική σκάφη γίνεται η παρασκευή του χειροποίητου παραδοσιακού κουσκούς. Μαζεύονται δυο-τρείς γυναίκες μαζί, σηκώνουν τα μανίκια τους, ενώνουν τις δυνάμεις και την τέχνη τους μέχρι να βγει το τελικό αποτέλεσμα.

 

Υλικά

200 γρ. κουσκούς

6 ντοματίνια κομμένα στα τέσσερα

1 αγγούρι κομμένο σε μικρά καρέ                                              

1 Πιπεριά Φλωρίνης κομμένη σε μικρά καρέ

4 βερίκοκα κομμένα σε μικρά καρέ

2 φρέσκα κρεμμυδάκια

2  κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό

2  κουταλιές ψιλοκομμένο δυόσμο

1 κουταλιά κουκουνάρι

2 κουταλιά αμύγδαλο φιλέ

Για την σως

100 ml ελαιόλαδο

20 ml ξύδι

Χυμό από 1 λεμόνι

Χυμό από 1 πορτοκάλι

Αλάτι

Πιπέρι

30 γρ. Γραβιέρα τριμμένη

 

Εκτέλεση:

Αρχικά σε ένα μικρό τηγάνι καβουρδίζουμε το φιλέ αμυγδάλου και το κουκουνάρι και τα κρατάμε στην άκρη.

Σε μια κατσαρόλα με αρκετό και αλατισμένο νερό , βράζουμε το κουσκούς για 5-7 λεπτά .

Σουρώνουμε το κουσκούς και ξεπλένουμε με τρεχούμενο νερό .

Αφήνουμε να κρυώσει και μεταφέρουμε σε ένα μπολ μαζί με τα ντοματίνια ,το αγγούρι, την πιπεριά, τα βερίκοκα, τα κρεμμυδάκια, τον μαϊντανό και τον δυόσμο.

Ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το ξύδι, το χυμό λεμονιού και τον χυμό πορτοκαλιού και αλατοπιπερώνουμε.

Προσθέτουμε την μισή ποσότητα από το αμύγδαλο και το κουκουνάρι και ανακατεύουμε πολύ καλά.

Κλείνουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για περίπου 1 ώρα μέχρι να παγώσει .

Σερβίρουμε σε μία πιατέλα με λίγο έξτρα ελαιόλαδο και προσθέτουμε πάνω το υπόλοιπο αμύγδαλο και κουκουνάρι καθώς και την τριμμένη γραβιέρα προαιρετικά.

 

Καλή επιτυχία!

 

Συνταγή : Κοκκινάκη Νεκταρία, Κείμενο: Κουδουμογιαννάκης Λεωνίδας, Επιμέλεια κειμένου : Κοκκινάκη Νεκταρία, Φωτογράφιση : Χριστοδουλάκης Μιχάλης

 

ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΤΟ APP

google play storeapple app store