PinΒρες το κατάστημά σου
Card cap
Σαλάτα με λαχανικά και καρότο
εικονίδιο ημερομηνίας

05 Νοέμβριος, 2020

Τη σαλάτα, σε σχέση με το φαγητό την αγαπούσαμε όλοι από μικρά παιδιά. Είναι δροσερή όπως το φρούτο. Έχει ωραία χρώματα και αρώματα. Φτιάχνεται γρήγορα και με λίγα φρέσκα υλικά. Μπορείς να αυτοσχεδιάζεις εκείνη την ώρα που την παρασκευάζεις με τρόφιμα που έχεις στο ψυγείο.

Τα πλένεις με μπόλικο κρύο νερό της βρύσης και το χαίρεσαι. Γεμίζεις τη σαλατιέρα, τη βάζεις στο κέντρο του τραπεζιού σαν κάτι μοναδικό στο γεύμα. Μα είναι μοναδικό! Καμιά φορά χορταίνεις μόνο μ’ αυτή. Και γκρινιάζει η νοικοκυρά του σπιτιού. Καλά φαγητό δεν τρως; Εκείνη την ώρα νοιώθεις πως τρως βασιλικό φαγητό. Σαν τους ευρωπαίους  μονάρχες που τις λάτρευαν. 

Ο Βασιλιάς Ερρίκος Δ' λάτρευε τη σαλάτα με βραστές πατάτες κομμένες σε μικρά κυβάκια και dressing από σαρδέλα και φρέσκα βότανα. Πιο παλιά, πριν από 2.000 χρόνια,  οι  Βαβυλώνιοι αναμείγνυαν λάδι και ξίδι για τα λαχανικά τους. Το ίδιο κάνουμε και εμείς σήμερα  στην κλασσική σαλάτα με μαρούλι, άνηθο και φρέσκο κρεμμυδάκι. Οι Αιγύπτιοι αρωμάτιζαν τις σαλάτες όχι μόνο με λάδι και ξύδι, αλλά και διάφορα ασιατικά μπαχαρικά.

Ανάλογα με την εποχή φτιάχνεις και το μενού της σαλάτας. Μέσα στο φθινόπωρο αρχίζουν να βγαίνουν τα πρώτα λαχανικά. Πρόκληση για να αλλάξεις, να δοκιμάσεις το καινούργιο. Αν δεν έχεις στον κήπο σου το προμηθεύεσαι από το σουπερ μαρκετ της γειτονιάς σου. Λόλες, μαρούλια, ρόκα και καρότο βρίσκεις αυτή την εποχή παντού. Μια γρήγορη σαλάτα στο πιάτο σου.

Υλικά

3 καρότα τριμμένα στον χοντρό τρίφτη

2 κολοκυθάκια

2 κούπες διάφορα λαχανικά (μαρούλι, Λόλα, ρόκα)

2 φρέσκα κρεμμυδάκια

50γρ. καρυδιά

Αλάτι

Σώς

100γρ. γιαούρτι

50ml ελαιόλαδο

Ξύσμα από ένα λεμόνι

1 κουταλιά δυόσμο

Για το σερβίρισμα

3 φέτες ψωμί

Εκτέλεση

Αρχικά χτυπάμε στο μίξερ όλα τα υλικά για το σως. Ρίχνουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε τα καρότα. Αφήνουμε στο ψυγείο να μαριναριστούν για μισή ώρα.

Κόβουμε τα κολοκυθάκια σε λεπτές ροδέλες και αλευρώνουμε. Τηγανίζουμε σε ελάχιστο ελαιόλαδο και βγάζουμε σε πιάτο με απορροφητικό χαρτί.

Κόβουμε τις φέτες το ψωμί σε τριγωνικά, ραντίζουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με αλάτι και ρίγανη. Ψήνουμε στην τοστιέρα μέχρι να φρυγανίσουν.

Σε μια πιατέλα κόβουμε σε μέτρια κομμάτια τα λαχανικά και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Προσθέτουμε τα μαριναρισμένα καρότα στη μέση. Στήνουμε όμορφα τα κολοκυθάκια και σκορπάμε τα καρύδια. Προσθέτουμε το φρυγανισμένο ψωμί. Αλατίζουμε και ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.

 

Καλή επιτυχία!

 

Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μάνος Διακαινισάκης, Κείμενο: Λεωνίδας Κουδουμογιαννάκης, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη