Τη σαλάτα, σε σχέση με το φαγητό την αγαπούσαμε όλοι από μικρά παιδιά. Είναι δροσερή όπως το φρούτο. Έχει ωραία χρώματα και αρώματα. Φτιάχνεται γρήγορα και με λίγα φρέσκα υλικά. Μπορείς να αυτοσχεδιάζεις εκείνη την ώρα που την παρασκευάζεις με τρόφιμα που έχεις στο ψυγείο.
Τα πλένεις με μπόλικο κρύο νερό της βρύσης και το χαίρεσαι. Γεμίζεις τη σαλατιέρα, τη βάζεις στο κέντρο του τραπεζιού σαν κάτι μοναδικό στο γεύμα. Μα είναι μοναδικό! Καμιά φορά χορταίνεις μόνο μ’ αυτή. Και γκρινιάζει η νοικοκυρά του σπιτιού. Καλά φαγητό δεν τρως; Εκείνη την ώρα νοιώθεις πως τρως βασιλικό φαγητό. Σαν τους ευρωπαίους μονάρχες που τις λάτρευαν.
Υλικά
- 3 καρότα τριμμένα στον χοντρό τρίφτη
- 2 κολοκυθάκια
- 2 κούπες διάφορα λαχανικά (μαρούλι, Λόλα, ρόκα)
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 50γρ. καρυδιά
- Αλάτι
Σώς
- 100γρ. γιαούρτι
- 50ml ελαιόλαδο
- Ξύσμα από ένα λεμόνι
- 1 κουταλιά δυόσμο
Για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
- Αρχικά χτυπάμε στο μίξερ όλα τα υλικά για το σως. Ρίχνουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε τα καρότα. Αφήνουμε στο ψυγείο να μαριναριστούν για μισή ώρα.
- Κόβουμε τα κολοκυθάκια σε λεπτές ροδέλες και αλευρώνουμε. Τηγανίζουμε σε ελάχιστο ελαιόλαδο και βγάζουμε σε πιάτο με απορροφητικό χαρτί.
- Κόβουμε τις φέτες το ψωμί σε τριγωνικά, ραντίζουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με αλάτι και ρίγανη. Ψήνουμε στην τοστιέρα μέχρι να φρυγανίσουν.
- Σε μια πιατέλα κόβουμε σε μέτρια κομμάτια τα λαχανικά και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Προσθέτουμε τα μαριναρισμένα καρότα στη μέση. Στήνουμε όμορφα τα κολοκυθάκια και σκορπάμε τα καρύδια. Προσθέτουμε το φρυγανισμένο ψωμί. Αλατίζουμε και ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.
Καλή επιτυχία!
Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μάνος Διακαινισάκης, Κείμενο: Λεωνίδας Κουδουμογιαννάκης, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη