Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Σαλάτα με μαυρομάτικα και παντζάρια

01 Οκτώβριος, 2020

Ποια ήταν η ωραία παροιμία που μας έλεγε η καλή μας η δασκάλα στο σχολείο για την αποταμίευση; «Φασούλι το φασούλι γεμίζει το σακούλι», που σημαίνει… ότι να μην είμαστε ανυπόμονοι για να πετύχουμε τον οικονομικό μας στόχο.

Εμείς όμως φέραμε στην κουζίνα μας ένα σακουλάκι φασόλια μαυρομάτικα και είμαστε ανυπόμονοι πως θα συνδυαστούν, μιας και υπάρχουν πολλές προτάσεις για να «παντρέψεις» τα μαυρομάτικα.

Τα μαυρομάτικα στο χωριό μου, τα σπέρνανε στα σποροχώραφα που ήταν πλούσια εδάφη και χρησιμοποιούταν αποκλειστικά για δημητριακά και όσπρια τα οποία είχαν πολύ καλή απόδοση.

Μου έλεγε ο παππούς μου ότι την άνοιξη, μετά το τέλος των βροχών κάνανε «καλουριά» το χωράφι. Ζευγάριζαν με το αλέτρι και με ζώα τουλάχιστον τρεις φορές το έδαφος για να κρατήσει την υγρασία, μιας και η καλλιέργεια ήταν άνυδρη, δηλαδή δεν ποτιζόταν.

Η σπορά γινόταν τέλος Μαΐου ή αρχές του καλοκαιριού που ανέβαινε η θερμοκρασία. Μέσα στον Ιούλιο και Αύγουστο έπαιρναν δροσερούς καρπούς, χλωρά φασόλια που τα έλεγαν αμπελοφάσουλα. Όταν αυτά μέστωναν, κυρίως τέλη Αυγούστου αρχές Σεπτεμβρίου, συνέλεγαν τον σπόρο μέσα από τον καρπό.

Ο καρπός αποθηκευόταν, αν ήταν πολύς μέσα σε «κουρουπάκια», μικρά πήλινα δοχεία ή σε βαμβακερούς σάκους για προστασία από την υγρασία. Μαζί με τον καρπό έβαζαν συνήθως δροσερά κλαδιά φασκομηλιάς για να μην «σκουληκιάσουν», δηλαδή να μην προσβληθούν από έντομα.

Τα φασόλια, γινόταν υπέροχες συνταγές σε διάφορα φαγητά αλλά και σε σαλάτες. Σήμερα, μιας και βρισκόμαστε στην εποχή που τα πρώτα παντζάρια κάνουν την εμφάνιση τους,  θα φτιάξουμε μια υπέροχη σαλάτα με αυτό εξαιρετικό λαχανικό την «Κόκκινη υπερδύναμη» όπως λένε κάποιοι, μιας και είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και έχει εκπληκτικά οφέλη για την υγεία μας.

Κείμενο – επιμέλεια κειμένου : Νεκταρία Κοκκινάκη

Υλικά

250γρ. μαυρομάτικα φασόλια

3 παντζάρια

4 φρέσκα κρεμμυδάκια

2 κουταλιές άνηθο

Σώς

50ml ελαιόλαδο

5 κουταλιές ξύδι

Ξύσμα λεμονιού

Αλάτι

Εκτέλεση

Πλένουμε τους βολβούς τα παντζάρια και ξεφλουδίζουμε. Βράζουμε σε αρκετό αλατισμένο νερό για περίπου 20 λεπτά. Τα τρυπάμε με ένα πιρούνι για να ελέγξουμε αν είναι ψημένα, βγάζουμε από το νερό και αφήνουμε να κρυώσουν.

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τα μαυρομάτικα και τα καλύπτουμε με νερό, βράζουμε για 30-40 λεπτά. Όταν είναι έτοιμα, αφαιρούμε τη κατσαρόλα από τη φωτιά, ξεπλένουμε και αφήνουμε να σουρώσουν.

Σε ένα βαθύ μπολ μεταφέρουμε τα μαυρομάτικα και κόβουμε τα παντζάρια σε μικρά κομμάτια. Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τον άνηθο ψιλοκομμένα.

Σε ένα μπολ χτυπάμε τα υλικά για τη σώς και περιχύνουμε τη σαλάτα. Ανακατεύουμε πολύ καλά και σερβίρουμε.

Η συγκεκριμένη σαλάτα μπορεί να συνοδέψει τέλεια ψάρι τηγανιτό ή ψητό.

 

Καλή επιτυχία!

 

Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μάνος Διακαινισάκης

ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΤΟ APP

google play storeapple app store