Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Σαλάτα με παντζάρια και ζυμαρικά

09 Νοέμβριος, 2021

Το παντζάρι καταναλώνεται τόσο ωμό, για παράδειγμα τριμμένο σε σαλάτες ή ως χυμός, όσο και μαγειρεμένο, οπότε η ρίζα του είναι πιο μαλακή. Εδώδιμα είναι επίσης και τα φύλλα του, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν όπως αυτά του σπανακιού, με τη διαφορά ότι ωμά είναι κάπως πικρούτσικα.

Τα ζυμαρικά, από την άλλη πλευρά, αποτελούν το πλέον δημοφιλές τρόφιμο ανά τον κόσμο, γι' αυτό άλλωστε παρασκευάζονται σε τεράστια ποικιλία διαφορετικών ειδών, προκειμένου να ικανοποιούν κάθε γούστο. Στην Ιταλία η περίφημη pasta κυκλοφορεί σε αμέτρητες εκδοχές, μεταξύ των οποίων τα σπαγγέτι, τα ραβιόλι, τα μακαρόνι, τα ριγκατόνι, τα τορτελίνια, οι πέννες, τα φουζίλι, οι ταλιατέλες, τα λινγκουίνι, τα λαζάνια και τόσα άλλα. 

Φαντασθείτε τώρα τα δύο αγαπημένα αυτά προϊόντα ταιριασμένα αρμονικά σε μια πεντανόστιμη και εμφανισιακά πανέμορφη σαλάτα, που θα ξετρελάνει τους σιελογόνους αδένες και τους γευστικούς κάλυκές σας. Σημειώστε επίσης, ότι ο γευστικός αυτός γάμος μπορεί να έχει και την  εκδοχή ενός πέστο πατζαριού, που θα αγκαλιάζει λαχταριστά τα ζυμαρικά.

 

Υλικά

  • 300γρ. σκιουφιχτό μακαρόνι, Σκιουφικτό Κρήτης, Παραγωγός: Φιλία Μαρεντάκη

Για την σάλτσα

  • 300γρ. Παντζάρια (βολβός)
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 2 κουταλιές βασιλικό
  • 60ml Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ΠΟΠ, Σητείας οξύτητα 0,4%, Παραγωγός: Μονή Τοπλού
  • 20ml ξύδι κόκκινο
  • 40γρ. αμύγδαλα
  • 30γρ. τριμμένη γραβιέρα, Γραβιέρα Λιμνών Αργολίδος, Παραγωγός: Κακούρος Σπυρίδων
  • Αλάτι πιπέρι

Για to σερβίρισμα

  • 100 γρ. γραβιέρα κομμένη σε μικρά καρέ

Εκτέλεση

  1. Πλένουμε τα παντζάρια και ξεφλουδίζουμε το Βολβό. Βάζουμε σε μία κατσαρόλα με αρκετό νερό και βράζουμε για περίπου 20 λεπτά. Σουρώνουμε και αφήνουμε να κρυώσουν.
  2. Βράζουμε τα σκιουφιχτά σε αρκετό αλατισμένο νερό  για περίπου 6 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά, ξεπλένουμε με κρύο νερό, σουρώνουμε και μεταφέρουμε σε ένα μπολ.
  3. Σε ένα πολυμηχάνημα βάζουμε τα παντζάρια το σκόρδο, το βασιλικό, τα αμύγδαλα, το ελαιόλαδο και το ξύδι και πολτοποιούμε μέχρι να γίνουν πάστα.
  4. Τέλος αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε την τριμμένη γραβιέρα και ανακατεύουμε.
  5. Ρίχνουμε την πάστα στο μπολ με τα σκιουφιχτά και ανακατεύουμε πολύ καλά.
  6. Σερβίρουμε σε μία σαλατιέρα και βάζουμε  τα κομμάτια την γραβιέρα. Προαιρετικά μπορούμε να προσθέσουμε και λίγο φρέσκο ψιλοκομμένο κρεμμύδι.

 

Καλή επιτυχία!

Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Κείμενο: Κατερίνα Μαρινάκη, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μιχάλης Χριστοδουλάκης