PinΒρες το κατάστημά σου
Card cap

Σαλάτα με παντζάρια και ζυμαρικά

calendar

09 Νοέμβριος, 2021

Το παντζάρι ή κοκκινογούλι, είναι φυτό μονοετές ή διετές με ρίζα εδώδιμη και πολλές ποικιλίες, όπως το σέσκουλο ή το ζαχαρότευτλο, με υψηλή συγκέντρωση σακχάρων στη ρίζα του. Η εξημέρωση του φυτού θεωρείται ότι συντελέσθηκε κάπου στην Μεσόγειο, κατά την 2η χιλιετία π.Χ. Το βολβοειδές παντζάρι δεν είναι απλά ένα νόστιμο και εντυπωσιακό σε εμφάνιση τρόφιμο, αλλά είναι και εξίσου πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, πολύτιμα για την υγεία. Ωμό ή ψημένο παρέχει στον οργανισμό μας ζωτικής σημασίας αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και ανόργανα άλατα, που ενισχύουν την καρδιά, βοηθούν στην αντοχή κατά την άσκηση και στην καλή εγκεφαλική λειτουργία, αλλά και στην μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Το παντζάρι καταναλώνεται τόσο ωμό, για παράδειγμα τριμμένο σε σαλάτες ή ως χυμός, όσο και μαγειρεμένο, οπότε η ρίζα του είναι πιο μαλακή. Εδώδιμα είναι επίσης και τα φύλλα του, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν όπως αυτά του σπανακιού, με τη διαφορά ότι ωμά είναι κάπως πικρούτσικα.

Τα ζυμαρικά, από την άλλη πλευρά, αποτελούν το πλέον δημοφιλές τρόφιμο ανά τον κόσμο, γι' αυτό άλλωστε παρασκευάζονται σε τεράστια ποικιλία διαφορετικών ειδών, προκειμένου να ικανοποιούν κάθε γούστο. Στην Ιταλία η περίφημη pasta κυκλοφορεί σε αμέτρητες εκδοχές, μεταξύ των οποίων τα σπαγγέτι, τα ραβιόλι, τα μακαρόνι, τα ριγκατόνι, τα τορτελίνια, οι πέννες, τα φουζίλι, οι ταλιατέλες, τα λινγκουίνι, τα λαζάνια και τόσα άλλα. Εξίσου εντυπωσιακός σε έκταση ο κατάλογος των ελληνικών ζυμαρικών ή των μακαρονιών, όπως συνήθως οι Έλληνες αποκαλούμε συλλήβδην τα ζυμαρικά: χυλοπίτες, φλομάρια, σκιουφιχτά, κριθαράκι, γκόγκες, τραχανάς, ματσάτα, μακαρούνες και τόσα άλλα. Τα χειροποίητα παραδοσιακά ζυμαρικά, τα οποία σε αφθονία απαντώνται σε κάθε τοπικό εδεσματολόγιο της Ελλάδας και άλλων χωρών της Μεσογείου και όχι μόνο, προετοιμάζονται συνήθως στο τέλος του καλοκαιριού, με την όλη διαδικασία να αποτελεί μία από τις σημαντικότερες φροντίδες της νοικοκυράς, η οποία έπρεπε να αξιοποιήσει αφενός μεν την ύπαρξη άφθονου και φρέσκου αλευριού, από σιτάρι ή κριθάρι κυρίως, αλλά και τον ζεστό άνεμο που αναλάμβανε την ξήρανση των ζυμαρικών, τα οποία απλωμένα πάνω σε λευκά σεντόνια απολάμβαναν το «φιλί» του καλοκαιρινού ήλιου και αέρα, πριν μεταφερθούν στα κελάρια του κάθε σπιτικού.

Φαντασθείτε τώρα τα δύο αγαπημένα αυτά προϊόντα ταιριασμένα αρμονικά σε μια πεντανόστιμη και εμφανισιακά πανέμορφη σαλάτα, που θα ξετρελάνει τους σιελογόνους αδένες και τους γευστικούς κάλυκές σας. Σημειώστε επίσης, ότι ο γευστικός αυτός γάμος μπορεί να έχει και την  εκδοχή ενός πέστο πατζαριού, που θα αγκαλιάζει λαχταριστά τα ζυμαρικά.

Υλικά

300γρ. σκιουφιχτό μακαρόνι, Σκιουφικτό Κρήτης, Παραγωγός: Φιλία Μαρεντάκη

Για την σάλτσα

300γρ. Παντζάρια (βολβός)

1 σκελίδα σκόρδο

2 κουταλιές βασιλικό

60ml Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ΠΟΠ, Σητείας οξύτητα 0,4%, Παραγωγός: Μονή Τοπλού

20ml ξύδι κόκκινο

40γρ. αμύγδαλα

30γρ. τριμμένη γραβιέρα, Γραβιέρα Λιμνών Αργολίδος, Παραγωγός: Κακούρος Σπυρίδων

Αλάτι πιπέρι

Για σερβίρισμα

100 γρ. γραβιέρα κομμένη σε μικρά καρέ

 

Εκτέλεση

Πλένουμε τα παντζάρια και ξεφλουδίζουμε το Βολβό. Βάζουμε σε μία κατσαρόλα με αρκετό νερό και βράζουμε για περίπου 20 λεπτά. Σουρώνουμε και αφήνουμε να κρυώσουν.

Βράζουμε τα σκιουφιχτά σε αρκετό αλατισμένο νερό  για περίπου 6 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά, ξεπλένουμε με κρύο νερό, σουρώνουμε και μεταφέρουμε σε ένα μπολ.

Σε ένα πολυμηχάνημα βάζουμε τα παντζάρια το σκόρδο, το βασιλικό, τα αμύγδαλα, το ελαιόλαδο και το ξύδι και πολτοποιούμε μέχρι να γίνουν πάστα.

Τέλος αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε την τριμμένη γραβιέρα και ανακατεύουμε.

Ρίχνουμε την πάστα στο μπολ με τα σκιουφιχτά και ανακατεύουμε πολύ καλά.

Σερβίρουμε σε μία σαλατιέρα και βάζουμε  τα κομμάτια την γραβιέρα. Προαιρετικά μπορούμε να προσθέσουμε και λίγο φρέσκο ψιλοκομμένο κρεμμύδι.

 

Καλή επιτυχία!

 

Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Κείμενο: Κατερίνα Μαρινάκη, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μιχάλης Χριστοδουλάκης