Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Σαλάτα με πορτοκάλι

01 Οκτώβριος, 2020

''..Μονάχα μια φορά θυμούμαι τη μητέρα μου να λάμπει παράξενα το μάτι της, να γελάει και να χαίρεται σαν όταν θα `ταν ανύπαντρη ή αρραβωνιασμένη. Πρωτομαγιά κι είχαμε πάει στο Φόδελε*, γεμάτο νερά και περβόλια πορτοκαλιές να κάμει ο πατέρας μου μια βάφτιση. Οπόταν άξαφνα σφοδρή νεροποντή ξέσπασε, γίνηκε ο ουρανός νερό κι άδειασε πάνω στη γης κι αυτή κακάριζε, άνοιγε και δέχουνταν τ` αρσενικά νερά βαθιά στον κόρφο της. Είχαν μαζευτεί οι προύχοντες με τις γυναίκες τους και τις κόρες τους στο μεγάλο οντά του κουμπάρου, η βροχή και οι αστραπές έμπαιναν από τις χαραμάδες της πόρτας, ο αέρας μύριζε πορτοκάλι και χώμα.''

Γιατί ήρθε στο μυαλό μου αυτή η περικοπή από την ''ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ΓΚΡΕΚΟ'' του Νίκου Καζαντζάκη και γιατί γέμισε το στόμα μου με τη δρυμιά μυρωδιά και γλύκα του φοδελιανού πορτοκαλιού, σαν άκουσα ''σαλάτα με πορτοκάλι''; Και γιατί θυμήθηκα τη μαντινάδα  που μου είπε ο Γιώργος Παντερής, όταν κάποτε τον ρώτησα στο γραφείο μου στο ''Βενιζέλειο'', αν άνθισαν τα ξινόδεντρα στην μαγευτική και καταπράσινη ρεματιά του ευλογημένου χωριού του;

Δε ξεχνώ την κίνηση του. Έβγαλε από ένα ράσινο φαντό σακούλι,

ένα κλαδί ανθισμένης πορτοκαλιάς και προσφέροντάς μου το, είπε γελώντας ευφρόσυνα:

`Πο δίφορη πορτοκαλιά

φοδελιανή σου φέρνω,

ένα κλαδί γεμάτο αθούς

κι άρωμα φορτωμένο...!!!

 

Κείμενο: Γιώργος Βιτώρος

Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη

Φόδελε* Χωριό 29χιλ. από το Ηράκλειο, φημίζεται για τα εύγεστα πορτοκάλια. Τόπος καταγωγής και γέννησης του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου  (Ελ Γκρέκο).

Υλικά

1 μικρό μαρούλι

1 ξερό κρεμμύδι

2 πορτοκάλια

3 κουταλιές μαϊντανό

50γρ. καρύδια (προαιρετικά)

Σώς

Χυμό από ένα πορτοκάλι

½ κουταλιά μέλι

2 κουταλιές βαλσάμικο ξύδι

5 κουταλιές ελαιόλαδο

Αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση

Αφού πλύνουμε πολύ καλά τα λαχανικά, αφήνουμε να σουρώσουν και κόβουμε σε μέτρια κομμάτια.

Μεταφέρουμε σε ένα βαθύ μπόλ το μαρούλι, τον μαϊντανό και κόβουμε το κρεμμύδι σε λεπτές ροδέλες.  Προσθέτουμε το πορτοκάλι σε φέτες ξεφλουδισμένο και ρίχνουμε τα καρύδια.

Σε ένα μπολ χτυπάμε πολύ καλά όλα τα υλικά για τη σώς και περιχύνουμε τη σαλάτα.

Ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

 

Καλή επιτυχία!

Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μάνος Διακαινισάκης

ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΤΟ APP

google play storeapple app store