PinΒρες το κατάστημά σου
Card cap
Σαλάτα του Καίσαρα

19 Φεβρουάριος, 2021

Πεντανόστιμη και δροσερή την οποία επιλέγουμε ακόμα σαν μια καλή λύση για γρήγορο και χορταστικό φαγητό. Και πώς να μην είναι χορταστική όταν εκτός από το βασικό υλικό από μαρούλι περιέχει και κοτόπουλο με όλα τα αρώματα που έχουν εγκλωβιστεί μέσα στο κρέας κατά το ψήσιμο του.

Αυτοκρατορική σαλάτα αλλά μεταξύ μας ο Ιούλιος Καίσαρ δεν ήξερε τίποτα γι’ αυτή. Είναι Αμερικάνικη εφεύρεση! Αρχικά παρασκευάστηκε στο Μεξικό το 1924, από τον Ιταλό chef, Caesar Cardini (1896 - 1956). Η δημιουργία αυτής της σαλάτας προέκυψε τυχαία. Σύμφωνα με την κόρη του Cardini, Roza (1928 - 2003), στην επέτειο για την 4η Ιουλίου το 1924, -Ημέρα Ανεξαρτησίας που σημαίνει εθνική γιορτή των Αμερικανών - το εστιατόριο είχε πάρα πολύ κόσμο με αποτέλεσμα οι προμήθειες να τελειώσουν και η κουζίνα να μην μπορεί να εξυπηρετήσει τους πελάτες. Ο σεφ με τα υλικά που περίσσευαν, έφτιαξε μια σαλάτα με ντρέσινγκ και την σέρβιρε ως το πιάτο ημέρας. 

Η σχέση της με την Ευρώπη έγινε χάρη στην Αμερικανίδα σύζυγο, του Βασιλιά της Μεγάλης Βρετανίας, Εδουάρδου Η’, Ουόλις Σίμπσον, ο οποίος επιχείρησε να μεταφέρει τη σαλάτα σε Ευρωπαίους σεφ, οι οποίοι δεν μπόρεσαν να υλοποιήσουν την συνταγή με επιτυχία.  

Όταν την φέρανε στην Ελλάδα πριν από αρκετά χρόνια και επειδή εμείς είμαστε πληθωρικοί χαρακτήρες, την εμπλουτίσαμε με διάφορα υλικά όπως μπέικον και το κοτόπουλο, υλικά που δεν υπήρχαν στην αυθεντική συνταγή.    

 

Υλικά

Για  dressing

45 γραμμάρια φιλέτο αντζούγιας

1 σκελίδα σκόρδο

80 ml ελαιόλαδο

4 κουταλιές χυμό λεμονιού

35 γραμμάρια μουστάρδα

3 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό

40 γραμμάρια Παρμεζάνα τριμμένη

250 γραμμάρια μαγιονέζα

Για κοτόπουλο

200 γραμμάρια φιλέτο κοτοπουλο

1 κουταλιά μουστάρδα

1 κουταλιά ελαιόλαδο

Αλάτι

Πιπέρι

Για σαλάτα

300 γραμμάρια μαρούλι iceberg χοντροκομμένο

1 φρέσκο κρεμμυδάκι

1 κουταλιά μαϊντανό

80 γραμμάρια μπέικον

100 γραμμάρια κρουτόν

Φλοίδες γραβιέρας

 

Εκτέλεση

Πλένουμε το μαρούλι και τα λαχανικά μας και αφήνουμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί να στεγνώσουν. Κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια και μεταφέρουμε σε μια σαλατιέρα.

Για το κοτόπουλο. Αλατοπιπερώνουμε το κοτόπουλο και προσθέτουμε τη μουστάρδα, αλείφουμε πολύ καλά την επιφάνεια. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το φιλέτο από όλες τις πλευρές. Μεταφέρουμε στη συνέχεια σε ένα ταψάκι. Ψήνοντας σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 15 - 20 λεπτά. Όταν είναι έτοιμο, βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε σκεπασμένο με αντικολλητικό χαρτί να κρυώσει και κόβουμε σε φέτες.

Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε τις φέτες του μπέικον γυρνάμε και από τις δύο πλευρές και ψήνουμε μέχρι να ξεροψηθούν. Αφήνουμε να κρυώσουν και ψιλοκόβουμε.

Σε πολυμίξερ βάζουμε τις αντζούγιες, το ελαιόλαδο, το σκόρδο, το χυμό λεμονιού, τη μουστάρδα και τη μισή ποσότητα μαϊντανού. Χτυπάμε πολύ καλά μέχρι να γίνουν άλειμμα. Στη συνέχεια μεταφέρουμε σε ένα μπολ και ανακατεύουμε με την μαγιονέζα, την παρμεζάνα και τον υπόλοιπο μαϊντανό.

Στη σαλατιέρα που έχουμε τα λαχανικά μας, τοποθετούμε τα κομμάτια το κοτόπουλο, ρίχνει το ψιλοκομμένο μπέικον, τα κρουτόν, τις φλοίδες γραβιέρας και περιχύνουμε με το dressing. Ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

Καλή επιτυχία!

Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη

Φωτογραφία: Μάνος Διακαινισάκης

Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη