Γυναίκες που ξεχύνονται στην ύπαιθρο με μία τσάντα κι ένα κατάλληλο μαχαίρι, για να μαζέψουν τρυφερά χόρτα, μόνο στην Ελλάδα συναντάς. Χαίρονται να γεμίσουν μια και δυο τσάντες με ραδίκια, αντίδια, σταμναγκάθι, ρόκα, ζοχοί, παπούλες, κορφές από κουκιά, γλιστρίδα, άγριο μάραθο, μαντιλίδες και ας κουραστούν να τα καθαρίσουν.
Κεντρική θέση στο γιορτινό ή κυριακάτικο τραπέζι έχουν οι σαλάτες με χόρτα της φύσης, με ωραία χρώματα και αρώματα για να δροσίσει τον ουρανίσκο μας. Στην εποχή που όλοι προσέχουν την σιλουέτα τους και τρώνε ελαφριά, όπως λένε ή ακολουθούν υγιεινή διατροφή βασισμένη σε θρεπτικά γεύματα χωρίς πολλές θερμίδες, επιλέγουν μια χορταστική σαλάτα ακόμα και για γεύμα.
Τέλος Φλεβάρη, αρχές Μάρτη, ανάλογα με τις θερμοκρασίες ανά περιοχή, οι μαντιλίδες αρχίζουν να κάνουν την εμφάνιση τους στους αγρούς, κυρίως σε πεδινές περιοχές. Ανθισμένες σηματοδοτούν την άνοιξη, το Πάσχα, την πρωτομαγιά με στεφάνια και κολαΐνες. Τα κοτσάνια και τα φύλλα τους, πριν ανοίξουν τα λουλούδια τους, είναι βρώσιμα και τρώγονται ωμά ή βραστά με ξύδι ως σαλάτα, ενώ σε κάποιες περιοχές φτιάχνουν με αυτές χορτόπιτες.
Υλικά
Για τη σώς
Εκτέλεση
Καλή επιτυχία!
Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μάνος Διακαινισάκης, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη