Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Σαλάτα του αγρού με μαντιλίδες

02 Μάρτιος, 2021

Γυναίκες που ξεχύνονται στην ύπαιθρο με μία τσάντα κι ένα κατάλληλο μαχαίρι, για να μαζέψουν τρυφερά χόρτα, μόνο στην Ελλάδα συναντάς. Χαίρονται να γεμίσουν μια και δυο τσάντες με ραδίκια, αντίδια, σταμναγκάθι, ρόκα, ζοχοί, παπούλες, κορφές από κουκιά, γλιστρίδα, άγριο μάραθο, μαντιλίδες και ας κουραστούν να τα καθαρίσουν.

Κεντρική θέση στο γιορτινό ή κυριακάτικο τραπέζι έχουν οι σαλάτες με χόρτα της φύσης, με ωραία χρώματα και αρώματα για να δροσίσει τον ουρανίσκο μας. Στην εποχή που όλοι προσέχουν την σιλουέτα τους και τρώνε ελαφριά, όπως λένε ή ακολουθούν υγιεινή διατροφή βασισμένη σε θρεπτικά γεύματα χωρίς πολλές θερμίδες, επιλέγουν μια χορταστική σαλάτα ακόμα και για γεύμα. 

Τέλος Φλεβάρη, αρχές Μάρτη, ανάλογα με τις θερμοκρασίες ανά περιοχή, οι μαντιλίδες αρχίζουν να κάνουν την εμφάνιση τους στους αγρούς, κυρίως σε πεδινές περιοχές. Ανθισμένες σηματοδοτούν την άνοιξη, το Πάσχα, την πρωτομαγιά με στεφάνια και κολαΐνες. Τα κοτσάνια και τα φύλλα τους, πριν ανοίξουν τα λουλούδια τους, είναι βρώσιμα και τρώγονται ωμά ή βραστά με ξύδι ως σαλάτα, ενώ σε κάποιες περιοχές φτιάχνουν με αυτές χορτόπιτες.

Υλικά

  • 50γρ. λάχανο άσπρο ψιλοκομμένο
  • 1 μαρούλι κομμένο σε μέτρια κομμάτια
  • 1 καρότο τριμμένο στο χοντρό τρίφτη
  • 2 κρεμμυδάκια φρέσκα
  • 1 ματσάκι γλιστρίδα
  • 50γρ. σταμναγκάθι
  • ½ ματσάκι μαϊντανό
  • 50γρ. κουνουπίδι σε μικρά κομμάτια
  • 50γρ. μαντιλίδες (μαργαρίτες του αγρού)
  • 5-6 βρώσιμα λουλούδια του αγρού (π.χ. βοράγκο ή αγγουρίτσα όπως λέγετε αλλιώς)

Για τη σώς

  • 2 κουταλιές ξίδι λευκό ή αγουρίδα
  • 50ml ελαιόλαδο
  • Αλάτι

 

Εκτέλεση

  1. Κόβουμε από τις μαντιλίδες μόνο τις κορφές. Θα χρησιμοποιήσουμε τα φύλλα και το μέρος του κοτσανιού που είναι μαλακό.
  2. Καθαρίζουμε και πλένουμε πολύ καλά τα λαχανικά μας.
  3. Σε μια σαλατιέρα βάζουμε όλα τα λαχανικά για τη σαλάτα μας και τη στολίζουμε με τα βρώσιμα λουλούδια.
  4. Ανακατεύουμε τα υλικά για τη σως  και περιχύνουμε τη σαλάτα μας.
  5. Σας εγγυώμαι, ότι θα ενθουσιαστείτε από τη γεύση και το άρωμα. Η αγγουρίτσα είναι πλούσια σε μεταλλικά άλατα και ελαφριά γλυκιά γεύση. Επίσης, τρώγονται και οι τρυφεροί βλαστοί τους. Οι μαντιλίδες ή μαργαρίτες έχουν αρκετές ευεργετικές ιδιότητες και χαρίζουν πλούσια γεύση και άρωμα στη σαλάτα μας.

 

Καλή επιτυχία!

Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μάνος Διακαινισάκης, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη

ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΤΟ APP

google play storeapple app store