Πιάνοντας από την αρχή το νήμα της γεμάτης αρώματα και εικόνες ιστορίας του σάμαλι, θα πρέπει να τονίσουμε ότι πατρίδα του θεωρείται η Δαμασκός, καθώς το ίδιο το όνομά του, Şam Tatlısı, σημαίνει ακριβώς το επιδόρπιο της Δαμασκού και δόθηκε στο γλύκισμα όταν αυτό μετανάστευσε εκτός Συρίας, σε ανάμνηση της καταγωγής του. Εκτός από όνομα άλλαξαν και τα αρωματικά της συνταγής, μιας και στην Κωνσταντινούπολη κυριαρχούσε η μοναδική ευωδιά της μαστίχας, ενώ η Δαμασκός, διάσημη για τα περίφημα αρωματικά δαμασκηνά της τριαντάφυλλα, δεν θα μπορούσε παρά να αρωματίζει τα γλυκά της, συμπεριλαμβανομένου του σάμαλι, με εκλεκτό ροδόνερο.
Η αυθεντική πολίτικη συνταγή περιλαμβάνει γιαούρτι, σιμιγδάλι και μαστίχα, ενώ η νηστίσιμη εκδοχή του δεν περιέχει φυσικά ούτε γιαούρτι ούτε γάλα, εκτός κι αν είναι φυτικό, όπως το γάλα αμυγδάλου, ενώ μπορεί να περιέχει και άλλα συστατικά, που θα ενισχύσουν τη γεύση του, όπως ο χυμός πορτοκαλιού. Η προσεκτική ανάμειξη των υλικών, το καλό ψήσιμο μέχρι την καρδιά του γλυκού και βέβαια το σωστό και ομοιόμορφο σιρόπιασμά του, ως τον τελευταίο κόκκο του σιμιγδαλιού του, αποτελούν μικρά μυστικά που θα απογειώσουν τη γεύση του. Ακολουθήστε βήμα προς βήμα τις οδηγίες που σας δίνουμε και κανείς, μα κανείς, δεν θα πιστέψει ότι το σπυρωτό σάμαλι που του σερβίρατε.
Υλικά
Για το σιρόπι
Εκτέλεση
Καλή επιτυχία!
Συνταγή : Κοκκινάκη Νεκταρία, Κείμενο: Μαρινάκη Κατερίνα, Επιμέλεια κειμένου : Κοκκινάκη Νεκταρία, Φωτογράφιση : Χριστοδουλάκης Μιχάλης