Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Σάμαλι νηστίσιμο

28 Φεβρουάριος, 2023

Πιάνοντας από την αρχή το νήμα της γεμάτης αρώματα και εικόνες ιστορίας του σάμαλι, θα πρέπει να τονίσουμε ότι πατρίδα του θεωρείται η Δαμασκός, καθώς το ίδιο το όνομά του, Şam Tatlısı, σημαίνει ακριβώς το επιδόρπιο της Δαμασκού και δόθηκε στο γλύκισμα όταν αυτό μετανάστευσε εκτός Συρίας, σε ανάμνηση της καταγωγής του. Εκτός από όνομα άλλαξαν και τα αρωματικά της συνταγής, μιας και στην Κωνσταντινούπολη κυριαρχούσε η μοναδική ευωδιά της μαστίχας, ενώ η Δαμασκός, διάσημη για τα περίφημα αρωματικά δαμασκηνά της τριαντάφυλλα, δεν θα μπορούσε παρά να αρωματίζει τα γλυκά της, συμπεριλαμβανομένου του σάμαλι, με εκλεκτό ροδόνερο.

Η αυθεντική πολίτικη συνταγή περιλαμβάνει γιαούρτι, σιμιγδάλι και μαστίχα, ενώ η νηστίσιμη εκδοχή του δεν περιέχει φυσικά ούτε γιαούρτι ούτε γάλα, εκτός κι αν είναι φυτικό, όπως το γάλα αμυγδάλου, ενώ μπορεί να περιέχει και άλλα συστατικά, που θα ενισχύσουν τη γεύση του, όπως ο χυμός πορτοκαλιού. Η προσεκτική ανάμειξη των υλικών, το καλό ψήσιμο μέχρι την καρδιά του γλυκού και βέβαια το σωστό και ομοιόμορφο σιρόπιασμά του, ως τον τελευταίο κόκκο του σιμιγδαλιού του, αποτελούν μικρά μυστικά που θα απογειώσουν τη γεύση του. Ακολουθήστε βήμα προς βήμα τις οδηγίες που σας δίνουμε και κανείς, μα κανείς, δεν θα πιστέψει ότι το σπυρωτό σάμαλι που του σερβίρατε.

 

Υλικά

  • 350 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 200 γρ. σιμιγδάλι χοντρό
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 2 βανίλιες
  • 1 κουταλάκι μαστίχα
  • Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • Ξύσμα από ένα λεμόνι
  • 20 γρ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουταλάκι σόδα
  • 250 ml φυσικό χυμό πορτοκάλι
  • 150 ml νερό
  • 80 ml ελαιόλαδο

Για το σιρόπι

  • 500 γρ. ζάχαρη
  • 500 ml νερό
  • Φλούδα από ένα λεμόνι

 

Εκτέλεση

  1. Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε την ζάχαρη, το νερό και τις φλούδες λεμονιού. Βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία για περίπου 5 λεπτά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Κρατάμε το σιρόπι στην άκρη και αφήνουμε να κρυώσει.
  2. Σε ένα μπολ βάζουμε τα δύο σιμιγδάλια, τη ζάχαρη, τις βανίλιες, την μαστίχα θρυμματισμένη με ένα κουταλάκι ζάχαρη, το ξύσμα πορτοκαλιού, το ξύσμα λεμονιού και το μπέικιν πάουντερ. Ανακατεύουμε τα στερεά υλικά με ένα κουτάλι.
  3. Μέσα στο χυμό πορτοκαλιού διαλύουμε την σόδα μέχρι να αφρίσει και αδειάζουμε στο μπολ.
  4. Προσθέτουμε το νερό και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε πολύ καλά. Αφήνουμε το μείγμα για 15 λεπτά να τραβήξει το σιμιγδάλι.
  5. Λαδώνουμε ένα ταψί 26εκ. με ένα πινέλο και πασπαλίζουμε με σιμιγδάλι ψιλό. Αδειάζουμε το μείγμα και στρώνουμε ομοιόμορφα την επιφάνεια.
  6. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα για 45 λεπτά.
  7. Όταν βγάλουμε από το φούρνο, κόβουμε σε κομμάτια το σάμαλι και περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι.
  8. Κρατάμε το γλυκό στην άκρη, αφήνουμε να τραβήξει όλο το σιρόπι και να κρυώσει.
  9. Ιδανικά σερβίρουμε μετά από 4 ώρες.

 

Καλή επιτυχία!

Συνταγή : Κοκκινάκη Νεκταρία, Κείμενο: Μαρινάκη Κατερίνα, Επιμέλεια κειμένου : Κοκκινάκη Νεκταρία, Φωτογράφιση : Χριστοδουλάκης Μιχάλης

ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΤΟ APP

google play storeapple app store