Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Σαραγλί Θεσσαλονίκης

01 Ιούνιος, 2023

Ακολουθήστε, κατά γράμμα την αυθεντική συνταγή μας για το ονομαστό σαραγλί Θεσσαλονίκης, συνδυάστε την ιδανικά με παγωτό της αρεσκείας σας, τώρα που οι ζέστες αρχίζουν και μην ξεχνάτε ότι η επιτυχία στην εκτέλεση μιας συνταγής κρύβει πάντοτε κάποια μυστικά, τα οποία στην προκειμένη περίπτωση συνοψίζονται στα εξής:

α. χαμηλή θερμοκρασία και αργό ψήσιμο για τραγανό σαραγλί με καλοψημένη γέμιση και μαλακό φύλλο.

β. προτιμήστε να ρίξετε το λειωμένο βούτυρο πάνω από τα σαραγλάκια, προκειμένου να έχετε αποτέλεσμα πιο αφράτο από ότι στην περίπτωση βουτυρώματος καθενός από τα φύλλα.

γ. αντί της κλασσικής εκδοχής του σιροπιάσματος καυτού γλυκού με κρύο σιρόπι, μπορείτε να επιλέξετε να είναι αμφότερα ζεστά, όχι καυτά, έτσι ώστε να έχουμε τη μέγιστη, αλλά και την πλέον ομοιόμορφη απορρόφηση.

 

Υλικά

Για τα σαραγλί

  • 16  φύλλα κρούστας ή Βηρυτού
  • 400 γρ. βούτυρο
  • 100 γρ. καρυδόψιχα θρυμματισμένη
  • 100 γρ. φιστίκια Αιγίνης θρυμματισμένα
  • 100 γρ. αμύγδαλα θρυμματισμένα
  • 1 κουταλιά φρυγανιά τριμμένη
  • 1 κουταλάκι κανέλα
  • 1/2 κουταλάκι γαρίφαλο
  • 1/3 κουταλάκι μοσχοκάρυδο

 

Για το σιρόπι

  • 700 γρ. ζάχαρη
  • 450 γρ. νερό
  • 1 ξύλο κανέλα
  • Φλούδα από ένα λεμόνι
  • Χυμό από μισό λεμόνι

 

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε σε ένα μπολ την καρυδόψιχα, το φιστίκι, το αμύγδαλο, την φρυγανιά, την κανέλα, το γαρίφαλο και το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε.  Σε μια μικρή κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή θερμοκρασία.
  2. Παίρνουμε ένα φύλλο και το απλώνουμε στον πάγκο εργασίας, βουτυρώνουμε ελάχιστα με ένα πινέλο χωρίς να ακουμπά το φύλλο. Τοποθετούμε πάνω ένα ακόμα φύλλο και το βουτυρώνουμε.
  3. Πασπαλίζουμε λίγη γέμιση όλη την επιφάνεια. Βάζουμε ένα λεπτό ξύλο στη άκρη των φύλλων και τυλίγουμε σε ρολό όχι πολύ σφιχτό. Σουρώνουμε με τα χέρια από τις άκρες, προς το κέντρο, βγάζουμε το ξύλο και μεταφέρουμε σε ένα βουτυρομένο ταψί 30x40 εκ.
  4. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουμε με όλα τα Σαραγλί. Ραντίζουμε με όλο το υπόλοιπο βούτυρο. Κόβουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι σε μικρά Σαραγλάκια.
  5. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς αέρα για 1,5 ώρα.
  6. Εντωμεταξύ, 20-30 λεπτά πριν είναι έτοιμα τα Σαραγλί φτιάχνουμε το σιρόπι. Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε την ζάχαρη, το νερό, το ξύλο κανέλας, τη φλούδα λεμονιού και βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία για 5-6 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τον χυμό και κρατάμε στην άκρη.
  7. Βγάζουμε από τον φούρνο τα Σαραγλί, κρατάμε στην άκρη για 5 λεπτά και ρίχνουμε το σιρόπι. Αφήνουμε για 1 ώρα να απορροφήσει το σιρόπι και σερβίρουμε.

 

Καλή επιτυχία!

Συνταγή : Κοκκινάκη Νεκταρία, Κείμενο: Μαρινάκη Κατερίνα, Επιμέλεια κειμένου : Κοκκινάκη Νεκταρία, Φωτογράφιση : Χριστοδουλάκης Μιχάλης

 

 

ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΤΟ APP

google play storeapple app store