Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Σεφταλιές

30 Ιανουάριος, 2023

Χαρακτηριστικός κρεατομεζές της νεώτερης κυπριακής κουζίνας, οι σεφταλιές σερβίρονται συχνά μέσα σε πίτα και συνοδεύονται με πατάτες, σαλάτα και γιαούρτι. 

Όμως, οι σεφταλιές όπως επίσης ονομάζεται είναι πολλά περισσότερα, καθώς αποτελούν ένα από τα πιο αγαπημένα μεζεδάκια όχι μόνο της κυπριακής, αλλά και της ελληνικής πλέον κουζίνας, που συναγωνίζεται σε δημοφιλία τα σουβλάκια, με τα οποία μάλιστα είναι πολύ διαδεδομένο στην Κύπρο να σερβίρονται μαζί, οπότε η παραγγελία παίρνει το όνομα mix, δηλαδή ανάμεικτα. Άλλωστε, εκτός του ότι περνιούνται σε σιδερένια μακριά καλαμάκια και ψήνονται στα κάρβουνα, οι σεφταλιές γενικότερα αντιμετωπίζονται σαν τα σουβλάκια, δεδομένου ότι μετά την ολοκλήρωση του ψησίματος τοποθετούνται είται σε ζεστή κυπριακή πίτα μαζί με φέτες ντομάτας, αγγούρι, κρεμμυδάκι, λεπτοκομμένο λάχανο και μαϊντανό, ενώ απαραιτήτως πρέπει η πίτα να συνοδεύεται και από μισό λεμόνι.

Υλικά

  • 1 κιλό χοιρινό κιμά
  • 600 γρ. μπόλια αρνιού
  • 100 γρ. φρυγανιά
  • 2 ξερά κρεμμύδια τριμμένα
  • 1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη
  • 1 μεγάλη ώριμη ντομάτα τριμμένη
  • 50ml ελαιόλαδο
  • 4 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 1/3 κουταλάκι κανέλα
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

 

Εκτέλεση

  1. Μεταφέρουμε τον κιμά σε ένα μπολ και προσθέτουμε τη φρυγανιά, τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τη ντομάτα, το ελαιόλαδο, τον μαϊντανό, την κανέλα και αλατοπιπερώνουμε.
  2. Ζυμώνουμε πολύ καλά και σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη. Αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες.
  3. Στη συνέχεια βγάζουμε το μπολ από το ψυγείο και πλάθουμε τον κιμά σε σχήμα όπως τα σουτζουκάκια.
  4. Παίρνουμε την μπόλια, αν είναι σκληρή, βουτάμε για λίγο σε ζεστό νερό διαφορετικά αφήνουμε ως έχει.
  5. Κόβουμε την μπόλια σε κομμάτια και βάζουμε στην μέση ένα σουτζουκάκι, κλείνουμε όπως του ντολμάδες.
  6. Ψήνουμε σε ένα σχαροτήγανο ή στο φούρνο ή σε σχάρα με κάρβουνα για 20 λεπτά μέχρι να ψηθούν και να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές.
  7. Σερβίρουμε με κυπριακές πίτες και λαχανικά.

 

Καλή επιτυχία!

Συνταγή : Κοκκινάκη Νεκταρία, Κείμενο: Μαρινάκη Κατερίνα, Επιμέλεια κειμένου : Κοκκινάκη Νεκταρία, Φωτογράφιση : Χριστοδουλάκης Μιχάλης

ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΤΟ APP

google play storeapple app store