Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Σφουγγάτο Κύθνου

05 Μάιος, 2023

Η Κύθνος, γνωστή και ως Θερμιά χάρη στα μοναδικά για τις Κυκλάδες θερμά ιαματικά λουτρά της, διαθέτει και γεύσεις ικανές να "θεραπεύσουν" τις όποιες γαστριμαργικές ανησυχίες των επισκεπτών της.

Όσο κι αν τα χρυσαφένια και αφράτα αυτά τυρομπαλάκια, με την τραγανή κρούστα, φαίνονται εύκολα στην παρασκευή τους, δεν παύουν να έχουν κάποια μυστικά, προκειμένου να επιτευχθεί η απόλυτα επιτυχής εκτέλεση της συνταγής τους. Καταρχάς να πούμε, ότι μπορεί να αντικατασταθούν τα παραδοσιακά τυριά της Κύθνου, που δύσκολα θα βρει κάποιος στην υπόλοιπη Ελλάδα, με ένα μείγμα ανθότυρου και λίγης ξινομυζήθρας, ώστε να επιτευχθεί όσο το δυνατόν πλησιέστερο γευστικό αποτέλεσμα.

 

Υλικά

  • 300 γρ. φρέσκο ανθότυρο
  • 200 γρ. ξινομυζήθρα ή γαλομυζήθρα
  • 1 αυγό
  • 100 γρ. αλεύρι
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1/2 κουταλάκι ξίδι
  • Πιπέρι
  • ½ κουταλιά άνηθο ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
  • Αλεύρι για το πασπάλισμα
  • Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

 

Εκτέλεση

  1. Σε ένα μπολ αδειάζουμε τα δύο είδη από τις μυζήθρες και λιώνουμε με ένα πιρούνι. Χτυπάμε το αυγό και μεταφέρουμε στο μπολ.
  2. Ρίχνουμε το αλεύρι, το αλάτι και το ξύδι και προαιρετικά τον άνηθο, ζυμώνουμε πολύ καλά.
  3. Πλάθουμε σε μπαλάκια και κυλάμε μέσα στο αλεύρι από όλες τις πλευρές.
  4. Ζεσταίνουμε σε μέτρια θερμοκρασία αρκετό ελαιόλαδο και τηγανίζουμε τα μπαλάκια μέχρι να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές.
  5. Βγάζουμε σε πιατέλα με απορροφητικό χαρτί και σερβίρουμε ζεστά.

 

Καλή επιτυχία!

Συνταγή : Κοκκινάκη Νεκταρία, Κείμενο: Μαρινάκη Κατερίνα, Επιμέλεια κειμένου : Κοκκινάκη Νεκταρία, Φωτογράφιση : Χριστοδουλάκης Μιχάλης

ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΤΟ APP

google play storeapple app store