Υλικά
- 500 γρ. ρεβίθια Λάρισας ''Θησαυροί της Ελλάδας''
- 2 ξερά κρεμμύδια
- 100 ml ελαιόλαδο
- 2 φύλλα δάφνης
- 1 κλωνάρι ρίγανη ή δενδρολίβανο
- Αλάτι
- Πιπέρι
Για το ζυμάρι:
- 300 γρ. αλεύρι
- 150 ml νερό
- Για σερβίρισμα
- Χυμό λεμονιού
Εκτέλεση
- Από το προηγούμενο βράδυ βάζουμε τα ρεβίθια σε ένα μπολ με αρκετό νερό για να μουλιάσουν.
- Την επόμενη μέρα ξεπλένουμε πολύ καλά και μεταφέρουμε τα ρεβίθια σε ένα πήλινο σκεύος ή σε μία γάστρα.
- Ρίχνουμε τα κρεμμύδια κομμένα σε φέτες, το ελαιόλαδο, τα φύλλα δάφνης καθώς και την ρίγανη.
- Προσθέτουμε 3 κούπες χλιαρό νερό και αλατοπιπερώνουμε.
- Ανακατεύουμε το αλεύρι με το νερό και δημιουργούμε ένα μαλακό κολλώδες ζυμάρι. Τοποθετούμε στο χείλος του σκεύους και κλείνουμε το καπάκι ώστε να μην φεύγουν οι υδρατμοί.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 120 βαθμούς αντιστάσεις για περίπου 7-8 ώρες.
- Εάν θέλουμε να αποφύγουμε το πολύωρο ψήσιμο μπορούμε να ακολουθήσουμε την παρακάτω διαδικασία.
- Αφού μουλιάσουμε τα ρεβίθια, θα βράσουμε σε κατσαρόλα με αρκετό νερό για περίπου 1 ώρα.
- Θα σουρώσουμε και θα συνεχίσουμε την ίδια διαδικασία με παραπάνω για τον φούρνο. Θα ψήσουμε στους 180 βαθμούς για 1 – 1:30 ώρα.
- Ξεφουρνίζουν και αφήνουμε για λίγο να κρυώσουν. Σερβίρουμε με χυμό λεμονιού και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Καλή επιτυχία!
Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μιχάλης Χριστοδουλάκης