Υλικά:
- 200γρ. απάκι
- 1 ξερό κρεμμύδι
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 5 τοματίνια
- 100ml κόκκινο κρασί
- 4 φύλλα φρέσκο βασιλικό
- αλάτι
- πιπέρι
- 400γρ. σκιουφιχτά μακαρόνια
- 4 αυγά
- 4 κουταλιές ελαιόλαδο (για το τηγάνισμα)
- γραβιέρα ή ξηρό ανθότυρο τριμμένο για σερβίρισμα
Εκτέλεση:
- Σε μία κατσαρόλα βράζουμε τα σκιουφιχτά μακαρόνια με αρκετό αλατισμένο νερό για όσο χρόνο αναγράφει η συσκευασία.
- Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε το απάκι κομμένο σε μικρά κομμάτια, ανακατεύουμε για λίγο μέχρι να πάρει χρώμα και μεταφέρουμε σε ένα πιάτο.
- Στο ελαιόλαδο που έχει απομείνει στο τηγάνι, ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο ψιλοκομμένα και ανακατεύουμε μέχρι να γυαλίσουν.
- Προσθέτουμε τα τοματίνια κομμένα στη μέση, ανακατεύουμε για λίγο, σβήνουμε με κόκκινο κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί.
- Ρίχνουμε το θυμάρι, στη συνέχεια το απάκι και μεταφέρουμε με μία σουρωτή κουτάλα τα σκιουφίχτα μέσα στη σάλτσα.
- Προσθέτουμε λίγο από το νερό που βράσαμε τα σκιουφιχτά και 2 κουταλιές τριμμένο τυρί.
- Ρίχνουμε τον βασιλικό ψιλοκομμένο και ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
- Σε ένα μικρό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και τηγανίζουμε τα αυγά.
- Σερβίρετε σε ένα πιάτο τα σκιουφιχτά τοποθετώντας πάνω ένα αυγό και μπόλικο τριμμένο τυρί.
Καλή επιτυχία!
Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη