Η σκορδαλιά αποτελεί ένα απο τα πιο γνωστά και αγαπημένα συνοδευτικά πιάτα, που παρασκευάζεται με την καλή ανάμειξη πολτοποιημένου σκόρδου και ενός ακόμα υλικού, που λειτουργεί ως βάση της αλοιφής και που μπορεί να είναι από πατάτα ή βρεγμένο μπαγιάτικο ψωμί, έως καρύδια, αμύγδαλα και κουκουνάρι, ενώ η προσθήκη του ελαιολάδου θα προσδώσει στο μείγμα τη γνωστή απαλή και κρεμώδη υφή του και το ξύδι θα προσθέσει την αψάδα του, αν και μπορεί να αντικατασταθεί από χυμό λεμονιού, όπως στα Επτάνησα.
Οι παραλλαγές είναι αμέτρητες, όπως για κάθε αγαπημένη συνταγή που εκτελείται σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, εν προκειμένω ολόκληρης της Μεσογείου, όπως μαρτυρούν παρασκευές σαν το γαλλικό aioli, το ισπανικό allioli, την ιταλική agiada και την ιταλικών επιρροών επτανησιακή αλιάδα ή αγιάδα, που όλες τους έλκουν τις ρίζες της ονομασίας τους από το Άλλιον το ήμερον ή Allium sativum αν προτιμάτε, δηλαδή την επιστημονική ονομασία του σκόρδου. Ιδιαίτερα εντυπωσιακές είναι οι πολύχρωμες σκορδαλιές, όπως οι πράσινες με σπανάκι ή μαϊντανό, η πορτοκαλί με καρότο, η μαύρη που οφείλει το χρώμα της στο μαύρο σκόρδο, ενώ εξαιρετικής σύλληψης είναι η δωδεκανησιακή σκορδαλιά με άνθη και φύλλα από ανοιξιάτικες μαργαρίτες.
Υλικά
Εκτέλεση
Καλή επιτυχία!
Συνταγή : Κοκκινάκη Νεκταρία, Κείμενο: Μαρινάκη Κατερίνα, Επιμέλεια κειμένου : Κοκκινάκη Νεκταρία, Φωτογράφιση : Χριστοδουλάκης Μιχάλης