Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Σοκολατένια τούρτα με κρέμα φράουλα

09 Φεβρουάριος, 2022

Ο Άγιος που καταφέρνει να μετατρέψει τον πλανήτη ολόκληρο σε μια ατέλειωτη γιορτή αγάπης και ανταλλαγής δώρων, που στο σύνολό τους σχεδόν έχουν χρώμα κόκκινο και σχήμα καρδιάς, δεν θα μπορούσε παρά να είναι και ο ίδιος μία συμπαθητική, ηρωική και πάνω απ' όλα ρομαντική φιγούρα. Η αλήθεια, ωστόσο, είναι ότι δεν έχουμε σαφή εικόνα του ποιος ακριβώς από τους 3 Καθολικούς Αγίους με το όνομα Βαλεντίνος (Valentine ή Valentinus) κρύβεται πίσω από τους εορτασμούς της 14ης Φεβρουαρίου, ημέρα που φαίνεται να επιλέχθηκε από την Καθολική Εκκλησία, προκειμένου να ταυτίζεται με την ημερομηνία κατά την οποία οι Ρωμαίοι γιόρταζαν τα Λουπερκάλια -προς τιμή του θεού της γονιμότητας Λούπερκους-, τα οποία καταργήθηκαν, ως ειδωλολατρικό έθιμο, τον 5ο αιώνα μ.Χ.

Ωστόσο, η πόλη που υποδέχεται χιλιάδες ερωτευμένους αυτήν την περίοδο, δεν είναι άλλη από την Βερόνα, την πόλη του Ρωμαίου και της Ιουλιέττας, εκεί όπου στους τοίχους ενός κτηρίου του 14ου αιώνα, που πιστεύεται ότι ανήκε στους Καπουλέτους, όλοι σπεύδουν να αφήσουν το δικό τους graffiti με τα δικά τους λόγια αγάπης, λίγο πριν παρακολουθήσουν ένα ακόμα από τα πάμπολλα ρομαντικά events, που διοργανώνονται εδώ με τίτλο "Verona In Love".

Πάνω απ' όλα όμως, μην ξεχνάτε ότι, ως γνωστόν, ο έρωτας περνάει από το στομάχι, γι' αυτό φροντίστε από το ρομαντικό δείπνο, που θα οργανώσετε για εσας και το ταίρι σας, να μην λείπουν τα στρείδια και η σαμπάνια, τα σοκολατάκια σε σχήμα καρδιάς και κυρίως η υπέροχα εθιστική τούρτα που σας προτείνουμε, με σοκολάτα και κρέμα φράουλας. Χρόνια σας πολλά!

Υλικά

Για παντεσπάνι

  • 4  αυγά
  • 150γρ. ζάχαρη
  • 120γρ. αλεύρι Γ.Ο.Χ.
  • 30γρ. κακάο
  • 1/3 Κουταλάκι σόδα
  • 1 1/2 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 2 βανίλιες

Για το σιρόπι

  • 150γρ. ζάχαρη
  • 150ml νερό
  • 20ml ρούμι ή κονιάκ

Για την κρέμα

  • 350γρ. Σαντιγύ (σε μεταλλικό κουτί)
  • 1 φακελάκι ζελέ φράουλα
  • 150ml ζεστό νερό
  • 150ml Κρύο νερό
  • 4 σταγόνες κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής (προαιρετικά)

Για επικάλυψη

  • 200γρ. κουβερτούρα
  • 200γρ. κρέμα γάλακτος
  • 1 κουταλάκι βούτυρο

Για διακόσμηση

  • Φράουλες
  • Μούρα
  • Δυόσμο

Εκτέλεση

Για το παντεσπάνι

  1. Ιδανικά μπορούμε να φτιάξουμε το παντεσπάνι μία μέρα πριν. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το κακάο, την σόδα, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι, τις βανίλιες  και κοσκινίζουμε τα υλικά δύο φορές.
  2. Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη πολύ καλά μέχρι να αφρατέψουν και στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα τα στερεά και ανακατεύοντας απαλά με μία μαρίζ.
  3. Βουτυρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα 24 εκ. και ακουμπάμε στον πάτο αντικολλητικό χαρτί. Μεταφέρουμε το μείγμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 20 - 25 λεπτά.
  4. Αφού ψηθεί ,αφήνουμε για λίγο να κρυώσει και ξεφορμάρουμε. Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. Τέλος, κόβουμε προσεκτικά το παντεσπάνι σε τρεις δίσκους.

Για το σιρόπι

  1. Σε μία μικρή κατσαρόλα ρίχνουμε την ζάχαρη και το νερό και βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία για περίπου 3 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά προσθέτουμε το αλκοόλ και αφήνουμε να κρυώσει.
  2. Για την κρέμα
  3. Ανακατεύουμε μέσα στο ζεστό νερό το ζελέ φράουλας μέχρι να λιώσει. Στη συνέχεια ρίχνουμε το κρύο νερό και ανακατεύουμε.
  4. Χτυπάμε την συνταγή σε μίξερ πολύ καλά μέχρι να αφρατέψει. Ρίχνουμε σταδιακά το ζελέ και ανακατεύουμε μέχρι να απορροφηθεί. Προσθέτουμε τις σταγόνες ζαχαροπλαστικής και ανακατεύουμε.
  5. Για επικάλυψη
  6. Ψιλοκόβουμε την σοκολάτα και αδειάζουμε σε ένα μπολ. Σε μία μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος μέχρι να αφρίσει. Αδειάζουμε πάνω στην σοκολάτα προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει για λίγο.

Για την σύνθεση

  1. Σε μία πιατέλα τοποθετούμε τον πρώτο δίσκο με το παντεσπάνι και αλείφουμε το σιρόπι με ένα πινέλο. Απλώνουμε το 1/3 από την κρέμα σε όλο το παντεσπάνι.
  2. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και τέλος απλώνουμε σε όλη την τούρτα την τελευταία κρέμα.
  3. Ρίχνουμε στο κέντρο της τούρτας σταδιακά την σοκολάτα και αφήνουμε να τρέξει στα πλαϊνά.
  4. Διακοσμούμε την τούρτα με φράουλες και φύλλα δυόσμου.
  5. Αφήνουμε την τούρτα για 4 ώρες στο ψυγείο να παγώσει και σερβίρουμε.
  6.  

Καλή επιτυχία!

Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Κείμενο: Κατερίνα Μαρινάκη, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μιχάλης Χριστοδουλάκης