Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Σοκολατένιος χαλβάς με σιμιγδάλι

25 Φεβρουάριος, 2022

Στον κόσμο των γλυκών ο τίτλος του χαλβά είναι ζηλευτός, όχι μόνο χάρη στην εξαιρετική νοστιμιά του, αλλά και της τόσο μεγάλης ποικιλίας με την οποία εμφανίζεται όσο και της μακραίωνης ιστορίας του, αφού, όπως πιθανολογείται, πέρασε στην ελληνική κουζίνα ήδη από τα τέλη του 12ου αιώνα. Εντυπωσιακή είναι και η γεωγραφική εξάπλωσή του, μιας και γλυκίσματα με το όνομα χαλβάς απαντώνται με διάφορες παραλλαγές σε όλες τις χώρες των Βαλκανίων, σε πολλές μεσογειακές και σε αρκετές επίσης της Μέσης Ανατολής, μέχρι την Ινδία και το Πακιστάν.

Πολλά και διαφορετικά είναι τα είδη του χαλβά και στην χώρα μας, με γνωστότερα τον σουσαμένιο, γνωστό και ως "χαλβά του Μπακάλη”, η παραδοσιακή συνταγή του οποίου έφθασε στην Ελλάδα με τους Μικρασιάτες πρόσφυγες, τον σιμιγδαλένιο ή χαλβά του τηγανιού και τον παραδοσιακό χαλβά των Φαρσάλων ή σαπουνέ ή πανηγυριώτικο και παζαριώτικο, λόγω της εμφάνισης και πώλησής του σε πανηγύρια και παζάρια. Και αν έχετε μπερδευτεί από τα πολλά είδη και τις ποικιλίες του, δοκιμάστε την εθιστική συνταγή που σας δίνουμε για σιμιγδαλένιο χαλβά με σοκολάτα και σίγουρα θα ξεχάσετε όλα τα υπόλοιπα!

Υλικά

  • 200ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 300 γρ. σιμιγδάλι χοντρό
  • 150 γρ. κουβερτούρα
  • ½  κουταλάκι κανέλα
  • Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • 100 γρ. φουντουκιά θρυμματισμένα
  • Για το σιρόπι
  • 800ml νερό
  • 500 γρ. ζάχαρη
  • 20 γρ. κακάο
  • 100 γρ. μέλι

Εκτέλεση

  1. Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι εκτός από το μέλι, ανακατεύουμε πολύ καλά και βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία για περίπου 4 λεπτά.
  2. Σε μία βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια θερμοκρασία και ρίχνουμε το σιμιγδάλι. Ανακατεύουμε συνεχώς για 5 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα.
  3. Προσθέτουμε σταδιακά το σιρόπι ανακατεύοντας προσεκτικά (Μεγάλη προσοχή διότι φουσκώνει και είναι επικίνδυνο να καούμε).
  4. Τέλος, ρίχνουμε την κουβερτούρα ψιλοκομμένη και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει. Προσθέτουμε την κανέλα το ξύσμα πορτοκαλιού, τα φουντούκια και ανακατεύουμε.
  5. Αδειάζουμε το μείγμα σε μία φόρμα ή ένα ταψί και πιέζουμε την επιφάνεια με ένα κουτάλι.
  6. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και ξεφορμάρουμε.
  7. Μπορούμε να σερβίρουμε με λιωμένη κουβερτούρα και θρυμματισμένα φουντούκια.

 

Καλή επιτυχία!

Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Κείμενο: Κατερίνα Μαρινάκη, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μιχάλης Χριστοδουλάκης

ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΤΟ APP

google play storeapple app store