Στον κόσμο των γλυκών ο τίτλος του χαλβά είναι ζηλευτός, όχι μόνο χάρη στην εξαιρετική νοστιμιά του, αλλά και της τόσο μεγάλης ποικιλίας με την οποία εμφανίζεται όσο και της μακραίωνης ιστορίας του, αφού, όπως πιθανολογείται, πέρασε στην ελληνική κουζίνα ήδη από τα τέλη του 12ου αιώνα. Εντυπωσιακή είναι και η γεωγραφική εξάπλωσή του, μιας και γλυκίσματα με το όνομα χαλβάς απαντώνται με διάφορες παραλλαγές σε όλες τις χώρες των Βαλκανίων, σε πολλές μεσογειακές και σε αρκετές επίσης της Μέσης Ανατολής, μέχρι την Ινδία και το Πακιστάν.
Η ονομασία του φαίνεται να προέρχεται από το αραβικό ''hulw'', που σημαίνει γλυκό, σε αντίθεση όμως με την προφορά της λέξης, που είναι περίπου η ίδια, οι παραλλαγές από χώρα σε χώρα ως προς την όψη και την υφή είναι πολλές. Βασική πρώτη ύλη του χαλβά είναι συνήθως κάποια λιπαρή ουσία -βούτυρο, ελαιόλαδο, ηλιέλαιο, ταχίνι-, άμυλο -συνήθως νισεστές ή σιμιγδάλι- και βέβαια μια γλυκαντική ουσία όπως η ζάχαρη, το μέλι, το πετιμέζι, η γλυκόζη, το χαρουπόμελο ή ακόμα η στέβια και η φρουκτόζη, για πιο light αποτέλεσμα. Από εκεί και πέρα ουκ έστιν αριθμός για τα υλικά που μπορεί να προστεθούν στην βασική συνταγή, ώστε να προσδώσουν ποικιλία στην γεύση αλλά και την εμφάνισή του, με τον μακρύ κατάλογο να περιλαμβάνει διάφορους ξηρούς καρπούς, με πρωταγωνιστές τα αμύγδαλα και τις σταφίδες, αρωματικά μπαχαρικά όπως η βανίλια, η μαστίχα, το γαρύφαλλο, η κανέλα, το κάρδαμο και ο κρόκος, ξύσμα ή και τεμάχια εσπεριδοειδών, χυμούς φρούτων ή άλλα φυσικά αρωματικά παρασκευάσματα, όπως το ροδόνερο και τα αφεψήματα λουλουδιών και φυσικά δεν θα μπορούσαν να λείπουν από τους συντρόφους του χαλβά το μέλι, το κακάο και η σοκολάτα, σε συνδυασμούς όντως ακαταμάχητους!
Πολλά και διαφορετικά είναι τα είδη του χαλβά και στην χώρα μας, με γνωστότερα τον σουσαμένιο, γνωστό και ως "χαλβά του Μπακάλη”, η παραδοσιακή συνταγή του οποίου έφθασε στην Ελλάδα με τους Μικρασιάτες πρόσφυγες, τον σιμιγδαλένιο ή χαλβά του τηγανιού και τον παραδοσιακό χαλβά των Φαρσάλων ή σαπουνέ ή πανηγυριώτικο και παζαριώτικο, λόγω της εμφάνισης και πώλησής του σε πανηγύρια και παζάρια. Και αν έχετε μπερδευτεί από τα πολλά είδη και τις ποικιλίες του, δοκιμάστε την εθιστική συνταγή που σας δίνουμε για σιμιγδαλένιο χαλβά με σοκολάτα και σίγουρα θα ξεχάσετε όλα τα υπόλοιπα!
Υλικά
Εκτέλεση
Καλή επιτυχία!
Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Κείμενο: Κατερίνα Μαρινάκη, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μιχάλης Χριστοδουλάκης