Στον κόσμο των γλυκών ο τίτλος του χαλβά είναι ζηλευτός, όχι μόνο χάρη στην εξαιρετική νοστιμιά του, αλλά και της τόσο μεγάλης ποικιλίας με την οποία εμφανίζεται όσο και της μακραίωνης ιστορίας του, αφού, όπως πιθανολογείται, πέρασε στην ελληνική κουζίνα ήδη από τα τέλη του 12ου αιώνα. Εντυπωσιακή είναι και η γεωγραφική εξάπλωσή του, μιας και γλυκίσματα με το όνομα χαλβάς απαντώνται με διάφορες παραλλαγές σε όλες τις χώρες των Βαλκανίων, σε πολλές μεσογειακές και σε αρκετές επίσης της Μέσης Ανατολής, μέχρι την Ινδία και το Πακιστάν.
Πολλά και διαφορετικά είναι τα είδη του χαλβά και στην χώρα μας, με γνωστότερα τον σουσαμένιο, γνωστό και ως "χαλβά του Μπακάλη”, η παραδοσιακή συνταγή του οποίου έφθασε στην Ελλάδα με τους Μικρασιάτες πρόσφυγες, τον σιμιγδαλένιο ή χαλβά του τηγανιού και τον παραδοσιακό χαλβά των Φαρσάλων ή σαπουνέ ή πανηγυριώτικο και παζαριώτικο, λόγω της εμφάνισης και πώλησής του σε πανηγύρια και παζάρια. Και αν έχετε μπερδευτεί από τα πολλά είδη και τις ποικιλίες του, δοκιμάστε την εθιστική συνταγή που σας δίνουμε για σιμιγδαλένιο χαλβά με σοκολάτα και σίγουρα θα ξεχάσετε όλα τα υπόλοιπα!
Υλικά
Εκτέλεση
Καλή επιτυχία!
Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Κείμενο: Κατερίνα Μαρινάκη, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μιχάλης Χριστοδουλάκης