PinΒρες το κατάστημά σου
Card cap
Σοκολατόπιτα με καφέ
εικονίδιο ημερομηνίας

01 Οκτώβριος, 2020

Εν αρχήν ην ο βοσκός Κάλντι, ο λόγος που πίνουμε καφέ...

Μια μέρα παρατήρησε ότι οι κατσίκες του ήταν πολύ πιο ζωηρές, όταν έτρωγαν τους καρπούς ενός θάμνου, που έμοιαζαν με κεράσια. Όταν δοκίμασε κι εκείνος, βεβαιώθηκε ότι οι καρποί του έδιναν περισσότερη ενέργεια. Το είπε σε έναν μοναχό στο κοντινό μοναστήρι, ο οποίος έφτιαξε ρόφημα με τους καρπούς και εντυπωσιάστηκε από την εγρήγορση που του έδωσαν

Η χώρα που εξέλιξε πρώτη τον καφέ ήταν η Υεμένη, όπου έβρασαν τους κόκκους και έφτιαξαν το διάσημο πια ρόφημα. Από εκεί προήλθε και το όνομα του «Qahwa», που προφέρεται «κάουα», ήταν μία από τις λέξεις που χρησιμοποιούσαν οι άραβες για το κρασί, την οποία αντικατέστησε ο καφές ως το πιο διαδεδομένο ποτό, καθώς το αλκοόλ απαγορεύετέ στο Ισλάμ. Η λέξη πέρασε από πολλά στάδια και μετατροπές, με κάθε χώρα να χρησιμοποιεί διαφορετική προφορά, μέχρι που κατέληξε στη μορφή που είναι γνωστή σήμερα, με την  πιο δημοφιλή  αυτή του  καφέ espresso.

«Espresso» σημαίνει «γρήγορο» στα ιταλικά και πράγματι, ο δημοφιλής καφές δημιουργήθηκε από έναν Ιταλό, τον Luigi Bezzera, που βιαζόταν να φύγει για τη δουλειά του τα πρωινά. Κατασκεύασε μία μηχανή που λειτουργούσε με ατμό, ο οποίος έσπρωχνε το νερό πάνω στους κόκκους του καφέ με τεράστια πίεση. Το αποτέλεσμα ήταν ένα «σφηνάκι» καθαρού καφέ, με έντονο άρωμα και γεύση. Ένα δυναμωτικό ρόφημα που αφύπνιζε τις αισθήσεις, μετά το ύπνο. Από το 1905 που κυκλοφόρησαν στην αγορά οι μηχανές του Bezzera, ο καφές espresso έγινε ο αγαπημένος των Ιταλών. Εκτός από ρόφημα όμως εδώ θα τον απολαύσουμε ως υλικό πάνω σε αυτή τη αγαπημένη ΣΟΚΟΛΑΤΟΠΙΤΑ :

Κείμενο: Παναγιώτης Μουτσάκης

Επιμέλεια Κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη

 

Υλικά

150γρ. κουβερτούρα

250γρ. βούτυρο

5 αυγά

300γρ. ζάχαρη

2 βανίλιες

20γρ. κακάο

250γρ. αλεύρι Γ.Ο.Χ.

20γρ. μπεικιν παουντερ

2 μερίδες καφέ εσπρέσο

Γλάσο

200γρ. κουβερτούρα

100γρ. κρέμα γάλακτος

Εκτέλεση

Σε ένα μεταλλικό σκεύος βάζουμε το βούτυρο με τη κουβερτούρα, κομμένη σε μικρά κομμάτια και λιώνουμε σε μπεν μαρι ή σε φούρνο μικροκυμάτων. Όταν έχουν λιώσει, ανακατεύουμε πολύ καλά να ομογενοποιηθούν τα υλικά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει λίγο.

Στον κάδο του μίξερ, χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε τις βανίλιες, το μείγμα της κουβερτούρας και ανακατεύουμε.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το κακάο και το μπεικιν παουντερ, κοσκινίζουμε δυο φορές.

Με μια μαρίζ ανακατεύουμε τα στερεά μέσα στα υγρά σταδιακά. Τέλος ρίχνουμε τον καφέ και ανακατεύουμε μέχρι να απορροφηθεί.

Μεταφέρουμε το μείγμα σε μια βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς στη μεσαία σχάρα για 1 ώρα περίπου. Δεν ανοίγουμε τον φούρνο πριν από τα 45 λεπτά.

Όταν είναι έτοιμο το κέικ αφήνουμε να κρυώσει και ξεφορμάρουμε.

Για να φτιάξουμε το γλάσο, ψιλοκόβουμε την κουβερτούρα και μεταφέρουμε σε ένα μπολ. Σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και περιχύνουμε την κουβερτούρα, ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε ελάχιστα να κρυώσει και περιχύνουμε το κέικ.

 

Καλή επιτυχία!

Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μάνος Διακαινισάκης