Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Σοκολατόπιτα με κρέμα πορτοκαλιού

08 Φεβρουάριος, 2022

Το κέικ είναι ένα γλυκό με μακρά ιστορία, που απαντάται κυρίως στην Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη, με πρωταθλήτρια την Βρετανία, όπου και αποτελεί ιδανικό συνοδευτικό για το εκ των ων ουκ άνευ απογευματινό τσάι, ενώ ακριβώς εδώ, στην Αγγλία, πρωτοεμφανίστηκε τον 13ο αιώνα και η ίδια η λέξη cake, η οποία φαίνεται να προέρχεται από τους Βίκινγκ και την αρχαία νορβηγική λέξη «κάκα».

Ωστόσο, ήδη από την αρχαιότητα εντοπίζονται τέτοιου είδους παρασκευές -όπως για παράδειγμα στην αρχαία Αίγυπτο-, οι οποίες είχαν την μορφή γλυκού ψωμιού, με την προσθήκη μελιού και καρπών. Οι αρχαίοι Έλληνες το ονόμαζαν «πλακούντα», με προέλευση από την λέξη «πλαξ», που σημαίνει πλάκα, ενώ η ονομασία αυτή επικράτησε και κατά τη διάρκεια της ρωμαϊκής περιόδου. Στην αρχαία Ρώμη, η βασική ζύμη ψωμιού εμπλουτίστηκε με βούτυρο, αυγά και μέλι, γεγονός που οδήγησε στην δημιουργία ενός γλυκού ψημένου κέικ. Ο λαϊκός ποιητής Οβίδιος, στο πρώτο του βιβλίο εξορίας, Tristia, αναφέρεται στο πάρτυ γενεθλίων και στο κέικ του αδελφού του.

Το κέικ με την σημερινή του μορφή πρωτοεμφανίστηκε τον 17ο αιώνα και σήμερα έχει πλέον όχι μόνο προσαρμοστεί στις γευστικές απαιτήσεις κάθε λαού, αλλά έχει λάβει και ποικίλες ονομασίες, δηλωτικές των ιδιαιτεροτήτων κάθε τοπικής παραλλαγής.

Εμείς οι Έλληνες αγαπούμε ιδιαίτερα τα δικά μας σιροπιαστά κέικ, όπως το ρεβανί, η πορτοκαλόπιτα ή η καρυδόπιτα, ενώ κανείς μας, μεγάλος ή μικρός, δεν μπορεί να αντισταθεί σε ένα αφράτο μαμαδίστικο κέικ με σοκολάτα, σε ένα απλό αλλά ευωδιαστό κέικ βανίλιας, σε ένα ανυπέρβλητα οικείο και αγαπημένο κέικ με μπανάνα, ούτε όμως και σε ένα λαχταριστό δίχρωμο κέικ, με κρέμα πορτοκαλιού, που τόσο απόλυτα δένει γευστικά με την σοκολάτα! Δοκιμάστε την συνταγή που σας προτείνουμε και θα πεισθείτε για του λόγου το αληθές!

 

Υλικά

130ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

100 γρ. ζάχαρη

4 αυγά

100ml χυμό πορτοκαλιού

Ξύσμα από ένα πορτοκάλι

30 γρ. κακάο

100 γρ. σιμιγδάλι ψιλό

70 γρ. αλεύρι

1 κουταλιά μπέικιν πάουντερ

1 πρέζα αλάτι

Για το σιρόπι

400ml νερό

400 γρ. ζάχαρη

30 γρ. κακάο

Φλούδα από ένα πορτοκάλι

Για την κρέμα

1L φρέσκο χυμό πορτοκάλι

100 γρ. κορν φλάουερ

150 γρ. ζάχαρη

Ξύσμα από ένα πορτοκάλι

1 κουταλιά βούτυρο

 

Εκτέλεση

Σε μία μικρή κατσαρόλα ρίχνουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι και βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία για περίπου 4-5 λεπτά. Όταν είναι έτοιμο, αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.

Σε ένα μπολ βάζουμε τα αυγά με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να αφρατέψουν.

Στη συνέχεια, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το χυμό πορτοκαλιού καθώς και το ξύσμα και ανακατεύουμε για λίγο ακόμα.

Παράλληλα, σε ένα άλλο μπολ ρίχνουμε  το κακάο, το σιμιγδάλι, το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι και κοσκινίζουμε τα υλικά.

Ρίχνουμε μέσα στα υγρά το μείγμα με τα στερεά και ανακατεύουμε απαλά με μία μαρίζ.

Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα μέτριο ταψί και μεταφέρουμε το μείγμα στρώνοντας ομοιόμορφα την επιφάνεια.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις για περίπου 40-45 λεπτά.

Αφού ψηθεί, βγάζουμε από το φούρνο και με μία οδοντογλυφίδα τρυπάμε την επιφάνεια. Περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι να πάει παντού.

Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει και ετοιμάζομαι την κρέμα.

Σε μία κατσαρόλα, ρίχνουμε τα 900ml  από το χυμό μαζί με τη ζάχαρη και βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία. Διαλύουμε το κορν φλάουερ στον υπόλοιπο χυμό που έχουμε κρατήσει και ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε συνεχώς με ένα σύρμα μέχρι να πήξει η κρέμα.

Όταν είναι έτοιμη, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και το βούτυρο και ανακατεύουμε.

Περιχύνουμε την κρέμα πάνω στην σοκολατόπιτα και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.

Κρατάμε για 2 ώρες στο ψυγείο και σερβίρουμε με τριμμένη σοκολάτα.

 

Καλή επιτυχία!

 

 

 

Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Κείμενο: Κατερίνα Μαρινάκη, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μιχάλης Χριστοδουλάκης

 

ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΤΟ APP

google play storeapple app store