Υλικά:
- 200ml ελαιόλαδο
- 400γρ. ζάχαρη
- 2 βανίλιες
- 3 κουταλιές κονιάκ
- 200ml νερό
- 20ml ξίδι
- ½ κουταλάκι σόδα
- 100γρ. κακάο
- 300γρ. αλεύρι Γ.Ο.Χ.
- 20γρ. μπεικιν παουντερ
Για το σιρόπι:
- 400ml νερό
- 200γρ. ζάχαρη
- 80γρ. κακάο
Για το γλάσο:
- 150ml. γάλα αμυγδάλου
- 300γρ. κουβερτούρα
Εκτέλεση:
- Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι, ανακατεύουμε πολύ καλά και βράζουμε για πέντε λεπτά. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
- Σε μίξερ χτυπάμε το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη, προσθέτουμε τις βανίλιες, το κονιάκ και το νερό.
- Αναμιγνύουμε το ξίδι με τη σόδα και ρίχνουμε στο μείγμα.
- Κοσκινίζουμε το κακάο, το αλεύρι και το μπέικιν παουντερ και ρίχνουμε σταδιακά στο μείγμα, ανακατεύοντας πολύ καλά.
- Λαδώνουμε ένα ταψί και πασπαλίζουμε με κακάο, ρίχνουμε μέσα το μείγμα και στρώνουμε ομοιόμορφα.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς, για 45-50 λεπτά.
- Όταν είναι έτοιμο, βγάζουμε από το φούρνο και δημιουργούμε στην επιφάνεια τρύπες με μια οδοντογλυφίδα ή με ένα μαχαίρι.
- Περιχύνουμε ενώ είναι ζεστή η σοκολατόπιτα με το κρύο σιρόπι.
- Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το γάλα, αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε την κουβερτούρα, αφού πρώτα την έχουμε ψιλοκόψει, ανακατεύοντας πολύ καλά μέχρι να λιώσει.
- Περιχύνουμε τη σοκολατόπιτα με το γλάσο και μετά εάν θέλουμε μπορούμε να ραντίσουμε πάνω με λιωμένη λευκή σοκολάτα.
- Αφήνουμε να κρυώσει, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!
Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη