Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Σουφλέ με μπρόκολο

31 Οκτώβριος, 2022

Το σουφλέ με τυριά είναι ένα ιδιαίτερο έδεσμα που το λάτρεψαν όλοι. Φουσκωτό, φουσκωτό, όταν είναι ζεστό, σερβιρισμένο στο τραπέζι κερδίζει τα βλέμματα και ιδιαίτερα των μικρών που ζητούν να σερβιριστούν πρώτοι από την αγωνία τους να το απολαύσουν.  Το σουφλέ πρέπει να βγει από το φούρνο τη στιγμή που όλοι είναι καθισμένοι στο τραπέζι.  Όταν κρυώσει καθηλώνεται και το μόνο που ελπίζουμε είναι να διατηρεί τη καλή γεύση του. Είναι σαν όλα τα φαγητά που έχουν διαφορετική γεύση όταν αποβάλουν την θερμότητα τους.  Έχουν χάσει την γοητεία τους, την ζεστασιά τους, που θέλουμε να απολαύσουμε για να χαλαρώσει το στομάχι μας. Για το λόγο αυτό οι νοικοκυρές επιλέγουν να το ψήσουν σε πυρίμαχα σκεύη με ψηλά τοιχώματα  για να του δώσουν την αφρώδη υφή και το εντυπωσιακό φούσκωμα. 

Το σουφλέ με μπρόκολο και τυριά είναι από τις συνταγές που δίνουν θρεπτικό φαγητό, πεντανόστιμο και ένα πιάτο που χορταίνει το μάτι. Το μπρόκολο, ως χειμωνιάτικο λαχανικό,  έχει έντονη γεύση, δένει με τα τυριά και δεν διαλύεται στο φούρνο. 

Το σουφλέ (soufflé)  είναι μια τεχνική μαγειρέματος φαγητού με πληθωρικά χαρακτηριστικά που προέρχεται από την Γαλλία από τις αρχές του 18ου αιώνα. Η ονομασία του προέρχεται από το γαλλικό ρήμα souffler που σημαίνει   φυσητό ή να φουσκώσει. Η πρώτη αναφορά του σουφλέ αποδίδεται στον Γάλλο μάγειρα Βινσέντ Λα Σαπέλ, στις αρχές του 18ου αιώνα. Η ανάπτυξη και η διάδοση του σουφλέ συνήθως εντοπίζεται στον Γάλλο σεφ Μαρί-Αντουάν Καρεμί στις αρχές του 19ου αιώνα.

 

Υλικά

  • 2 μέτρια μπρόκολα κομμένα σε μπουκετάκια
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 πράσα κομμένα σε φέτες
  • 4 αυγά
  • 400 γραμ. κρέμα γάλακτος
  • 1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουταλιά κορν φλάουερ
  • 100 γραμ. γραβιέρα τριμμένη
  • 200 γραμ. mix τυριών
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Βράζουμε το μπρόκολο σε αλατισμένο νερό για περίπου 3 λεπτά. Στραγγίζουμε και αφήνουμε στην άκρη.
  2. Σε ένα ευρύχωρο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το πράσο μέχρι να μαλακώσουν.
  3. Στη συνέχεια ρίχνουμε το μπρόκολο,  αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε απαλά μέχρι να γυαλίσουν.
  4. Αδειάζουμε τα λαχανικά σε ένα πυρίμαχο σκεύος.
  5. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, το μπέικιν πάουντερ, το κορν φλάουερ και ανακατεύουμε.
  6. Πασπαλίζουμε πάνω από τα μπρόκολα τα τυριά και περιχύνουμε το μείγμα με την κρέμα γάλακτος. Πασπαλίζουμε ξανά όλη την επιφάνεια με ελάχιστο τυρί.
  7. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 30 λεπτά.
  8. Βγάζουμε από το φούρνο και σερβίρουμε ζεστό.

Καλή επιτυχία!

Συνταγή : Κοκκινάκη Νεκταρία, Κείμενο: Κουδουμογιαννάκης Λεωνίδας, Επιμέλεια κειμένου : Κοκκινάκη Νεκταρία, Φωτογράφιση : Χριστοδουλάκης Μιχάλης

ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΤΟ APP

google play storeapple app store