Οι κρεμμυδοντολμάδες, τα σογάνια ή σουγάνια, θεωρούνται παραδοσιακό και περιζήτητο έδεσμα όλων των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, με καταβολές στην εκλεκτή κουζίνα της Σμύρνης, απ' όπου, όπως δεκάδες άλλες συνταγές, μεταφέρθηκαν στην αντίπερα πλευρά του Αιγαίου μαζί με τις αποσκευές των χιλιάδων προσφύγων. Φαγητό τόσο των φτωχών, καθώς η γέμιση τους μπορεί να περιέχει μόνο ρύζι, αλλά και των πλουσίων, με την προσθήκη χοιρινού ή μοσχαρίσιου κρέατος.
Χαρακτηριστικό της σημασίας του εδέσματος είναι το γεγονός ότι οι νοικοκυρές της Φίλιας, του ημιορεινού αυτού χωριού της Δυτικής Λέσβου, το ετοιμάζουν για το τραπέζι των Χριστουγέννων, πιστεύοντας ότι συμβολίζει τον Χριστό στα σπάργανά του. Σύμφωνα με όσα μας έχουν πει οι ίδιες οι μαγείρισσες της Λέσβου, κατόπιν σχετικής έρευνας, στα υλικά της παραδοσιακής συνταγής περιλαμβάνονται ρύζι και κιμάς, κρεμμύδια, μαϊντανός, ντοματούλα και βεβαίως ντόπιο ελαιόλαδο και αλατοπίπερο, ενώ το δυσκολότερο κομμάτι της συνταγής παραμένει αυτό της προετοιμασίας των κρεμμυδιών και του τυλίγματος.
Υλικά
Για την γέμιση
Για την κατσαρόλα
Εκτέλεση
Καλή επιτυχία!
Συνταγή : Κοκκινάκη Νεκταρία, Κείμενο: Μαρινάκη Κατερίνα, Επιμέλεια κειμένου : Κοκκινάκη Νεκταρία, Φωτογράφιση : Χριστοδουλάκης Μιχάλης