Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Σούπα φακές με άσπρη σάλτσα

29 Δεκέμβριος, 2022

Οι φακές είναι φαγητό σπιτικό, φτιαγμένο από χέρια και το μεράκι της νοικοκυράς, χωρίς να θέλει ιδιαίτερη τεχνική στο ψήσιμο τους. Το σπιτικό φαγητό, όσο απλό ή οικονομικό να είναι, είναι πάντα πιο νόστιμο ή έτσι μας φαίνεται τις περισσότερες φορές. Και αυτό συμβαίνει γιατί  η νοικοκυρά, κάθε φορά που το μαγειρεύει θέλει να είναι καλύτερο και νοστιμότερο από την προηγούμενη, για να ικανοποιήσει τις ορέξεις όλης της οικογένειας.

 

Υλικά

  • 300 γρ. φακές
  • 100ml ελαιόλαδο
  • 1 ξερό κρεμμύδι
  • 1 πράσο
  • 1 πιπεριά κίτρινη κέρατο
  • 2 καρότα
  • 1 τριμμένη πατάτα
  • 20ml άσπρο ξύδι
  • 3 φύλλα δάφνης
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 1 κουταλιά αλεύρι
  • Χυμό από ένα λεμόνι

Εκτέλεση

  1. Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε τις φακές και συμπληρώνουμε με νερό, βράζουμε για 10 λεπτά σε μέτρια θερμοκρασία και σουρώνουμε.
  2. Σε μία βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το πράσο ψιλοκομμένα.
  3. Ρίχνουμε στη συνέχεια τις φακές, την πιπεριά  κομμένη σε μικρά καρέ, τα καρότα κομμένα σε φέτες και την τριμμένη πατάτα. Ανακατεύουμε μέχρι να γυαλίσουν.
  4. Σβήνουμε με ξύδι και αφήνουμε να εξατμιστεί, προσθέτουμε τα φύλλα δάφνης και συμπληρώνουμε με αρκετό νερό. Μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία για περίπου 40 λεπτά μέχρι να ψηθούν οι φακές.
  5. Αφού είναι έτοιμες, αλατοπιπερώνουμε. Σε ένα μπολ ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και διαλύουμε το αλεύρι, προσθέτουμε ζωμό από το φαγητό και ανακατεύουμε.
  6. Περιχύνουμε το φαγητό και αφήνουμε να βράσει για 2 λεπτά ακόμα.
  7. Αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε.

 

Καλή επιτυχία!

Συνταγή : Κοκκινάκη Νεκταρία, Κείμενο: Κουδουμογιαννάκης Λεωνίδας, Επιμέλεια κειμένου : Κοκκινάκη Νεκταρία, Φωτογράφιση : Χριστοδουλάκης Μιχάλης