Οι φακές είναι φαγητό σπιτικό, φτιαγμένο από χέρια και το μεράκι της νοικοκυράς, χωρίς να θέλει ιδιαίτερη τεχνική στο ψήσιμο τους. Το σπιτικό φαγητό, όσο απλό ή οικονομικό να είναι, είναι πάντα πιο νόστιμο ή έτσι μας φαίνεται τις περισσότερες φορές. Και αυτό συμβαίνει γιατί η νοικοκυρά, κάθε φορά που το μαγειρεύει θέλει να είναι καλύτερο και νοστιμότερο από την προηγούμενη, για να ικανοποιήσει τις ορέξεις όλης της οικογένειας.
Υλικά
- 300 γρ. φακές
- 100ml ελαιόλαδο
- 1 ξερό κρεμμύδι
- 1 πράσο
- 1 πιπεριά κίτρινη κέρατο
- 2 καρότα
- 1 τριμμένη πατάτα
- 20ml άσπρο ξύδι
- 3 φύλλα δάφνης
- Αλάτι
- Πιπέρι
- 1 κουταλιά αλεύρι
- Χυμό από ένα λεμόνι
Εκτέλεση
- Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε τις φακές και συμπληρώνουμε με νερό, βράζουμε για 10 λεπτά σε μέτρια θερμοκρασία και σουρώνουμε.
- Σε μία βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το πράσο ψιλοκομμένα.
- Ρίχνουμε στη συνέχεια τις φακές, την πιπεριά κομμένη σε μικρά καρέ, τα καρότα κομμένα σε φέτες και την τριμμένη πατάτα. Ανακατεύουμε μέχρι να γυαλίσουν.
- Σβήνουμε με ξύδι και αφήνουμε να εξατμιστεί, προσθέτουμε τα φύλλα δάφνης και συμπληρώνουμε με αρκετό νερό. Μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία για περίπου 40 λεπτά μέχρι να ψηθούν οι φακές.
- Αφού είναι έτοιμες, αλατοπιπερώνουμε. Σε ένα μπολ ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και διαλύουμε το αλεύρι, προσθέτουμε ζωμό από το φαγητό και ανακατεύουμε.
- Περιχύνουμε το φαγητό και αφήνουμε να βράσει για 2 λεπτά ακόμα.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!
Συνταγή : Κοκκινάκη Νεκταρία, Κείμενο: Κουδουμογιαννάκης Λεωνίδας, Επιμέλεια κειμένου : Κοκκινάκη Νεκταρία, Φωτογράφιση : Χριστοδουλάκης Μιχάλης