Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Σούπα καρότου

31 Οκτώβριος, 2022

Οι σούπες είναι πιάτο του χειμώνα. Είναι η νοστιμότερη λύση για ένα ελαφρύ γεύμα. Είναι η εποχή που θέλουμε κάτι ζεστό να μαλακώσει το λαιμό μας και να ζεστάνει το στομάχι μας. Όταν θέλουμε κάτι να μην μας βαρύνει, κάτι να μας ηρεμήσει. Φτιάχνεται εύκολα και γρήγορα, με υλικά που έχεις στο ψυγείο σου. Η σούπα καρότου είναι μια δυναμωτική και γευστική σούπα με το ιδιαίτερο άρωμα που μας χαρίζει αυτό το πορτοκαλί  λαχανικό. Παραλλαγή της παραδοσιακής καροτόσουπας είναι η βελουτέ σούπα καρότου. Οι βελουτέ σούπες αποτελούν μια πολύ ωραία επιλογή για πρώτο πιάτο στο τραπέζι μας. 

Το καρότο είναι ένα θαυματουργό φάρμακο της φύσης με σημαντικά οφέλη για την υγεία μας.  Μας προήλθε από εξημέρωση του άγριου καρότου. Φυτό μονοετές ή διετές  της οικογένειας των Απιίδων που είναι ιθαγενές στην Ευρώπη και τη Νοτιοδυτική Ασία. Μας ήρθε από το Αφγανιστάν και τις γύρω περιοχές. Ήταν γνωστό φαρμακευτικό φυτό την αρχαιότητα στην Ελλάδα με το όνομα Σταφυλίνος και κυρίως δαύκος. Την διατροφική αξία των λαχανικών την είχαν αναγνωρίσει και οι αρχαίοι πρόγονοι μας και για το λόγο αυτό τα λάχανα τα έτρωγαν όλοι και ήταν το φάρμακο τους για τον πονοκέφαλο. Στην Ευρώπη ξεκίνησαν να το καλλιεργούν τον 13ο αιώνα και ήταν μοβ εξαιτίας των χρωστικών που περιείχε.

Υλικά

  • 500 γραμ. καρότα
  • 80 ml ελαιόλαδο
  • 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 πράσα κομμένα σε ροδέλες
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 50 ml άσπρο κρασί
  • 1/2 κουταλάκι ζάχαρη
  • 1 κύβο λαχανικών
  • Χυμό από ένα λεμόνι
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Σε μία βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε το κρεμμύδι, τα πράσα και το σκόρδο. Σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν.
  2. Ρίχνουμε τα καρότα και την ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να γυαλίσουν.
  3. Σβήνουμε με κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί.
  4. Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε τον κύβο λαχανικών και προσθέτουμε 2 κούπες ζεστό νερό.
  5. Τα βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία για περίπου 30-40 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα καρότα.
  6. Όταν είναι έτοιμα, αποσύρουμε από τη φωτιά και λιώνουμε τα λαχανικά με ραβδομπλέντερ ή σε multi.
  7. Τοποθετούμε τη σούπα ξανά στη φωτιά μαζί με το χυμό λεμονιού και αφήνουμε να πάρει μία βράση. 
  8. Σερβίρουμε με ωμό ελαιόλαδο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

 

Καλή επιτυχία!

Συνταγή : Κοκκινάκη Νεκταρία, Κείμενο: Κουδουμογιαννάκης Λεωνίδας, Επιμέλεια κειμένου : Κοκκινάκη Νεκταρία, Φωτογράφιση : Χριστοδουλάκης Μιχάλης

ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΤΟ APP

google play storeapple app store