Υλικά:
- 100ml ελαιόλαδο
- 1 ξερό κρεμμύδι
- 2 πράσα το λευκό μέρος
- 3 πατάτες
- 3 κολοκύθια
- 4 καρότα μεγάλα
- 1 πράσινη πιπεριά
- 5 λευκά μανιτάρια
- 1/2 σελινόριζα
- 2 φύλλα δάφνης
- 100ml άσπρο κρασί
- Αλάτι
- Πιπέρι
- 1/2 κουταλάκι πάπρικα
- 1/4 κουταλάκι κύμινο
- Χυμό από ένα λεμόνι
- 100γρ. τυρί Γαλένι ή Κατίκι
Για το σερβίρισμα
- Τυρί Γαλένι ή Κατίκι
- Θρυμματισμένο παξιμάδι
- Μαύρο σουσάμι
Εκτέλεση:
- Αρχικά πλένουμε πολύ καλά τα λαχανικά και κόβουμε σε μέτρια κομμάτια.
- Σε μία ευρύχωρη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το πράσο ψιλοκομμένα μέχρι να γυαλίσουν.
- Ρίχνουμε όλα τα λαχανικά καθώς και την σελινόριζα κομμένη σε μικρά κομμάτια, προσθέτουμε τα φύλλα δάφνης και ανακατεύουμε για 2 λεπτά.
- Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί.
- Ρίχνουμε αρκετό ζεστό νερό μέχρι να καλυφθούν τα λαχανικά και αλατοπιπερώνουμε. Μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία για περίπου 20 λεπτά.
- Αφού έχουν ψηθεί τα λαχανικά, αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και βγάζουμε τα φύλλα δάφνης. Ρίχνουμε την πάπρικα, το κύμινο και το χυμό λεμονιού.
- Με ένα ραβδομπλέντερ πολτοποιούμε μέχρι να αποκτήσει μια παχύρρευστη και βελούδινη υφή.
- Τέλος, ρίχνουμε το τυρί κρέμα και ελάχιστο ωμό ελαιόλαδο και ανακατεύουμε ξανά.
- Σερβίρουμε την σούπα ζέστη σε ένα βαθύ πιάτο, με ένα κουταλάκι τυρί κρέμα.
- Πασπαλίζουμε με το θρυμματισμένο παξιμάδι και με μαύρο σουσάμι.
Καλή επιτυχία!
Συνταγή:Κοκκινάκη Νεκταρία, Φωτογράφιση: Χριστοδουλάκης Μιχάλης