PinΒρες το κατάστημά σου
Card cap
Σούπα Μινεστρόνε με μοσχάρι
εικονίδιο ημερομηνίας

01 Νοέμβριος, 2021

Υλικά

 

1 kg μοσχάρι από ελιά σε μικρά κομμάτια

150ml ελαιόλαδο

1 κ.σ. αλεύρι

1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 πράσο ψιλοκομμένο

1 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένη

2 καρότα σε ροδέλες

3 κ.σ. σέλινο ψιλοκομμένο

2 κολοκυθάκια σε ροδέλες

1 κ.σ. πελτέ

2 ντομάτες κομμένες καρέ

2 φύλλα δάφνης

100ml λευκό κρασί

2 μικρές πατάτες κομμένες καρέ

1,5L νερό

1 κύβος κοτόπουλο

Αλάτι, πιπέρι

100g κοφτό μακαρονάκι ή κριθαράκι

1/3 κ.γ. καυτερή πάπρικα (προαιρετικά)

 

Εκτέλεση

 

Στην κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε το μοσχάρι. Αφήνουμε να πάρει χρώμα και από τις δυο πλευρές. Πασπαλίζουμε με το αλεύρι και ανακατεύουμε.

 

Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το πράσο και το σκόρδο και ανακατεύουμε μέχρι να γυαλίσουν. Ρίχνουμε τα καρότα, τα κολοκυθάκια, το σέλινο, τον πελτέ και τις ντομάτες.

 

Προσθέτουμε τα μπαχαρικά και σβήνουμε με κρασί. Αφήνουμε να εξατμίσει και ρίχνουμε τις πατάτες. Συμπληρώνουμε νερό, τον κύβο και αλατίζουμε.

 

Αφήνουμε σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να ψηθεί το μοσχάρι.

 

Ρίχνουμε το κοφτό μακαρονάκι και προσθέτουμε ελάχιστο νερό αν χρειαστεί. Ανακατεύουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 4’.

 

Προαιρετικά ρίχνουμε την καυτερή πάπρικα.

Card cap
Σούπα Μινεστρόνε με μοσχάρι
εικονίδιο ημερομηνίας

22 Δεκέμβριος, 2020

Χειμώνας χωρίς σούπες δεν γίνεται. Μια σούπα είναι η νοστιμότερη λύση για ένα ελαφρύ γεύμα και παρασκευάζεται εύκολα με χαμηλό κόστος. Και δεν είναι μόνο αυτό. Σούπα εύκολη και νόστιμη μπορείς να φτιάξεις με πάρα πολλά υλικά που έχεις στο ψυγείο σου.

Μια δημοφιλή σούπα είναι η σούπα «μινεστρόνε» (minestrone) με μοσχάρι. «Μινεστρόνε», που λένε και οι γείτονες μας οι Ιταλοί,  σημαίνει πηκτή σούπα λαχανικών. Στην Κεφαλονονίτικη κουζίνα που έχει πολλές ιταλικές επιρροές λόγω της μακρόχρονης κυριαρχίας των Επτανήσων από τους Βενετούς, αποτελεί ένα αγαπημένο πιάτο που μαγειρεύεται σε κάθε γιορτή.

 Λόγω της ευελιξίας της στη χρήση λαχανικών είναι κατάλληλη για κάθε εποχή του χρόνου. Όταν δεν υπάρχει φαγητό έτοιμο στην κουζίνα η «Μινεστρόνε» είναι λύση όταν θέλουμε κάτι σε μικρό χρόνο και χωρίς να μας βαρύνει στο στομάχι. 

 Υλικά

1 κιλό μοσχάρι από ελιά σε μικρά κομμάτια

150ml ελαιόλαδο

1 κουταλιά αλεύρι

1 ξερό κρεμμύδι

1 πράσο

1 σκελίδα σκόρδο

2 καρότα

3 κουταλιές σέλινο

2 κολοκυθάκια

1 κουταλιά πελτέ

2 ντομάτες

2 φύλλα δάφνης

100ml άσπρο κρασί

2 μικρές πατάτες

1,5 λίτρα νερό

1 κύβο κοτόπουλο

Αλάτι πιπέρι

100γρ. κοφτό μακαρονάκι ή κριθαράκι

1/3 κουταλάκι καυτερή πάπρικα (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Σε μια βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε μέσα τα κομμάτια το μοσχάρι. Αφήνουμε μέχρι να πάρει χρώμα και από τις δυο πλευρές. Πασπαλίζουμε με το αλεύρι και ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το πράσο και το σκόρδο ψιλοκομμένα. Ανακατεύουμε μέχρι να γυαλίσουν. Ρίχνουμε τα καρότα και τα κολοκυθάκια κομμένα σε ροδέλες, το σέλινο ψιλοκομμένο, τον πελτέ και τις ντομάτες σε μικρά καρέ.

Προσθέτουμε τα μπαχαρικά και σβήνουμε με κρασί. Αφήνουμε να εξατμίσει και ρίχνουμε τις πατάτες κομμένες σε καρέ. Συμπληρώνουμε με νερό, προσθέτουμε τον κύβο και αλατίζουμε.

Αφήνουμε το φαγητό σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να ψηθεί το μοσχάρι.

Όταν είναι έτοιμο, ρίχνουμε το κοφτό μακαρονάκι και προσθέτουμε ελάχιστο νερό αν χρειαστεί. Ανακατεύουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 4 λεπτά.

Προαιρετικά ρίχνουμε ελάχιστη καυτερή πάπρικα.

 

Καλή επιτυχία!

 

Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μάνος Διακαινισάκης, Κείμενο: Λεωνίδας Κουδουμογιαννάκης, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη