Χειμώνας χωρίς σούπες δεν γίνεται. Μια σούπα είναι η νοστιμότερη λύση για ένα ελαφρύ γεύμα και παρασκευάζεται εύκολα με χαμηλό κόστος. Και δεν είναι μόνο αυτό. Σούπα εύκολη και νόστιμη μπορείς να φτιάξεις με πάρα πολλά υλικά που έχεις στο ψυγείο σου.
Μια δημοφιλή σούπα είναι η σούπα «μινεστρόνε» (minestrone) με μοσχάρι. «Μινεστρόνε», που λένε και οι γείτονες μας οι Ιταλοί, σημαίνει πηκτή σούπα λαχανικών. Στην Κεφαλονονίτικη κουζίνα που έχει πολλές ιταλικές επιρροές λόγω της μακρόχρονης κυριαρχίας των Επτανήσων από τους Βενετούς, αποτελεί ένα αγαπημένο πιάτο που μαγειρεύεται σε κάθε γιορτή.
Λόγω της ευελιξίας της στη χρήση λαχανικών είναι κατάλληλη για κάθε εποχή του χρόνου. Όταν δεν υπάρχει φαγητό έτοιμο στην κουζίνα η «Μινεστρόνε» είναι λύση όταν θέλουμε κάτι σε μικρό χρόνο και χωρίς να μας βαρύνει στο στομάχι.
Υλικά
- 1 κιλό μοσχάρι από ελιά σε μικρά κομμάτια
- 150ml ελαιόλαδο
- 1 κουταλιά αλεύρι
- 1 ξερό κρεμμύδι
- 1 πράσο
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 2 καρότα
- 3 κουταλιές σέλινο
- 2 κολοκυθάκια
- 1 κουταλιά πελτέ
- 2 τομάτες
- 2 φύλλα δάφνης
- 100ml άσπρο κρασί
- 2 μικρές πατάτες
- 1,5 λίτρα νερό
- 1 κύβο κοτόπουλο
- Αλάτι πιπέρι
- 100γρ. κοφτό μακαρονάκι ή κριθαράκι
- 1/3 κουταλάκι καυτερή πάπρικα (προαιρετικά)
Εκτέλεση
- Σε μια βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε μέσα τα κομμάτια από το μοσχάρι. Αφήνουμε μέχρι να πάρει χρώμα και από τις δυο πλευρές. Πασπαλίζουμε με το αλεύρι και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το πράσο και το σκόρδο ψιλοκομμένα. Ανακατεύουμε μέχρι να γυαλίσουν. Ρίχνουμε τα καρότα και τα κολοκυθάκια κομμένα σε ροδέλες, το σέλινο ψιλοκομμένο, τον πελτέ και τις τομάτες σε μικρά καρέ.
- Προσθέτουμε τα μπαχαρικά και σβήνουμε με κρασί. Αφήνουμε να εξατμίσει και ρίχνουμε τις πατάτες κομμένες σε καρέ. Συμπληρώνουμε με νερό, προσθέτουμε τον κύβο και αλατίζουμε.
- Αφήνουμε το φαγητό σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να ψηθεί το μοσχάρι.
- Όταν είναι έτοιμο, ρίχνουμε το κοφτό μακαρονάκι και προσθέτουμε ελάχιστο νερό αν χρειαστεί. Ανακατεύουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 4 λεπτά.
- Προαιρετικά ρίχνουμε ελάχιστη καυτερή πάπρικα.
Καλή επιτυχία!
Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μάνος Διακαινισάκης, Κείμενο: Λεωνίδας Κουδουμογιαννάκης, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη