Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Σουπιές γεμιστές με φέτα και σάλτσα λεμονιού

03 Ιούλιος, 2023

Τα θαλασσινά είναι από τα αγαπημένα φαγητά της ελληνικής κουζίνας. Υπάρχει μεγάλος πλούτος θαλασσινών, φρέσκων ή κατεψυγμένων που  μαγειρεύονται ποικιλοτρόπως έτσι ώστε να έχουμε μεγάλο εύρος επιλογών ανάλογα με τις ορέξεις μας. Είμαστε Ελλάδα, είμαστε μια χώρα του ήλιου και της θάλασσας. Ένας τόπος που σου δίνει την δυνατότητα να παίρνεις τροφές από την θάλασσα. Μια χώρα που ξέρει από σουπιές και ξέρει και πώς να τις μαγειρέψει και πώς να τις απολαύσει.

Οι σουπιές με το μελάνι τους και ξύδι και γενικότερα τα μαλάκια χωρίς αίμα, σαλιγκάρια με πλιγούρι ή κριθάρι, κυριαρχούσαν στην διατροφή των αρχαίων Ελλήνων, κυρίως μετά την περίοδο από τους ξέφρενους εορτασμούς για το θεό Διόνυσο, ένα διάστημα με έντονο το στοιχείο του εξαγνισμού και της κάθαρσης από τη σάτιρα, την υπερβολή και τα σκωπτικά πειράγματα.

Υλικά

  • 2 μεγάλες σουπιές καθαρισμένες
  • 30ml ελαιόλαδο
  • 1 ξερό κρεμμύδι
  • 2 πράσα (το λευκό μέρος)
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 πιπεριά πράσινη
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης
  • 30ml ούζο
  • 400γρ. φέτα
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Για την σάλτσα

  • 80ml ελαιόλαδο
  • 2 φύλλα βασιλικού
  • 2 κουταλιές μουστάρδα
  • Χυμό από ένα λεμόνι
  • Ξύσμα λεμονιού
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Καθαρίζουμε και πλένουμε τις σουπιές  πολύ καλά, στη συνέχεια αφήνουμε να σουρώσουν.
  2. Σε ένα βαθύ τηγάνι, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, τα πράσα και το σκόρδο ψιλοκομμένα.
  3. Προσθέτουμε τις πιπεριές κομμένες σε μικρά καρέ και ανακατεύουμε μέχρι να γυαλίσουν.
  4. Σβήνουμε με το ούζο και αφήνουμε να εξατμιστεί.
  5. Αποσύρουμε από τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε ελαφριά και αφήνουμε να κρυώσει για λίγο.
  6. Στη συνέχεια, ρίχνουμε την φέτα θρυμματισμένη και ανακατεύουμε.
  7. Με ένα κουτάλι γεμίζουμε τις σουπιές και κλείνουμε προσεκτικά με  οδοντογλυφίδα.
  8. Αλείφουμε τις σουπιές με ελάχιστο ελαιόλαδο και ψήνουμε σε σχαροτήγανο για περίπου 6 έως 7 λεπτά από κάθε πλευρά.
  9. Αφού ψηθούν μεταφέρουμε σε μια πιατέλα και φτιάχνουμε τη σάλτσα.
  10. Για να φτιάξουμε την σάλτσα, ρίχνουμε όλα τα υλικά σε ένα πολυμηχάνημα και πολτοποιούμε.
  11. Περιχύνουμε με την σάλτσα τις σουπιές και σερβίρουμε.

 

Καλή επιτυχία!

Συνταγή : Κοκκινάκη Νεκταρία, Κείμενο: Κουδουμογιαννάκης Λεωνίδας, Επιμέλεια κειμένου : Κοκκινάκη Νεκταρία, Φωτογράφιση : Χριστοδουλάκης Μιχάλης

ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΤΟ APP

google play storeapple app store