Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Σουπιές Λεμονάτες

30 Ιανουάριος, 2023

Η σουπιά είναι ένα από τα γνωστότερα μαλάκια και ανήκει στην ομοταξία των κεφαλοπόδων, όπου περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, τα θράψαλα, τα καλαμάρια, οι μοσκιοί, τα χταπόδια, όπως και είδη που φαινομενικά δεν μοιάζουν ιδιαίτερα στα προαναφερθέντα, ανάμεσα στα οποία και ο ναυτίλος. Ζει σε βάθος μέχρι και 100 μέτρων, τρέφεται κυρίως με μικρά ψάρια και γαρίδες, ενώ, εκτός από το κρέας της, ευρέως χρησιμοποιείται και το όστρακό της, κυρίως στη χρυσοχοΐα ως καλούπι, για τη λείανση μετάλλων πριν το βάψιμο τους, καθώς και για την παραγωγή οδοντόκρεμας.

Υλικά

  • 1,5 κιλό σουπιές καθαρισμένες
  • 100ml ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
  • 2 καρότα
  • 100ml άσπρο κρασί
  • ½ κουταλάκι ρίγανη
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Χυμό από δύο λεμόνια
  • 1 κουταλάκι αλεύρι

 

Εκτέλεση

  1. Πλένουμε πολύ καλά τις σουπιές και κόβουμε σε μέτρια κομμάτια.
  2. Αδειάζουμε σε μία βαθιά κατσαρόλα, μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία με κλειστό καπάκι μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά.
  3. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και αφού ζεσταθεί, ρίχνουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και σοτάρουμε μαζί με τις σουπιές.
  4. Ρίχνουμε τα καρότα κομμένα σε φέτες και ανακατεύουμε. Σβήνουμε με κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί. Ρίχνουμε την ρίγανη και αλατοπιπερώνουμε.
  5. Προσθέτουμε δύο κούπες ζεστό νερό και μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία για περίπου 40-45 λεπτά μέχρι να ψηθούν οι σουπιές.
  6. Τέλος διαλύουμε μέσα στο χυμό λεμονιού το αλεύρι και προσθέτουμε ζωμό από το φαγητό. Περιχύνουμε  την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά ακόμα.
  7. Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε. Ιδανικά μπορούμε να συνδυάσουμε με πατάτες τηγανιτές.

 

Καλή επιτυχία!

Συνταγή : Κοκκινάκη Νεκταρία, Κείμενο: Μαρινάκη Κατερίνα, Επιμέλεια κειμένου : Κοκκινάκη Νεκταρία, Φωτογράφιση : Χριστοδουλάκης Μιχάλης

ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΤΟ APP

google play storeapple app store