Οι σουπιές ανήκουν στα μαλάκια και η διατροφική τους αξία δεν θα πρέπει να περνά απαρατήρητη. Διαθέτουν υψηλή περιεκτικότητα σε πλήθος πολύτιμων θρεπτικών συστατικών όπως η πρωτεΐνη, η πρόσληψη της οποίας μειώνεται κατά την περίοδο της νηστείας , ενώ είναι και εξαιρετική πηγή βιταμίνης Β12, πλούσιες σε ψευδάργυρο, φώσφορο και νάτριο.
Κύριο χαρακτηριστικό τους είναι το μελάνι το οποίο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για την παρασκευή κι άλλων φαγητών, όπως τα μακαρόνια και το ρύζι.
Οι σουπιές σε αντίθεση με άλλα μαλάκια όπως τα καλαμαράκια δίνουν λιγότερες θερμίδες στον οργανισμό και αν συνδυαστούν και με χορταρικά γίνονται ακόμα πιο θρεπτικές. Είναι ένα κυριακάτικο σαρακοστιανό φαγητό το οποίο αντικαθιστά επάξια το κρέας, όμως εννοείται ότι μπορούμε να το μαγειρέψουμε και οποιαδήποτε άλλη περίοδο.
Υλικά
- 1 κιλό σπανάκι
- 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
- 1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα
- 3 ματσάκια μάραθο
- 100 ml ελαιόλαδο
Για τις σουπιές
- 1 κιλό σουπιές
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 1 κρεμμύδι ξερό
- 100ml κόκκινο κρασί
- 100ml ελαιόλαδο
- Aλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε το σπανάκι χοντροκομμένο. Ψιλοκόβουμε το μάραθο και τα κρεμμυδάκια και κρατάμε στην άκρη.
- Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο. Προσθέτουμε το σπανάκι , το μάραθο, τα κρεμμυδάκια, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να ψηθούν χωρίς όμως να λιώσουν..
- Παράλληλα, πλένουμε και κόβουμε τις σουπιές σε μέτρια κομμάτια, τις βάζουμε σε μια άλλη κατσαρόλα και τις αφήνουμε να πιούν τα υγρά που θα κατεβάσουν.
- Σβήνουμε με κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και το σκόρδο ψιλοκομμένα και ανακατεύουμε.
- Ρίχνουμε μια κούπα ζεστό νερό και μαγειρεύουμε σε χαμηλή θερμοκρασία για περίπου 40 λεπτά.
- Όταν είναι έτοιμες, μεταφέρουμε μέσα στις σουπιές τα χόρτα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 3 λεπτά ώστε να ενωθούν οι γεύσεις.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και τρίβουμε φρέσκο πιπέρι.
Καλή επιτυχία!
Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μάνος Διακαινισάκης, Κείμενο - Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη