Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Σπανακόρυζο με ντομάτα

05 Οκτώβριος, 2021

Το σπανακόρυζο είναι ένα ταπεινό πιάτο της παραδοσιακής ελληνικής μαγειρικής που ξεχειλίζει από νοστιμιά. Πολύς κόσμος το περιφρονεί διότι δεν γνωρίζει την σημαντική διατροφική του αξία σε σίδηρο και βιταμίνες. Μια παραδοσιακή κλασική συνταγή, εύκολη, γρήγορη και οικονομική. Φαγητό χωρίς περίτεχνη τεχνική, με απλά υλικά που έχει την τιμητική του σε περιόδους νηστειών και τρώγεται ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου. Συνταγή που μάθαμε από τις γιαγιάδες και μητέρες μας για ένα καθημερινό τραπέζι σε μεσημεριανό ή βραδινό γεύμα.

Όταν κάποιος το δοκιμάσει πρώτη φορά τον κερδίζει και ιδιαίτερα αυτούς που επιδιώκουν να κάνουν υγιεινή διατροφή, να νοιώσουν υπέροχα, να έχουν περισσότερη ενέργεια, να ενισχύσουν την διάθεση τους.

Το σπανάκι είναι ένα λαχανικό που υπάρχει σε ολόκληρη την Ελλάδα, τα Βαλκάνια και την Ευρώπη. Στην εξάπλωσή του μεγάλο ρόλο έπαιξε η ευκολία στην καλλιέργειά του στις εύκρατες περιοχές του κόσμου.  Επίσημα για πρώτη φορά το συναντούμε στην κουζίνα της Κίνας περίπου το 700 μ.Χ. ως δώρο προς την αυτοκρατορική αυλή από τον βασιλιά του Νεπάλ. Στις μέρες μας η Κίνα είναι η μεγαλύτερη παραγωγός σπανάκι με ποσοστό που ξεπερνά το 90%. Γνωστό ήταν και στην Περσία και τις γύρω περιοχές.  Κάπου μεταξύ του 900 και του 1500 μ.Χ. κατακτά την Ευρώπη μέσω Σικελίας που πιθανόν εισήχθη από τους  Σαρακηνούς (Αραβομουσουλμάνους).  Το σπανάκι κέρδισε θέση στο τραπέζι των Ευρωπαίων όταν η Αικατερίνη των Μεδίκων έγινε βασίλισσα της Γαλλίας το 1547. Με καταγωγή από τη Φλωρεντία διέταξε τους σεφ της Αυλής να συνοδεύουν κάθε γεύμα της με σπανάκι. Στην Αμερική, ώθηση στο σπανάκι δόθηκε τη δεκαετία του 1930 μέσα από τα κόμιξ του ήρωα Ποπάι που έτρωγε αυτό το λαχανικό για να αποκτήσει υπεράνθρωπες ιδιότητες.

 

Υλικά

1κ σπανάκι 

100γρ. ελαιόλαδο «Επιλογή μου»

1 κρεμμύδι ξερό

1 πράσο

2 φρέσκα κρεμμυδάκια

2 μεγάλες ώριμες ντομάτες ή 1 συσκευασία ψιλοκομμένη ντομάτα «Επιλογή μου»

½ ματσάκι άνηθο

150γρ ρύζι Καρολίνα «Επιλογή μου»

1 κύβο λαχανικών

500ml νερό «Επιλογή μου»

½ κουταλάκι κύμινο

Αλάτι  πιπέρι «Επιλογή μου»

 

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το πράσο ψιλοκομμένα.  Μόλις γυαλίσουν προσθέτουμε το σπανάκι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα.

Όταν αρχίσει να απορρόφα τα υγρά, ρίχνουμε τον άνηθο, τις ντομάτες και τα μπαχαρικά. Ψήνουμε για 3 λεπτά σε μέτρια θερμοκρασία και προσθέτουμε το ρύζι.  Ανακατεύουμε μέχρι να γυαλίσει το ρύζι και ρίχνουμε το νερό και τον κύβο, σκεπάζουμε με το καπάκι και αφήνουμε μέχρι να ψηθεί.

Όταν είναι έτοιμο, αποσύρουμε από τη φωτιά, σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και αφήνουμε το φαγητό μας για 10 λεπτά να μελώσει.

 

Καλή επιτυχία!!!

Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Κείμενο: Κατερίνα Μαρινάκη, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μιχάλης Χριστοδουλάκης

ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΤΟ APP

google play storeapple app store