Υλικά:
Για τα νιόκι
- 500γρ. πατάτες
- 2 αυγά
- 200γρ. αλεύρι
- 50γρ. τριμμένο κεφαλοτύρι
- Αλάτι
- Πιπέρι
Για τον κιμά
- 500γρ. μοσχαρίσιο κιμά
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1 κουταλιά πελτέ
- 100ml κόκκινο κρασί
- 300γρ. τριμμένη ντομάτα
- 1/2 κουταλάκι ρίγανη
- 1 κουταλιά βαλσάμικο ξύδι
- 6 φύλλα βασιλικού
- 1/4 πάπρικα καυτερή
- Αλάτι
- Πιπέρι
Εκτέλεση:
Για να φτιάξουμε τα νιόκι
- Αρχικά καθαρίζουμε τις πατάτες και κόβουμε σε κομμάτια. Μεταφέρουμε σε μία κατσαρόλα με αρκετό αλατισμένο νερό και βράζουμε για περίπου 20 λεπτά.
- Σουρώνουμε και αδειάζουμε σε ένα μπολ. Λιώνουμε τις πατάτες με το ειδικό εργαλείο ή με ένα πιρούνι. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε τα αυγά, το κεφαλοτύρι, αλατοπιπερώνουμε και σταδιακά ρίχνουμε το αλεύρι ζυμώνοντας.
- Αλευρώνουμε πολύ καλά τον πάγκο εργασίας μας και με ένα μαχαίρι κόβουμε κομμάτια ζύμης.
- Πλάθουμε κορδόνι και με ένα μαχαίρι κόβουμε σε κομμάτια 1 εκ.
- Στρώνουμε τα νιόκι σε μια αλευρωμένη επιφάνεια ή σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί.
- Σε μία μεγάλη κατσαρόλα βράζουμε αρκετό αλατισμένο νερό και αφού κοχλάσει ρίχνουμε μέσα τα νιόκι.
- Ανακατεύουμε απαλά με μία κουτάλα και περιμένουμε μέχρι να ανέβουν στην επιφάνεια.
- Αφού ψηθούν σουρώνουμε και ρίχνουμε πάνω κρύο νερό.
Για να φτιάξουμε τον κιμά
- Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο ψιλοκομμένα μέχρι να γυαλίσουν.
- Στη συνέχεια ρίχνουμε τον κιμά και ανακατεύουμε μέχρι να αλλάξει χρώμα.
- Βάζουμε τον πελτέ και τρίβουμε στον πάτο της κατσαρόλας, μέχρι να βγάλει τα αρώματα του.
- Σβήνουμε με κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί.
- Προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα, τη ρίγανη, το βαλσάμικο ξύδι και αλατοπιπερώνουμε.
- Μαγειρεύουμε σε χαμηλή θερμοκρασία για περίπου 20 λεπτά. Αν χρειαστεί προσθέτουμε ελάχιστο ζεστό νερό.
- Τέλος προσθέτουμε την πάπρικα και τα φύλλα βασιλικού και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 10 λεπτά.
- Σε μία πιατέλα σερβίρουμε τα νιόκι και πάνω μπόλικο κιμά.
Καλή επιτυχία!
Συνταγή: Κοκκινάκη Νεκταρία