PinΒρες το κατάστημά σου
Card cap

Σταφιδόπιτα με πορτοκάλι

εικονίδιο ημερομηνίας

04 Ιούνιος, 2020

Με το που ήρθαν στα 1669 οι Οθωμανοί στην Κρήτη κι άρχισε η κατοχή του νησιού μας, σχεδόν αμέσως άρχισεν ο σφετερισμός των περιουσιώ των ντόπιων. Με το γνωστό τερτίπι και τη βία ...''αυτό θέλω, αυτό θα μου δώσεις και θα μου χαρίσεις κι αυτό, αλλιώς...'' οι περιουσίες άλλαζαν χέρια, όπως είχε γίνει πρωτύτερα σ` ολόκληρο τον Ελληνικό χώρο. Δεν ήθελαν οι κατακτητές εκτός των άλλων, ν` αποκτήσουν οι γκιαούρηδες περιουσία και τους ''κάμει ο νους τους σούφερα'', πάει να πει να σκεφτούν λευτεριά και τέτοια και χάσει ο αφέντης την ησυχία του.

Όλα λοιπόν τα γόνιμα χωράφια τα καρπερά καταλήξανε στα χέρια των Τουρκών κι εγίνανε τσιφλίκια κι έμειναν στον ραγιά οι παπούρες, οι κεφάλες, οι λαγάρες τα πηλόρουκα χωράφια κι οι αγριάδες. Ανασκουμπώθηκαν όμως οι εργατικοί πρόγονοί μας πήραν στα χέρια τη μαναροσκαλίδα και το ησιόδιο άροτρο και σε λίγο καιρό γέμισαν τα άγονα χωράφια πλούτη κι ομορφάδες. Τα αμπέλια πρασίνισαν τον τόπο κι έβλεπες λιάτικα, μουσκάτα [μοσχάτο], κοτσιφάλια, μαντηλάρια, κομινάτα, θράψες και θραψαθήρια, πλητά, ταχτάδες, ροζακιά σοκιανά, ρωμέϊκα, δαφνιά ακίκια κι ένα σωρό άλλα.

Όταν μετά το 1877 και την επανάστασή του παραχωρήθηκαν προνόμια κι άρχισαν να ξανάρχονται στα χέρια των προγόνων μας τα καλά παχιά χωράφια αυτά τετραπλασίασαν την απόδοσή τους. Θα έρθουν όμως οι ευλογημένοι και φιλοπρόοδοι Μικρασιάτες πρόσφυγες και μετά το 1923 θα φέρουν το σουλτανί που για χρόνια ήταν η κορώνα των σταφυλιών και του οποίου η σταφίδα άλλαξε στην κυριολεξία τον οικονομικό χάρτη της Κρήτης μας.

Σήμερα παράγουν οι Έλληνες αγρότες, τα καλύτερα επιτραπέζια σταφύλια του κόσμου που κύρια εξάγονται στις ευρωπαϊκές αγορές. Σταφύλια σαν τα ελληνικά γκρίμσον, πράϊμ, ραλλί, σουμπέριορ, ρεντ γκλομπ και άλλα γίνονται ανάρπαστα και δεν υπάρχει τραπέζι που να μην τα φιλοξενεί.

Υλικά

250γρ. σταφίδες

1 μέτριο πορτοκάλι

350ml ελαιόλαδο

250γρ. ζάχαρη

1 κουταλιά κανέλα

1 κουταλάκι σόδα

400ml γάλα

1 φακελάκι μπεικιν παουντερ

500γρ. αλεύρι Γ.Ο.Χ.

 

Εκτέλεση

Μια ώρα πριν ξεκινήσουμε τη συνταγή, αφήνουμε τις σταφίδες σε ένα μπολ με αρκετό χλιαρό νερό για να μουλιάσουν.

Σουρώνουμε τις σταφίδες και βάζουμε τη μίση ποσότητα σε multi μαζί με το μισό πορτοκάλι αφού πρώτα του έχουμε αφαιρέσει τα κουκούτσια. Πολτοποιούμε και μεταφέρουμε σε ένα μπολ. Συνεχίζουμε με τις υπόλοιπες σταφίδες και το άλλο μισό πορτοκάλι.

Χτυπάμε πολύ καλά  με μίξερ το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη και προσθέτουμε τον πολτό, συνεχίζουμε το χτύπημα. Ρίχνουμε την κανέλα και τη σόδα.

Αναμιγνύουμε το αλεύρι με το μπεικιν παουντερ και κοσκινίζουμε. Ρίχνουμε μέσα στο μείγμα εναλλάξ με το γάλα. Χτυπάμε για 2 λεπτά ακόμα.

Λαδώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί, μεταφέρουμε το μείγμα και πασπαλίζουμε με σουσάμι.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 45 – 50 λεπτά περίπου. Δεν ανοίγουμε το φούρνο πριν τα 40 λεπτά.

Καλή επιτυχία!!!