Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Σταφιδωτά μπισκότα

28 Φεβρουάριος, 2023

Τα σταφιδωτά είναι ένα παραδοσιακό γλυκό της Ανατολικής Κρήτης που το έφτιαχναν  οι νοικοκυρές κυρίως την περίοδο της Μεγάλης Σαρακοστής και σε περιόδους νηστείας. Σήμερα ανακαλύπτεις τη γεύση του μέσα από blocs, βιβλία μαγειρικής ή ζαχαροπλαστικής ή ψωνίζοντας από καταστήματα παραδοσιακών ειδών διατροφής, ζαχαροπλαστεία καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Είναι ένα εξαιρετικό νηστίσιμο γλυκό, ιδιαίτερα θρεπτικό, νόστιμο και οικονομικό που το προτιμούν για κέρασμα ή γλυκό μ’ ένα καφέ.  

Οι σταφίδες, πέρα από σνακ, έχουν αξιοποιηθεί με πάρα πολλούς τρόπους στη ζαχαροπλαστική και στη μαγειρική. Σε πολλές σταφιδοπαραγωγικές περιοχές της χώρας έχει καταγραφεί πληθώρα συνταγών με αυτό το γλυκό φρούτο που στήριξε την ελληνική οικονομία. Το αμπέλι, όπως και η ελιά, έχουν τις ρίζες τους στην ελληνική ύπαιθρο χιλιάδες χρόνια.

Υλικά

Για την ζύμη

  • 300 ml ελαιόλαδο
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 100 ml χυμό πορτοκαλιού
  • 1/2 κουταλάκι σόδα
  • 1/3 κουταλάκι αμμωνία
  • 50 ml ρακί ή τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο
  • Ξύσμα λεμονιού
  • 20 γρ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κιλό αλεύρι Γ.Ο.Χ.

Για την γέμιση

  • 300 γρ. σταφίδες ξανθές
  • 1 κουταλιά κονιάκ
  • Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • 60 γρ. σουσάμι καβουρδισμένο
  • 50 γρ. καρύδια θρυμματισμένα
  • 20 ml ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά μέλι
  • 1 κουταλάκι κανέλα
  • 1/2 κουταλάκι γαρύφαλλο
  •  

Εκτέλεση

  1. Σε ένα μπολ με νερό ρίχνουμε το κονιάκ και βάζουμε τις σταφίδες. Αφήνουμε για περίπου 1 ώρα να μαλακώσουν.
  2. Εντωμεταξύ φτιάχνουμε τη ζύμη. Σε ένα μπολ ρίχνουμε το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, το χυμό πορτοκαλιού και ανακατεύουμε πολύ καλά με ένα σύρμα.
  3. Προσθέτουμε την σόδα και την αμμωνία και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε. Στη συνέχεια βάζουμε την ρακί και το ξύσμα λεμονιού.
  4. Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και ρίχνουμε σταδιακά μέσα στα υγρά. Ζυμώνουμε πολύ καλά μέχρι να έχουμε μια μαλακιά ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Σκεπάζουμε με μία πετσέτα και αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστεί για περίπου μισή ώρα.
  5. Αφού έχουν μαλακώσει οι σταφίδες σουρώνουμε και μεταφέρουμε σε multi μαζί με το ξύσμα πορτοκαλιού, το σουσάμι και τα καρύδια. Πολτοποιούμε πολύ καλά και αδειάζουμε σε ένα μπολ.
  6. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το μέλι και ζυμώνουμε πολύ καλά με τα χέρια μας.
  7. Αδειάζουμε τη ζύμη τον πάγκο εργασίας και ανοίγουμε με ένα πλάστη ένα χοντρό φύλλο σε μακρόστενο σχήμα.
  8. Με ένα κουτάλι ρίχνουμε τη γέμιση κατά μήκος σε όλο το φύλλο. Διπλώνουμε τη ζύμη και πλάθουμε ώστε να μείνει στη μέση η γέμιση.
  9. Με ένα μαχαίρι κόβουμε τα σταφιδωτά σε κομμάτια και μεταφέρουμε σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί. Προαιρετικά μπορούμε να πασπαλίσουμε με σουσάμι.
  10. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά.
  11. Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς. Τα φυλάσσουμε σε αεροστεγές μπολ για αρκετές εβδομάδες.

 

Καλή επιτυχία!

Συνταγή : Κοκκινάκη Νεκταρία, Κείμενο: Κουδουμογιαννάκης Λεωνίδας, Επιμέλεια κειμένου : Κοκκινάκη Νεκταρία, Φωτογράφιση : Χριστοδουλάκης Μιχάλης

 

ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΤΟ APP

google play storeapple app store