Η «Cucina Povera», η «φτωχή κουζίνα», όπως μπορούμε να μεταφράσουμε την ιταλική αυτή έκφραση, δεν θα μπορούσε να βρει έδεσμα περισσότερο συνώνυμο με την φιλοσοφία της από τις κάθε είδους ελληνικές πίτες. Η ελληνίδα νοικοκυρά θα έπρεπε με την γόνιμη φαντασία και την δημιουργικότητά της να αξιοποιήσει στο έπακρο κάθε διαθέσιμο προϊόν, που προερχόταν είτε από τον κήπο και την αυλή της, είτε ακόμα και από την θάλασσα, τα δάση -αναλόγως της γεωγραφίας κάθε τόπου- ή τον αέρα της συγκεκριμένης περιοχής, προκειμένου να ετοιμάσει φαγητό νόστιμο, χορταστικό και θρεπτικό για την συνήθως πολυμελή οικογένειά της, επιτυγχάνοντας παράλληλα την απαραίτητη ποικιλία, που καθιστά το φαγητό απολαυστικό και όχι μια απλή διαδικασία επιβίωσης.
Υλικά
Για την γέμιση
- 200 γρ. κοφτό μακαρονάκι βρασμένο
- 150 γρ. μπέικον η καπνιστή πανσέτα
- 1 κουταλιά εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- 200 γρ. φέτα
- 100 γρ. γραβιέρα τριμμένη
- 300 γρ. κρέμα γάλακτος
- 1 αυγό
- Αλάτι
- Πιπέρι
- 6 φύλλα παραδοσιακά φύλλα Καπουράνη ''Θησαυροί της Ελλάδας''
- 150ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
Εκτέλεση
- Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα αλλαντικά κομμένα σε μικρά κομμάτια μέχρι να πάρουν χρώμα.
- Σε ένα μπολ βάζουμε το μακαρονάκι. την φέτα θρυμματισμένη, την γραβιέρα, τα αλλαντικά την κρέμα γάλακτος και το αυγό. Αλατοπιπερώνουμε προσεκτικά και ανακατεύουμε πολύ καλά.
- Ανοίγουμε τα φύλλα πάνω στο μπάγκο εργασίας και τα κόβουμε στη μέση.
- Λαδώνουμε το κάθε φύλλο και απλώνουμε κατά μήκος του φύλλου από την γέμιση και τυλίγουμε χαλαρά σε ρόλο. Στη συνέχεια στρίβουμε και τυλίγουμε σε σχήμα σαλιγκαριού.
- Λαδώνουμε ένα στρογγυλό ταψί και τοποθετούμε στη μέση του ταψιού. Κατά τον ίδιο τρόπο συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα και μεταφέρουμε στο ταψί ώστε να συνεχιστεί το σαλιγκάρι από εκεί που σταματήσαμε.
- Τέλος, ραντίζουμε όλη την επιφάνεια με ελαιόλαδο και ελάχιστο νερό.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για περίπου 1 ώρα.
Καλή επιτυχία!
Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Κείμενο: Κατερίνα Μαρινάκη, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μιχάλης Χριστοδουλάκης