Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Στριφτή σπανακοτυρόπιτα

29 Δεκέμβριος, 2022

Κάθε περιοχή της Ελλάδας έχει τη δική της συνταγή χορτόπιτας και κάθε μία είναι ιδιαίτερη και με διαφορετικό τρόπο παρασκευής. Όλες είναι πεντανόστιμες και ιδιαίτερα οι παραδοσιακές χειροποίητες με τραγανό φύλλο, με πλούσια γέμιση από σπανάκι, φέτα ή ανθότυρο και με πολλά μυρωδικά. Μια πίτα που αγάπησε η ελληνική οικογένεια και κάθε ένας ξεχωριστά γιατί είναι ένα θρεπτικό και υγιεινό σνακ, πρωινό ή κολατσιό.

 

Υλικά

  • 1 κιλό σπανάκι επιλογή μου
  • 100ml ελαιόλαδο
  • 1 ξερό κρεμμύδι
  • 2 πράσα το λευκό μέρος
  • 4 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 μάτσο άνηθο ψιλοκομμένο
  • Αλάτι πιπέρι
  • 50 γρ. φρυγανιά τριμμένη
  • 1 αυγό
  • 200 γρ. φέτα
  • 1 πακέτο χωριάτικο φύλλο
  • 150ml ελαιόλαδο

Εκτέλεση

  • Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και τα πράσα ψιλοκομμένα.
  • Προσθέτουμε το σπανάκι και μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να απορροφήσει τα υγρά.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, τον άνηθο και αλατοπιπερώνουμε.
  • Αφήνουμε για λίγο να κρυώσει και στη συνέχεια βάζουμε το αυγό την φρυγανιά και την φέτα κομμένη σε μεγάλα κομμάτια, ανακατεύουμε πολύ καλά να ενσωματωθούν τα υλικά.
  • Παίρνουμε ένα φύλλο  το ραντίζουμε με ελαιόλαδο και βάζουν γέμιση σε όλο το μήκος, ρολάρουμε όλο το φύλλο και τυλίγουμε. Τοποθετούμε στη μέση ενός στρογγυλού ταψιού και συνεχίζουμε δίνοντας το σχήμα σαλιγκαριού. Μπορούμε διαφορετικά να φτιάξουμε και ατομικές στριφτές σπανακοτυρόπιτες.
  • Όταν τελειώσουμε, αλείφουμε όλη την επιφάνεια με ελαιόλαδο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για περίπου 1 ώρα.
  • Αποσύρουμε από το φούρνο αφήνουμε για λίγο να σταθεί και σερβίρουμε.

 

Καλή επιτυχία!

Συνταγή : Κοκκινάκη Νεκταρία, Κείμενο: Κουδουμογιαννάκης Λεωνίδας, Επιμέλεια κειμένου : Κοκκινάκη Νεκταρία, Φωτογράφιση : Χριστοδουλάκης Μιχάλης