Η ταραμοσαλάτα είναι ένα θεσπέσιο ορεκτικό όχι μόνο για τις περιόδους νηστείας αλλά για όλο το χρόνο. Βασικό του συστατικό είναι το αυγοτάραχο που προέρχεται από αυγά ψαριών, συνηθέστερα του κυπρίνου και του μπακαλιάρου.
Συνηθίσαμε να τη παρασκευάζουμε σε περιόδους νηστείας. Τη Καθαρά Δευτέρα δεν λείπει από τα νηστίσιμα εδέσματα που απλώνονται στο τραπέζι μαζί με χαλβά, γαρίδες, χταπόδι, λαγάνα, ελιές κλπ. Όλη την Σαρακοστή πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα οι νοικοκυρές παρασκευάζουν ταραμοσαλάτα την οποία φυλάσσουν στο ψυγείο και σερβίρουν κυρίως όταν μαγειρεύουν όσπρια ή λαχανικά. Δεν υπάρχει περίπτωση να μπει στο τραπέζι και να μην κόψεις λίγο ψωμί για αλείψεις πάνω του αυτή τη κρεμώδη σαλάτα. Πικάντικο ορεκτικό που σερβίρεται με ούζο ή ρακή σε ταβέρνες και μεζεδοπωλεία.
Υλικά
Εκτέλεση
Καλή επιτυχία!
Συνταγή : Κοκκινάκη Νεκταρία, Κείμενο: Κουδουμογιαννάκης Λεωνίδας, Επιμέλεια κειμένου : Κοκκινάκη Νεκταρία, Φωτογράφιση : Χριστοδουλάκης Μιχάλης