Η ταραμοσαλάτα είναι ένα θεσπέσιο ορεκτικό όχι μόνο για τις περιόδους νηστείας αλλά για όλο το χρόνο. Βασικό του συστατικό είναι ο ταραμάς ή αυγοτάραχο που προέρχεται από αυγά ψαριών, συνηθέστερα του κυπρίνου και του μπακαλιάρου. Η καλύτερη ποιότητα είναι ο λεγόμενος λευκός, σε αντίθεση με τον ροζ που περιέχει χρωστικές ουσίες. Ο λευκός περιέχει μόνο αυγά ψαριών και μας δίνει νοστιμότερη ταραμοσαλάτα για αυτό και οι νοικοκυρές, παρά το ότι είναι ακριβότερος, τον προτιμούν.
Τον απολαμβάνουμε την περίοδο της Νηστείας και την Καθαρά Δευτέρα μαζί με λαγάνα, χαλβά, ελιές, γαρίδες, χταπόδι, δροσερή σαλάτα κλπ. Αποτελεί την αλοιφή της Σαρακοστής μία σαρανταήμερη νηστεία που φτάνει μέχρι το Πάσχα. Για το λόγο αυτό φροντίζουν οι νοικοκυρές να παρασκευάσουν μια μεγάλη ποσότητα, να τη συντηρούν στο ψυγείο, και βγάζουν στο καθημερινό γεύμα και κυρίως όταν μαγειρεύουν όσπρια ή λαχανικά. Ιδιαίτερα αρέσει πολύ στα παιδιά και για αυτό εμείς οι Έλληνες λατρεύουμε αυτό το έδεσμα πάντα. Ένα ορεκτικό με αγνά υλικά όπως λάδι, λεμόνι, ψωμί ή παξιμάδι, κρεμμύδι, με βασικό συστατικό το αυγοτάραχο που είναι πλούσια πηγή πρωτεϊνών και ένας γευστικός συνδυασμός υψηλής βιολογικής αξίας.
Υλικά
Εκτέλεση
Καλή επιτυχία!
Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Κείμενο: Λεωνίδας Κουδουμογιαννάκης, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μιχάλης Χριστοδουλάκης