Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Ταραμοσαλάτα με παξιμάδι

24 Φεβρουάριος, 2022

Η ταραμοσαλάτα είναι ένα θεσπέσιο ορεκτικό όχι μόνο για τις περιόδους νηστείας αλλά για  όλο το χρόνο.  Βασικό του συστατικό είναι ο ταραμάς ή αυγοτάραχο που προέρχεται από αυγά ψαριών, συνηθέστερα του κυπρίνου και του μπακαλιάρου. Η καλύτερη ποιότητα είναι ο λεγόμενος λευκός, σε αντίθεση με τον ροζ που περιέχει χρωστικές ουσίες. Ο λευκός περιέχει μόνο αυγά ψαριών και μας δίνει νοστιμότερη ταραμοσαλάτα για αυτό και οι νοικοκυρές, παρά το ότι είναι ακριβότερος, τον προτιμούν.

Τον απολαμβάνουμε την περίοδο της Νηστείας και την Καθαρά Δευτέρα μαζί με λαγάνα, χαλβά, ελιές, γαρίδες, χταπόδι, δροσερή σαλάτα κλπ.  Αποτελεί την αλοιφή της Σαρακοστής μία σαρανταήμερη νηστεία που φτάνει μέχρι το Πάσχα. Για το λόγο αυτό φροντίζουν οι νοικοκυρές να παρασκευάσουν μια μεγάλη ποσότητα, να τη συντηρούν στο ψυγείο, και βγάζουν στο καθημερινό γεύμα και κυρίως όταν μαγειρεύουν όσπρια ή λαχανικά. Ιδιαίτερα αρέσει πολύ στα παιδιά και για αυτό εμείς οι Έλληνες λατρεύουμε αυτό το έδεσμα πάντα.  Ένα ορεκτικό με αγνά υλικά όπως λάδι, λεμόνι, ψωμί ή παξιμάδι, κρεμμύδι, με βασικό συστατικό το αυγοτάραχο που είναι πλούσια πηγή πρωτεϊνών και ένας γευστικός συνδυασμός υψηλής βιολογικής αξίας. 

Εμείς εδώ στην Ελλάδα παράγουμε υψηλής ποιότητας αυγοτάραχο από φυσικά αποξηραμένα και μορφοποιημένα αυγά κεφάλου. Θεωρείται επίτευγμα των βυζαντινών και φημισμένο εκείνη την εποχή ήταν το αυγοτάραχο του Αμβρακικού κόλπου και της λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου. Ο τοπικός μεζές της λιμνοθάλασσας αναδείχθηκε σε περιζήτητο ελληνικό gourmet προϊόν που κατέκτησε τις διεθνείς γαστρονομικές αγορές.  

 

Υλικά

150 γρ. ταραμά λευκό ή κόκκινο

400 γρ. παξιμάδι (Λαδιού ή εφτάζυμο ή σίκαλης)

½  ξερό κρεμμύδι

400ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

Χυμό από δύο λεμόνια

 

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ βάζουμε τα παξιμάδια και γεμίζουμε με αρκετό νερό ώστε να καλυφθούν. Μουλιάζουμε για 10 λεπτά και στη συνέχεια στραγγίζουμε πολύ καλά με τα χέρια ή μεταφέρουμε σε μία πετσέτα και στύβουμε ώσπου να φύγει όλη η υγρασία.

Σε πολυμηχάνημα, ρίχνουμε το κρεμμύδι και το μουλιασμένο παξιμάδι και πολτοποιούμε.

Προσθέτουμε τον ταραμά και ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Ρίχνουμε σταδιακά το ελαιόλαδο ανακατεύοντας μέχρι να απορροφηθεί όλη η ποσότητα.

Τέλος, προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και προαιρετικά ελάχιστο πιπέρι.

Αποθηκεύουμε σε αεροστεγές μπολ και κρατάμε στο ψυγείο.

 

Καλή επιτυχία!

 

Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Κείμενο: Λεωνίδας Κουδουμογιαννάκης, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μιχάλης Χριστοδουλάκης