Η ταραμοσαλάτα είναι ένα από τα πιο φημισμένα νηστίσιμα πιάτα με βασικό συστατικό τον ταραμά ή αλλιώς αυγοτάραχο. Στην ουσία πρόκειται για αυγά ψαριών, συνηθέστερα του κυπρίνου, του μπακαλιάρου ή κάποιου άλλου είδους ψαριού, τα οποία χρησιμοποιούνται για τη παρασκευή του γνωστού σαρακοστιανού εδέσματος. Οι νοικοκυρές που επιζητούν να φτιάξουν νοστιμότερη ταραμοσαλάτα προτιμούν να προμηθεύονται τον ελαφρώς γκριζόλευκο ταραμά (λεγόμενο και λευκό) σε αντίθεση με τον ροζ, ο οποίος περιέχει μόνο αυγά ψαριών και για την ταραμοσαλάτα χρειάζεται μικρότερη ποσότητα.
Συνηθίσαμε να παρασκευάζουμε ταραμοσαλάτα σε περιόδους νηστείας. Την Καθαρή Δευτέρα δεν λείπει από τα νηστίσιμα εδέσματα που απλώνονται στο τραπέζι μαζί με χαλβά, γαρίδες, χταπόδι, λαγάνα, ελιές κλπ. Όλη την Σαρακοστή πριν την Μεγάλη Εβδομάδα οι νοικοκυρές παρασκευάζουν ταραμοσαλάτα την οποία φυλάσσουν στο ψυγείο και σερβίρουν κυρίως όταν μαγειρεύουν όσπρια ή λαχανικά. Δεν υπάρχει περίπτωση να μπει στο τραπέζι και να μην κόψεις λίγο ψωμί και να το αλείψεις με αυτή την κρεμώδη σαλάτα.
Υλικά
Εκτέλεση
Καλή επιτυχία!
Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μάνος Διακαινισάκης, Κείμενο: Λεωνίδας Κουδουμογιαννάκης, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη