PinΒρες το κατάστημά σου
Card cap

Ταραμοσαλάτα

calendar

13 Απρίλιος, 2021

Η ταραμοσαλάτα είναι ένα από τα πιο φημισμένα νηστίσιμα πιάτα με βασικό συστατικό τον ταραμά ή αλλιώς αυγοτάραχο. Στην ουσία πρόκειται για αυγά ψαριών, συνηθέστερα του κυπρίνου, του μπακαλιάρου ή κάποιου άλλου είδους ψαριού, τα οποία χρησιμοποιούνται για τη παρασκευή του γνωστού σαρακοστιανού εδέσματος. Οι νοικοκυρές που επιζητούν να φτιάξουν νοστιμότερη ταραμοσαλάτα προτιμούν να προμηθεύονται τον ελαφρώς γκριζόλευκο ταραμά (λεγόμενο και λευκό) σε αντίθεση με τον ροζ, ο οποίος περιέχει μόνο αυγά ψαριών και για την ταραμοσαλάτα χρειάζεται μικρότερη ποσότητα.

Εμείς εδώ στην Ελλάδα παράγουμε υψηλής ποιότητας αυγοτάραχο από φυσικά αποξηραμένα και μορφοποιημένα αυγά κεφάλου. Θεωρείται επίτευγμα των βυζαντινών και φημισμένο εκείνη την εποχή ήταν το αυγοτάραχο του Αμβρακικού κόλπου και της λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου. Ο τοπικός μεζές της λιμνοθάλασσας αναδείχθηκε σε περιζήτητο ελληνικό gourmet προϊόν που κατέκτησε τις διεθνείς γαστρονομικές αγορές.  

Η ταραμοσαλάτα παρασκευάζεται εύκολα, απλά και με οικονομικά υλικά.  Ταραμάς, λεμόνι, ψωμί και αρκετή ποσότητα ελαιολάδου είναι ο γευστικός συνδυασμός με υψηλή διατροφική αξία. Κάποιες νοικοκυρές προσθέτουν κρεμμύδι ή σκόρδο ή καυτερή πιπεριά για να δώσουν μια πιο πικάντικη πινελιά.  

Συνηθίσαμε να παρασκευάζουμε ταραμοσαλάτα σε περιόδους νηστείας. Την Καθαρή Δευτέρα δεν λείπει από τα νηστίσιμα εδέσματα που απλώνονται στο τραπέζι μαζί με χαλβά, γαρίδες, χταπόδι, λαγάνα,  ελιές κλπ. Όλη την Σαρακοστή πριν την Μεγάλη Εβδομάδα οι νοικοκυρές παρασκευάζουν ταραμοσαλάτα την οποία φυλάσσουν στο ψυγείο και σερβίρουν κυρίως όταν μαγειρεύουν όσπρια ή λαχανικά. Δεν υπάρχει περίπτωση να μπει στο τραπέζι και να μην κόψεις λίγο ψωμί και  να το αλείψεις με αυτή την κρεμώδη σαλάτα.     

 

Υλικά

350 γραμμάρια ψίχα από μπαγιάτικο ψωμί

150 γραμμάρια λευκό ταραμά

Χυμό από ενάμιση λεμόνι

Ξύσμα ενός λεμονιού

200ml ελαιόλαδο

 

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ βάζουμε  το ψωμί με αρκετό νερό μέχρι να μουλιάσει, στη συνέχεια μεταφέρουμε σε μία πετσέτα και στύβουμε πολύ καλά ώστε να φύγει το περισσότερο νερό.

Ρίχνουμε το ψωμί στο πολυμηχάνημα μαζί με τον ταραμά και ανακατεύουμε μέχρι να αφρατέψει το μείγμα. 

Βάζουμε το χυμό λεμονιού και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε. Προσθέτουμε σταδιακά το ελαιόλαδο μέχρι να ομογενοποιηθεί η ταραμοσαλάτα μας.

Τέλος βάζουμε το ξύσμα λεμονιού και ανακατεύουμε για λίγο.

Αποθηκεύουμε την ταραμοσαλάτα σε αεροστεγές μπολ στο ψυγείο.

 

Καλή επιτυχία!

Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μάνος Διακαινισάκης, Κείμενο: Λεωνίδας Κουδουμογιαννάκης, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη