Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Τάρτα με βερίκοκα και μαρμελάδα

05 Ιούλιος, 2021

Οι τάρτες με γλυκιά υφή, μοναδική γεύση και αφράτη γέμιση είναι μια πολύ καλή πρόταση για γλυκό που μπορεί να ικανοποιήσει μικρούς και μεγάλους. Ιδανική πρόταση για επιδόρπιο σε γεύματα, στο καφέ ή τσάι με φίλους στο σπίτι με εναλλακτική λύση να σερβιριστεί μια ποικιλία από ταρτάκια, δηλαδή μινιατούρες τάρτας. Αυτό που αρέσει στις νοικοκυρές είναι να τις «στολίζουν» με κορδονάκια ζύμης σε χιαστί σχήμα στην επιφάνεια της.

Η πληθώρα των προτάσεων, των συνταγών, των εναλλακτικών γεύσεων, των υλικών, το μεράκι και η γνώση, έχει κάνει δημοφιλή την τάρτα σε όλο τον κόσμο. Εμείς στην Ελλάδα προτιμούμε περισσότερο τάρτες φρούτων που αναδεικνύουν την γλυκύτητα των φρούτων του τόπου μας. Αυτή την εποχή υπάρχει μια πανδαισία από φρούτα όπως φράουλες, βερίκοκα, ακτινίδια, μπανάνες, κεράσια, που σου δίνουν την ευκαιρία να φτιάξεις μια πλούσια χρωματιστή και «ζαχαρένια» γέμιση. Μην ξεχνάμε ότι εκτός από υπέροχη γεύση, τα φρούτα προσθέτουν ιδιαίτερη διατροφική αξία και περισσότερη απόλαυση στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής.

Υπάρχουν διάφορες θεωρίες για την προέλευση της τάρτας. Το ψήσιμο των ταρτών και πιτών είναι μεσαιωνική συνήθεια, στην οποία το φαγητό να παρασκευάζεται από στρώσεις διαφορετικού τύπου.  Εκεί κάπου στο 1550 πρωτοπαρουσιάστηκε η ειδική ζύμη ζαχαροπλαστικής για τάρτες. Βλέπετε ήταν προνόμιο της τάξης των ευγενών σε αντίθεση με τις πίτες που γεννήθηκε στην κουζίνα των απλών λαϊκών νοικοκυριών. Ο όρος τάρτα εμφανίστηκε για πρώτη φορά σ’ ένα βιβλίο συνταγών του 14ου αιώνα. Οι συνταγές για τάρτα την εποχή εκείνη ήταν για αλμυρές τάρτες. Αυτή την εποχή όμως η μίξη γλυκού με αλμυρό ήταν πολύ συνηθισμένη. Με την πάροδο του χρόνου αρχίζουν να κερδίζουν οι γλυκιές τάρτες.

 

Υλικά

Για την τάρτα

300 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο

80 γραμμάρια άχνη ζάχαρη

200 γραμμάρια παγωμένο βούτυρο

1/2 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ

1 βανίλια

 

Για την κρέμα

500 ml φρέσκο γάλα

100 γρ ζάχαρη

45γρ κορν φλάουρ

2 κρόκους αυγών

2 βανίλιες

30γρ βούτυρο

150 ml σαντιγί

 

Για τη σύνθεση

50 γραμμάρια σοκολάτα κουβερτούρα

8-9 ώριμα βερίκοκα

150 γρ μαρμελάδα βερύκοκο “Επιλογή μου”

 

Εκτέλεση

Σε ένα μίξερ ρίχνουμε τα υλικά για την τάρτα και χτυπάμε μέχρι να γίνει μια ομογενής και εύπλαστη ζύμη. Σε περίπτωση που δεν διαθέτουμε μίξερ βάζουμε τα υλικά σε ένα μπολ και τρίβουμε το μείγμα με τα χέρια μας μέχρι να γίνει σαν βρεγμένη άμμος. Ζυμώνουμε μέχρι να δέσει το μείγμα.

Τυλίγουμε την ζύμη με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για περίπου 30 λεπτά.

Βγάζουμε την μεμβράνη και τοποθετούμε τη ζύμη πάνω σε αντικολλητικό χαρτί, καλύπτουμε με άλλο ένα και ανοίγουμε με πλάστη ένα φύλλο μεγαλύτερο από την ταρτιέρα.

Βουτυρώνουμε τη βάση διαμέτρου 27εκ. και μεταφέρουμε τη ζύμη. Πιέζουμε με τα δάχτυλα μας για να κολλήσει στα τοιχώματα και κόβουμε τη ζύμη που περισσεύει.

Τρυπάμε με ένα πιρούνι όλη την επιφάνεια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα, για περίπου 20-25 λεπτά. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.

Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε την ζάχαρη, το κορν φλάουρ, τα αυγά και το γάλα. Ανακατεύουμε  συνεχώς σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να πήξει η κρέμα.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο και τη βανίλια, ανακατεύοντας πολύ καλά μέχρι να λιώσει.

Μεταφέρουμε την κρέμα σε άλλο σκεύος και σκεπάζουμε με μεμβράνη που εφάπτεται πάνω στην κρέμα. Κρατάμε στην άκρη μέχρι να κρυώσει.

Αφού κρυώσει χτυπάμε με μίξερ μέχρι να αφρατέψει και προσθέτουμε την σαντιγί ανακατεύοντας με μία μαρίζ.

Για να συνθέσουμε την τάρτα.

Σε μπεν μαρί ή στο φούρνο μικροκυμάτων,  λιώνουμε την σοκολάτα κουβερτούρα και απλώνουμε μία λεπτή στρώση πάνω στην τάρτα. Αφήνουμε να κρυώσει για λίγο και να σταθεί.

Αδειάζουμε μέσα στην τάρτα την κρέμα και στρώνουμε ομοιόμορφα την επιφάνεια. Στην συνέχεια καλύπτουμε με τα βερίκοκα.

Σε μία μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε ελάχιστα την μαρμελάδα με δύο κουταλιές νερό ώστε να γίνει πιο υγρή. Αφήνουμε ελάχιστα να κρυώσει και περιχύνουμε όλη την επιφάνεια της τάρτας.

Κρατάμε στο ψυγείο για 3 ώρες μέχρι να παγώσει εντελώς και σερβίρουμε.

 

Καλή επιτυχία!

Συνταγή : Νεκταρία Κοκκινάκη, Κείμενο : Λεωνίδας Κουδουμογιαννάκης, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη

 

ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΤΟ APP

google play storeapple app store