Υλικά:
Για τη βάση:
Για την κρέμα:
- 300γρ. τυρί κρέμα
- 200γρ. ζαχαρούχο γάλα
- 100ml κρέμα γάλακτος
- ½ κ.γ. υγρή βανίλια
- ξύσμα λεμονιού
Για την επικάλυψη:
- 250–300γρ. σταφύλια κόκκινα ή πράσινα χωρίς κουκούτσια
- 2 κουταλιές μαρμελάδα βερίκοκο ή σταφύλι
- 2 κουταλιές νερό
Εκτέλεση:
- Αφήνουμε να ξεπαγώσει η σφολιάτα και απλώνουμε σε μια ταρτιέρα καλύπτοντας και τα τοιχώματα.
- Τρυπάμε με ένα πιρούνι όλη την επιφάνεια.
- Τοποθετούμε πάνω μια λαδόκολλα και βάζουμε βάρος (π.χ. ρεβίθια) για να μην φουσκώσει πολύ.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, στον αέρα, για 20 λεπτά.
- Αφαιρούμε το βάρος, συνεχίζουμε το ψήσιμο για 5 λεπτά ακόμα και αφήνουμε να κρυώσει.
- Σε ένα μπολ χτυπάμε το τυρί κρέμα με το ζαχαρούχο γάλα, μέχρι να γίνει λεία κρέμα.
- Προσθέτουμε τη βανίλια και το ξύσμα και ανακατεύουμε.
- Ξεχωριστά, σε άλλο μπόλ, χτυπάμε την κρέμα γάλακτος, μέχρι να πάρει μια ημίρρευστη μορφή.
- Στη συνέχεια, ενσωματώνουμε στο μείγμα με απαλές κινήσεις.
- Τοποθετούμε τη σφολιάτα σε μια πιατέλα, ρίχνουμε την κρέμα πάνω από τη βάση και απλώνουμε ομοιόμορφα.
- Διακοσμούμε με τα σταφύλια όλη την επιφάνεια.
- Ζεσταίνουμε ελαφρώς τη μαρμελάδα με το νερό και αλείφουμε με ένα πινέλο τα σταφύλια για γυάλισμα.
- Βάζουμε την τάρτα στο ψυγείο για 2–3 ώρες να παγώσει.
- Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!
Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη