Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Τάρτα με ροκφόρ και αλλαντικά

30 Νοέμβριος, 2020

Η φίνα τάρτα με ροκφόρ και αλλαντικά είναι ένα σκεύασμα που επιλέγεται  να τη σερβίρουμε σ’ ένα τραπέζι μαζί με πλούσια εδέσματα. Είναι μια εύκολη συνταγή με λίγα αλλά εκλεκτά υλικά που δεν θα σας πάρει πολύ χρόνο. Ταιριάζει ιδανικά σαν ορεκτικό και μπορεί να είναι μέρος ενός εκλεκτού μπουφέ, καθώς ελκύει μόνο με την εμφάνιση της.      

Υλικά

Για τη ζύμη

  • 130 γραμμάρια ελαιόλαδο
  • 50 γραμμάρια γάλα
  • 10 γραμμάρια ζάχαρη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 230 γραμμάρια αλεύρι
  • 20 γραμμάρια γραβιέρα ξυσμένη
  • Θυμάρι

Για τη γέμιση

  • 120 γραμμάρια μορταδέλα
  • 150 γραμμάρια σύγκλινο
  • 100 γραμμάρια τυρί κρέμα
  • 150 γραμμάρια ροκφόρ
  • 250 γραμμάρια κρέμα γάλακτος
  • 3 αυγά

Εκτέλεση

  1. Αρχικά φτιάχνουμε τη ζύμη για την τάρτα.  Σε ένα μπολ ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το γάλα, τη ζάχαρη, το αλάτι και το θυμάρι, ανακατεύουμε.Προσθέτουμε τη γραβιέρα και σταδιακά το αλεύρι,  ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε ένα μαλακό ζυμάρι.
  2. Τυλίγουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για μισή ώρα στο ψυγείο. Αφήνουμε λίγο να έρθει σε φυσιολογική θερμοκρασία,  παίρνουμε δύο λαδόκολλες, αλευρώνουμε και βάζουμε ενδιάμεσα το ζυμάρι. Με ένα πλάστη ανοίγουμε ένα φύλλο λίγο μεγαλύτερο από την ταρτιέρα που θα χρησιμοποιήσουμε.
  3. Λαδώνουμε την ταρτιέρα και μεταφέρουμε τη ζύμη, πιέζουμε με τα χέρια μας ώστε να κολλήσει στα τοιχώματα, αφαιρούμε την περιττή ζύμη από την ταρτιέρα. Με ένα πιρούνι δημιουργούμε τρύπες στον πάτο της τάρτας και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για 20 λεπτά.  Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει για λίγο.
  4. Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε μισή κουταλιά ελαιόλαδο και προσθέτουμε τη μορταδέλα και το σύγκλινο κομμένο σε μικρά κομμάτια σοτάρουμε μέχρι να πάρει χρώμα.  
  5. Μεταφέρουμε τα αλλαντικά πάνω στην τάρτα, απλώνουμε πάνω το τυρί κρέμα ομοιόμορφα και θρυμματίζουμε το ροκφόρ. Προσθέτουμε λίγο έξτρα θυμάρι.
  6. Σε ένα μπολ χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με τα αυγά και περιχύνουμε την επιφάνεια της τάρτας.
  7. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 25 έως 30 λεπτά αφήνουμε, να κρυώσει και ξεφορμάρουμε.

 

Καλή επιτυχία!

Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μάνος Διακαινισάκης, Κείμενο: Λεωνίδας Κουδουμογιαννάκης ,Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη