PinΒρες το κατάστημά σου
Card cap

Τάρτα με ροκφόρ και αλλαντικά

εικονίδιο ημερομηνίας

30 Νοέμβριος, 2020

Η φίνα τάρτα με ροκφόρ και αλλαντικά είναι ένα σκεύασμα που επιλέγεται  να τη σερβίρουμε σ’ ένα τραπέζι μαζί με πλούσια εδέσματα. Αν σας αρέσει το ροκφόρ σίγουρα θα γλείφετε τα δάκτυλα σας από την πρώτη μπουκιά. Είναι μια εύκολη συνταγή με λίγα αλλά εκλεκτά υλικά που δεν θα σας πάρει πολύ χρόνο. Ταιριάζει ιδανικά σαν ορεκτικό και μπορεί να είναι μέρος ενός εκλεκτού μπουφέ, καθώς ελκύει μόνο με την εμφάνιση της.      

Θα μου πείτε ότι εμείς εδώ στην Ελλάδα είχαμε από τα αρχαία χρόνια τις πανέμορφες πίτες μας, με πλούσια γέμιση εσωτερικά και με παραλλαγές από περιοχή σε περιοχή. Η τάρτα, που συγγενεύει με τις πίτες, μας έρχεται από το μακρινό μεσαίωνα. Εκεί κάπου στο 1550 πρωτοπαρουσιάστηκε η ειδική ζύμη ζαχαροπλαστικής για τάρτες. Βλέπετε ήταν προνόμιο της τάξης των ευγενών σε αντίθεση με τις πίτες που γεννήθηκε στην κουζίνα των απλών λαϊκών νοικοκυριών. Όλη η επιτυχία της είναι στην παρασκευή της ζύμης και εκεί χρειάζεται μαστοριά και εδώ είναι που η νοικοκυρά θα πάρει και τα μπράβο της. Είναι αυτό που λέμε: «Γεια στα χέρια σου!»

Από την Ευρώπη και συγκεκριμένα από την Γαλλία μας έρχεται και το νοστιμότατο ροκφόρ που είναι από τα πιο γνωστά γαλλικά τυριά ωριμασμένο στις φυσικές σπηλιές Καμπαλού στην περιοχή Ροκφόρ-συρ-Σουλζόν. Τα μπλε τυριά πιστεύεται ότι ανακαλύφθηκαν τυχαία, όταν τυριά αποθηκεύτηκαν σε υγρές σπηλιές που είχαν κατάλληλο περιβάλλον για να αναπτυχθούν μύκητες. Είναι τυρί με φανατικούς λάτρεις για αυτό το αποκαλούν και «βασιλιά των τυριών».  

 Υλικά

 Για ζύμη

 130 γραμμάρια ελαιόλαδο

 50 γραμμάρια γάλα

10 γραμμάρια ζάχαρη

1 πρέζα αλάτι

230 γραμμάρια αλεύρι

20 γραμμάρια γραβιέρα ξυσμένη

Θυμάρι

Για τη γέμιση

120 γραμμάρια μορταδέλα

150 γραμμάρια σύγκλινο

100 γραμμάρια τυρί κρέμα

150 γραμμάρια ροκφόρ

250 γραμμάρια κρέμα γάλακτος

3 αυγά

Εκτέλεση

Αρχικά φτιάχνουμε τη ζύμη για την τάρτα.  Σε ένα μπολ ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το γάλα, τη ζάχαρη, το αλάτι και το θυμάρι, ανακατεύουμε.Προσθέτουμε τη γραβιέρα και σταδιακά το αλεύρι,  ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε ένα μαλακό ζυμάρι.

Τυλίγουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για μισή ώρα στο ψυγείο. Αφήνουμε λίγο να έρθει σε φυσιολογική θερμοκρασία,  παίρνουμε δύο λαδόκολλες, αλευρώνουμε και βάζουμε ενδιάμεσα το ζυμάρι. Με ένα πλάστη ανοίγουμε ένα φύλλο λίγο μεγαλύτερο από την ταρτιέρα που θα χρησιμοποιήσουμε.

Λαδώνουμε την ταρτιέρα και μεταφέρουμε τη ζύμη, πιέζουμε με τα χέρια μας ώστε να κολλήσει στα τοιχώματα, αφαιρούμε την περιττή ζύμη από την ταρτιέρα. Με ένα πιρούνι δημιουργούμε τρύπες στον πάτο της τάρτας και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για 20 λεπτά.  Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει για λίγο.

Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε μισή κουταλιά ελαιόλαδο και προσθέτουμε τη μορταδέλα και το σύγκλινο κομμένο σε μικρά κομμάτια σοτάρουμε μέχρι να πάρει χρώμα.  

Μεταφέρουμε τα αλλαντικά πάνω στην τάρτα, απλώνουμε πάνω το τυρί κρέμα ομοιόμορφα και θρυμματίζουμε το ροκφόρ. Προσθέτουμε λίγο έξτρα θυμάρι.

Σε ένα μπολ χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με τα αυγά και περιχύνουμε την επιφάνεια της τάρτας.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 25 έως 30 λεπτά αφήνουμε, να κρυώσει και ξεφορμάρουμε.

 

Καλή επιτυχία!

 

Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μάνος Διακαινισάκης, Κείμενο: Λεωνίδας Κουδουμογιαννάκης ,Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη