Υλικά:
Για τη βάση:
- 200γρ. αλεύρι
- 100γρ. βούτυρο παγωμένο σε κύβους
- 50γρ. άχνη ζάχαρη
- 1 αυγό
- 1-2 κουταλάκια νερό (αν χρειαστεί)
Για τη γέμιση:
- 400γρ. φρέσκο ανθότυρο
- 1 αυγό
- 2 κουταλιές μέλι
- ξύσμα λεμονιού
Για το σερβίρισμα:
- 6-8 σύκα κομμένα στα 4
- 1 κουταλιά μέλι
Εκτέλεση:
- Ανακατεύουμε το αλεύρι με τη ζάχαρη και προσθέτουμε το αυγό και το βούτυρο.
- Ζυμώνουμε πολύ καλά, κλείνουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
- Τοποθετούμε τη ζύμη ανάμεσα σε δυο φύλλα αντικολλητικού χαρτού.
- Με έναν πλάστη, ανοίγουμε το φύλλο λίγο μεγαλύτερο από το μέγεθος της ταρτιέρας που θα χρησιμοποιήσουμε.
- Απλώνουμε τη ζύμη στη ταρτιέρα, τρυπάμε τη βάση με ένα πιρούνι και ψήνουμε στους 180°C, στις αντιστάσεις, για 10 λεπτά.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το ανθότυρο, το αυγό, το μέλι και το ξύσμα.
- Ρίχνουμε τη γέμιση στην προψημένη βάση και στρώνουμε από πάνω τα σύκα.
- Συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 25-30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
- Τέλος, βγάζουμε από τον φούρνο και περιχύνουμε με το μέλι.
- Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!
Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη