Υλικά:
Για την καραμέλα:
- 200γρ. ζάχαρη
- 60ml νερό
- 130ml κρέμα γάλακτος
- 1 κουταλάκι βανίλια
- 30γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- αλάτι
Για την κρέμα:
- 500γρ. φρέσκο γάλα
- 90γρ. ζάχαρη
- 70γρ. σιμιγδάλι ψιλό
- 1 αυγό
- 1 κουταλάκι βανίλια
- ¼ κουταλάκι κανέλα
- 30γρ. φρέσκο βούτυρο
Για τη ζύμη:
- 120γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 60γρ. ζάχαρη
- 1 αυγό
- 1 κουταλάκι βανίλια
- 230γρ. φαρίνα
Για την επικάλυψη:
- 1 μεγάλο μήλο ή 2 μικρά
- 1/3 κουταλάκι κανέλα
- 1 κουταλιά ζάχαρη
- χυμό από μισό λεμόνι
Εκτέλεση:
Για την καραμέλα:
- Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη και το νερό και αφήνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία χωρίς να ανακατέψουμε, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να πάρει το χρώμα της καραμέλας.
- Αποσύρουμε από την φωτιά και προσεκτικά ρίχνουμε την κρέμα και ανακατεύουμε. Ξαναβάζουμε στη φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς για ένα λεπτό. Κατεβάζουμε από την φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο, τη βανίλια και το αλάτι και ανακατεύουμε.
- Μεταφέρουμε σε ένα μπόλ, κλείνουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Για την κρέμα:
- Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα με τη ζάχαρη και αφήνουμε σε μέτρια θερμοκρασία, μέχρι να βράσει.
- Προσθέτουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε συνεχώς με σύρμα. Όταν πήξει η κρέμα, αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το αυγό χτυπημένο και ανακατεύουμε γρήγορα.
- Βάζουμε το βούτυρο κομμένο σε κυβάκια, τη βανίλια και την κανέλα και ανακατεύουμε. Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει.
Για τη ζύμη:
- Σε ένα μπολ βάζουμε το βούτυρο, το αυγό, τη ζάχαρη και τη βανίλια και ανακατεύουμε.
- Ρίχνουμε τη φαρίνα και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη. Κρατάμε ένα μικρό κομμάτι από τη ζύμη και το αφήνουμε στην κατάψυξη για 10 λεπτά.
- Την υπόλοιπη, την απλώνουμε με τα χέρια σε βουτυρωμένη αποσπώμενη φόρμα, διαμέτρου 20cm.
Για την επικάλυψη:
- Καθαρίζουμε και κόβουμε τα μήλα και ρίχνουμε τον χυμό από το λεμόνι για να μην μαυρίσουν. Κόβουμε σε μικρά καρέ ή τρίβουμε στον χοντρό τρίφτη και έπειτα ανακατεύουμε με τη ζάχαρη και την κανέλα.
- Ρίχνουμε πάνω στη ζύμη την κρέμα και στρώνουμε ομοιόμορφα, βάζοντας τα μήλα σε όλη την επιφάνεια. Παίρνουμε το κομμάτι της ζύμης που κρατήσαμε στην κατάψυξη και με το χοντρό μέρος του τρίφτη ρίχνουμε πάνω στα μήλα.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 170 βαθμούς στον αέρα, για περίπου μια ώρα. Όταν είναι έτοιμο, βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και ξεφορμάρουμε.
- Τέλος, ραντίζουμε την επιφάνεια με την καραμέλα.
Καλή επιτυχία!
Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη