Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Τηγανίτες με μήλο

26 Νοέμβριος, 2024

Υλικά:

  • 3 κόκκινα μήλα
  • ηλιέλαιο για το τηγάνισμα

Για τον χυλό:

  • 250ml γάλα
  • 1 αυγό
  • 20ml ελαιόλαδο
  • 1 βανίλια
  • 1/3 κουταλάκι κανέλα
  • 1 κουταλάκι ζάχαρη
  • ξύσμα πορτοκαλιού
  • 200γρ. αλεύρι
  • 1/2 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
  • 1 πρέζα αλάτι

Για τα ψητά μήλα:

  • 2 κόκκινα μήλα
  • 1 κουταλιά βούτυρο
  • χυμό από ένα πορτοκάλι
  • 1 κουταλιά μαύρη ζάχαρη
  • 1 κουταλιά κονιάκ

Για το σερβίρισμα:

  • γιαούρτι
  • μέλι
  • καρύδια

Εκτέλεση:

  1. Αρχικά φτιάχνουμε τον χυλό: σε ένα μπολ ρίχνουμε το γάλα, το αυγό και το ελαιόλαδο και χτυπάμε με ένα σύρμα.
  2. Στη συνέχεια προσθέτουμε τη βανίλια, την κανέλα, τη ζάχαρη και το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε.
  3. Σε ένα άλλο μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και ρίχνουμε αλάτι. Προσθέτουμε σταδιακά μέσα στο μείγμα μέχρι να έχουμε έναν πηχτό χυλό.
  4. Κλείνουμε το μπολ με μεμβράνη και αφήνουμε τον χυλό στο ψυγείο για περίπου 15 λεπτά.
  5. Εντωμεταξύ φτιάχνουμε τα ψητά μήλα: καθαρίζουμε τα δύο μήλα και κόβουμε σε φέτες.
  6. Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε το βούτυρο και αφήνουμε να λιώσει. Tοποθετούμε τα μήλα ανακατεύοντας, προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού και αφήνουμε να απορροφηθεί.
  7. Ρίχνουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.Τέλος προσθέτουμε το κονιάκ και αφήνουμε να εξατμιστεί. Αποσύρουμε από τη φωτιά και κρατάμε στην άκρη.
  8. Καθαρίζουμε τα τέσσερα μήλα και με το ειδικό εργαλείο που ανοίγουμε τα λαχανικά βγάζουμε τα σπόρια. Κόβουμε τα μήλα σε χοντρές φέτες και πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι.
  9. Βουτάμε την κάθε φέτα του μήλου μέσα στο χυλό δύο φορές.
  10. Τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα απο όλες τις πλευρές και βγάζουμε σε πιατέλα με απορροφητικό χαρτί.
  11. Για να σερβίρουμε, τοποθετούμε μία φέτα μήλο, γιαούρτι, ψητά μήλα, μέλι και καρύδια. Είναι ιδανικό για ένα απολαυστικό Κυριακάτικο πρωινό!

Καλή επιτυχία!

Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη

Card cap

Τηγανίτες με μήλο

08 Νοέμβριος, 2021

Την τελευταία ημέρα του Νοέμβρη γιορτάζει ο Πρωτόκλητος των Αποστόλων του Χριστού Άγιος Ανδρέας. Ο ψαράς από τη Βησθαϊδά, που «όργωσε» τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία διδάσκοντας το λόγο του Διδασκάλου του. Η εορτή του Αγίου Ανδρέα πέφτει μέσα στη σαρακοστή των Χριστουγέννων που ξεκινά την επόμενη της εορτής του Αγίου Φιλίππου, στις 15  Νοεμβρίου.

Οι τηγανίτες είναι από τις αγαπημένες  λιχουδιές μικρών και μεγάλων που  τρώγονται ζεστές με μέλι ή πετιμέζι. Άλλοι πάλι τις προτιμούν αλμυρές. Κυρίως χειμωνιάτικη λιχουδιά που παρασκευάζεται στο άψε – σβήσε με βασικό υλικό το αλεύρι και συνεργό την όρεξη μας.  Μας αρέσει να τις τρώμε τις βραδινές ώρες εκεί που καθόμαστε στον καναπέ και να τις απολαύσουμε μαζί με την παρέα.  Θρεπτικές και πεντανόστιμες αρέσουν πολύ στα παιδιά και τις ζητούν ακόμα και με το πρωϊνό τους, εφόσον βέβαια έχουμε τον χρόνο για να τις απολαύσουν ζεστές. Αφράτες τηγανίτες όμως με μήλο είναι κάτι διαφορετικό. Έχεις την αίσθηση της μηλόπιτας. Αυτό όμως που απογειώνει την γεύση στις τηγανίτες είναι η γοητευτική γεύση της κανέλας.

 

Υλικά

  • 2 μήλα τριμμένα
  • 200γρ. αλεύρι
  • 1 κουταλάκι κανέλα
  • 2 κουταλάκια ζάχαρη
  • Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • 20ml ελαιόλαδο
  • Μια πρέζα αλάτι
  • Νερό

Για το σερβίρισμα

  • Μέλι ή πετιμέζι

 

Εκτέλεση

  1. Καθαρίζουμε και τρίβουμε τα μήλα στον χοντρό τρίφτη. Μεταφέρουμε σε ένα μπολ και   προσθέτουμε το αλεύρι, την κανέλα, την ζάχαρη, το αλάτι και το ελαιόλαδο.
  2. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και ρίχνουμε νερό μέχρι να έχουμε ένα πηχτό χυλό. Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε.
  3. Με ένα κουτάλι παίρνουμε μια ποσότητα και τηγανίζουμε σε αρκετό καυτό ελαιόλαδο. Ψήνουμε και από τις δυο πλευρές μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα. Βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί.
  4. Μπορούμε να σερβίρουμε με μέλι ή πετιμέζι.

 

Καλή επιτυχία!

Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Κείμενο: Λεωνίδας Κουδουμογιαννάκης,, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μιχάλης Χριστοδουλάκης

ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΤΟ APP

google play storeapple app store