PinΒρες το κατάστημά σου
Card cap

Τηγανίτες με μήλο

calendar

08 Νοέμβριος, 2021

Την τελευταία ημέρα του Νοέμβρη γιορτάζει ο Πρωτόκλητος των Αποστόλων του Χριστού Άγιος Ανδρέας. Ο ψαράς από τη Βησθαϊδά, που «όργωσε» τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία διδάσκοντας το λόγο του Διδασκάλου του. Η εορτή του Αγίου Ανδρέα πέφτει μέσα στη σαρακοστή των Χριστουγέννων που ξεκινά την επόμενη της εορτής του Αγίου Φιλίππου, στις 15  Νοεμβρίου.

Είναι όμως και η περίοδος που στις ελαιοκομικές περιοχές οι παραγωγοί  έχουν καταπιαστεί με το λιομάζωμα ξεκινώντας από τις  πεδινές και παραθαλάσσιες περιοχές. Το πρώτο λάδι της καινούργιας σοδιάς έπρεπε να μπει στο τηγάνι. Ήταν μια τελετουργία. Οι παλιές νοικοκυρές στα χωριά έβαζαν το λάδι στο τηγάνι σταυρωτά με την ευχή «καλοκατάλυτο» ή «και του χρόνου». Από την παραμονή συνήθιζαν να φτιάχνουν τηγανίτες,  μελομακάρονα  ή λουκουμάδες. Δεν ήταν μόνο για την οικογένεια. Πρόσφεραν και ένα πιάτο σε φιλικά πρόσωπα και κυρίως σε σπίτια που δεν είχαν λιόφυτα ή δεν είχαν ακόμη παράξει από την νέα σοδιά. Ήθελαν να τους μοιραστούν με όσο γίνεται περισσότερο κόσμο. Η παράδοση θέλει αυτούς που δεν θα τηρήσουν το έθιμο να τρυπά το τηγάνι τους και για το λόγο αυτό έχει επικρατήσει η ονομασία  Άγιος Ανδρέας ο τρυποτηγανάς!

Οι τηγανίτες είναι από τις αγαπημένες  λιχουδιές μικρών και μεγάλων που  τρώγονται ζεστές με μέλι ή πετιμέζι. Άλλοι πάλι τις προτιμούν αλμυρές. Κυρίως χειμωνιάτικη λιχουδιά που παρασκευάζεται στο άψε – σβήσε με βασικό υλικό το αλεύρι και συνεργό την όρεξη μας.  Μας αρέσει να τις τρώμε τις βραδινές ώρες εκεί που καθόμαστε στον καναπέ και να τις απολαύσουμε μαζί με την παρέα.  Θρεπτικές και πεντανόστιμες αρέσουν πολύ στα παιδιά και τις ζητούν ακόμα και με το πρωϊνό τους, εφόσον βέβαια έχουμε τον χρόνο για να τις απολαύσουν ζεστές. Αφράτες τηγανίτες όμως με μήλο είναι κάτι διαφορετικό. Έχεις την αίσθηση της μηλόπιτας. Αυτό όμως που απογειώνει την γεύση στις τηγανίτες είναι η γοητευτική γεύση της κανέλας.

 

Υλικά

2 μήλα τριμμένα

200γρ. αλεύρι

1 κουταλάκι κανέλα

2 κουταλάκια ζάχαρη

Ξύσμα από ένα πορτοκάλι

20ml ελαιόλαδο

Μια πρέζα αλάτι

Νερό

Για το σερβίρισμα

Μέλι ή πετιμέζι

 

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε και τρίβουμε τα μήλα στον χοντρό τρίφτη. Μεταφέρουμε σε ένα μπολ και   προσθέτουμε το αλεύρι, την κανέλα, την ζάχαρη, το αλάτι και το ελαιόλαδο.

Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και ρίχνουμε νερό μέχρι να έχουμε ένα πηχτό χυλό. Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε.

Με ένα κουτάλι παίρνουμε μια ποσότητα και τηγανίζουμε σε αρκετό καυτό ελαιόλαδο. Ψήνουμε και από τις δυο πλευρές μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα. Βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί.

Μπορούμε να σερβίρουμε με μέλι ή πετιμέζι.

 

Καλή επιτυχία!!!

 

Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Κείμενο: Λεωνίδας Κουδουμογιαννάκης,, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μιχάλης Χριστοδουλάκης