Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Τιραμισού

01 Αύγουστος, 2022

Friuli και Veneto, οι δύο Περιφέρειες στις βορειοανατολικές εσχατιές της ιταλικής χερσονήσου, διεκδικούν σθεναρά, καθεμία για τον εαυτό της, την πατρότητα του περίφημου tiramisu, ενός γλυκίσματος αγαπημένου και διαδεδομένου σε ολόκληρη την Ιταλία, που φαίνεται ότι γεννήθηκε σ' αυτήν την περιοχή. Και πώς να μην γνωρίζει τέτοια διάδοση ένα γλυκό που έχει ως βάση αφράτα μπισκότα σαβαγιάρ ποτισμένα σε αρωματικό καφέ και καλυμμένα με κρέμα από μασκαρπόνε, αυγά και ζάχαρη, ενίοτε δε αρωματισμένη και με λικέρ!

Παρά το γεγονός ότι το τιραμισού, σύμφωνα με όλα τα στοιχεία και τις γραπτές πηγές, πρέπει να αποτελεί μια σχετικά πρόσφατη συνταγή, κατατάσσεται μεταξύ των διασημότερων ιταλικών γλυκών παγκοσμίως, με την ιστορία της προέλευσής του να χάνεται στην αχλή του χωροχρόνου. Ενδιαφέρον, ωστόσο, παρουσιάζει και η ονομασία του, που προέρχεται από την έκφραση tirare mi su, που σημαίνει "σήκωσέ με ψηλά" ή "ανέβασέ με" και η οποία παραπέμπει ευθέως στην ενέργεια που αποδίδει σε αυτόν που το γεύεται, ως αποτέλεσμα του συνδυασμού σοκολάτας και υψηλής περιεκτικότητας σε καφεΐνη. Βέβαια, οι αναζωογονητικές αυτές ιδιότητές του, κάποιες φορές συγχέονται -κακοπροαίρετα ή μη- με τα όποια αφροδισιακά αποτελέσματά του, θέση με την οποία συμφωνεί και η πρώτη γραπτή αναφορά για το γλυκό από τον Ιταλό γαστρονόμο Giuseppe Maffioli, ο οποίος περιγράφει τη συνταγή σε βιβλίο του, που εκδόθηκε το 1968. Ο Μaffioli, λοιπόν, υποστηρίζει ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι το τιραμισού επινοήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του '50 στην πόλη του Τρεβίζο, όπου προσφερόταν στον γαμπρό από τους φίλους του, προκειμένου να ανταπεξέλθει ικανοποιητικά στα καθήκοντα της πρώτης νύχτας του έγγαμου βίου.

 

Υλικά για τέσσερα μπολάκια

250 γρ. τυρί μασκαρπόνε

150 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά.

4 κουταλιές άχνη ζάχαρη

30 γρ. καφέ espresso

 

Για τα μπισκότα

1/2 πακέτο μπισκότα σαβαγιάρ

150 γρ. καφέ espresso

20 γρ. Kahlua η Μπέιλις

 

Για διακόσμηση

Κακάο

 

Εκτέλεση

Αρχικά φτιάχνουμε τον καφέ και για τις δύο παρασκευές και αφήνουμε να κρυώσει.

Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το τυρί μασκαρπόνε με την ζάχαρη άχνη και ανακατεύουμε για 2 λεπτά.

Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε συνεχώς ώσπου να αφρατέψει.

Ρίχνουμε τον καφέ και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθεί στην κρέμα.

Στη συνέχεια, μέσα στον υπόλοιπο καφέ ρίχνουμε το αλκοόλ και βουτάμε για πολύ λίγο τα μπισκότα σαβαγιάρ.

Τοποθετούμε σε κάθε μπολάκι δύο εμποτισμένα μπισκότα και μία στρώση κρέμα. Βάζουμε μια δεύτερη στρώση με μπισκότα και κρέμα.

Συνεχίζουμε ομοίως με τα υπόλοιπα μπολάκια.

Αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες να παγώσουν.

Πριν σερβίρουμε πασπαλίζουμε την επιφάνεια με κακάο.

 

Καλή επιτυχία!

 

Συνταγή : Κοκκινάκη Νεκταρία, Κείμενο: Μαρινάκη Κατερίνα, Επιμέλεια κειμένου : Κοκκινάκη Νεκταρία, Φωτογράφιση : Χριστοδουλάκης Μιχάλης

 

ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΤΟ APP

google play storeapple app store