Οι νοικοκυρές, λοιπόν, της Κρήτης μαγειρεύουν σοφαγάδα ή συμπεθεριό -ανάλογα με την περιοχή προέλευσης-, οι Ικαριώτισσες ετοιμάζουν το σουφικό τους, ενώ σε ολόκληρη την Ελλάδα προετοιμάζουν το αγαπημένο όλων τουρλού, ονομασία που παραπέμπει στην τουρκική λέξη türlü, που σημαίνει όλα τα είδη. Και όντως τούτο το φαγητό -που βεβαίως αποτελεί και έδεσμα της τουρκικής κουζίνας- δεν θα μπορούσε να έχει πιο αντιπροσωπευτικό όνομα, δεδομένου ότι τα βασικά συστατικά της συνταγής μπορεί να ποικίλουν ανάλογα με ποιαν από τις πάμπολλες παραλλαγές της θα ακολουθήσουμε, ωστόσο στο τελικό αποτέλεσμα το πιάτο μας θα περιλαμβάνει μια τεράστια ποικιλία λαχανικών μεταξύ των οποίων πατάτες, μελιτζάνες, κολοκυθάκια, πιπεριές και οπωσδήποτε ντομάτες, κρεμμύδια, σκόρδο, μπόλικο λαδάκι και μπαχαρικά. Η προσθήκη κρέατος, συνήθως μοσχαρίσιου ή χοιρινού ή και τα δύο, είναι επίσης ιδιαίτερα δημοφιλής, καθιστώντας το συγκεκριμένο πιάτο ακόμα πιο νόστιμο, χορταστικό αλλά και υγιεινό, μιας και ο καλύτερος συνδυασμός για την κατανάλωση κόκκινου κρέατος είναι αυτός με λαχανικά.
Ακολουθήστε την μοναδική συνταγή που ακολουθεί και απολαύστε ένα φαγητό απλά υπέροχο. Στην περίπτωση που δεν συνδυαστεί με κρέας μπορεί να αποτελέσει ιδανική γαρνιτούρα και για ψάρι, αλλά και σκέτο είναι άκρως απολαυστικό, ιδιαίτερα με λίγο γιαουρτάκι στο πλάι ή με ξινομυζήθρα, όπως συνηθίζεται στην Κρήτη.
Υλικά
Εκτέλεση
Καλή επιτυχία!
Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Κείμενο: Κατερίνα Μαρινάκη, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μιχάλης Χριστοδουλάκης