PinΒρες το κατάστημά σου
Card cap

Τουρλού με λαχανικά εποχής

εικονίδιο ημερομηνίας

04 Αύγουστος, 2021

Τα λαχανικά για εμάς τους Έλληνες είναι το προϊόν που θα βρεις φρέσκο σε κάθε γωνιά της ελληνικής γης χειμώνα καλοκαίρι. Είναι ένα πλεονέκτημα που έχουμε και έτσι γευόμαστε την κάθε εποχή. 

Το τουρλού με λαχανικά είναι ένα πιάτο απλοϊκό, αλλά παράλληλα ευωδιαστό και θρεπτικό. Η ονομασία τουρλού προέρχεται από τουρκική γλώσσα και στην ουσία σημαίνει «όλα μαζί», ποικιλία υλικών που ενδεχομένως να μην ταιριάζουν μεταξύ τους. Είναι μια συνταγή εποχής που δίνει την ευκαιρία στην νοικοκυρά να πειραματιστεί.

Κολοκυθάκια, πατάτες, πιπεριές, γούλα, φασολάκια, μελιτζάνες, κρεμμύδια, και αρωματικά είναι τα βασικά υλικά, για ένα τουρλού φαγητό στο φούρνο ή στην κατσαρόλα, για ένα μεσημεριανό γεύμα πλούσιο σε βιταμίνες και θρεπτικές ίνες. Με σκόρδο, φρέσκο κρεμμυδάκι, σέλινο, μαϊντανό, ρίγανη, αλάτι και πιπέρι η γεύση απογειώνεται. Σ’ όλο τον ελλαδικό χώρο, σε όλα τα νοικοκυριά, δεν υπάρχει περίπτωση να μην μαγειρευτεί αυτό το φαγητό το καλοκαίρι.

Τρώγεται τις μέρες της νηστείας δεδομένου ότι τα υλικά του είναι μόνο λαχανικά. Το συναντάμε με πολλές παραλλαγές, με διαφορετικές ονομασίες αλλά η νοστιμιά είναι πάντα η ίδια. Στην Κρήτη η ονομασία του είναι σοφεγάδα ή σοφαγάδα ή συμπεθεριό. Στη βόρεια Ελλάδα έχουμε την ονομασία τουρλί ταβά, παραδοσιακά μαγειρεύεται σε μια παρόμοια πήλινη κατσαρόλα με καπάκι που ονομάζεται ταβά. Στα γειτονικά βαλκάνια καταναλώνονται διάφορες ποικιλίες του τουρλού. Στην Αλβανία είναι γνωστό ως τουρλί περιμές.

 

Υλικά

100ml ελαιόλαδο

1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι

2 μελιτζάνες

4 κολοκυθάκια

200γρ. φασολάκια

2 πατάτες

1 πιπεριά κόκκινη

1 πιπεριά πράσινη

100ml κόκκινο κρασί

2 ώριμες ντομάτες τριμμένες

200γρ βλίτα

Αλάτι πιπέρι

 

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε και πλένουμε τα λαχανικά, τα βλίτα, τις πατάτες, τα κολοκυθάκια, τις μελιτζάνες, τα φασολάκια (φασολάκια μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ότι ποικιλία θέλουμε) και τα κόβουμε σε μέτρια κομμάτια.

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και προσθέτουμε τα λαχανικά εκτός από τα βλίτα. Σοτάρουμε  για λίγο και σβήνουμε με κρασί, αφήνουμε να εξατμιστεί.

Ρίχνουμε τις ντομάτες τριμμένες, αλατίζουμε και μαγειρεύουμε σε χαμηλή θερμοκρασία για περίπου 40 λεπτά. Αν χρηστεί συμπληρώνουμε με μισή κούπα ζεστό νερό.

Όταν είναι σχεδόν έτοιμο ρίχνουμε τα βλίτα και αφήνουμε το φαγητό για αλλά 10 λεπτά περίπου.

Κατεβάζουμε από τη φωτιά, ξύνουμε φρέσκο πιπέρι και αφήνουμε το φαγητό να μελώσει πριν σερβίρουμε.

 

 

 

Καλή επιτυχία!

Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Κείμενο: Λεωνίδας Κουδουμογγιανάκης, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μιχάλης Χριστοδουλάκης