Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Τούρτα red velvet

30 Ιανουάριος, 2023

Σε σχήμα καρδιάς η υπέροχη τούρτα red velvet, που σας προτείνουμε. Η ιστορία του εντυπωσιακού αυτού γλυκίσματος μας ταξιδεύει πίσω στο χρόνο και συγκεκριμένα στη Βικτωριανή εποχή, κάπου στον 19ο αιώνα, όταν οι ζαχαροπλάστες ξεκίνησαν να χρησιμοποιούν κακάο στις συνταγές τους, προκειμένου να δημιουργήσουν πιο εκλεπτυσμένα γλυκά, τα οποία θα μπορούσαν να σερβίρουν σε πάρτυ πλουσίων. Τα αποκαλούσαν "βελούδο" (velvet), δεδομένου ότι η χρήση αυτής της λέξης έδινε την εντύπωση μιας απαλής και λείας υφής, πολύ κοντινής σε αυτήν του βελούδου, αποτέλεσμα που επιτυγχάνεται από την ανάμειξη του αλευριού με το κακάο.

Υλικά

Για το παντεσπάνι

  • 200 γρ. βούτυρο
  • 400 γρ. ζάχαρη
  • 3 αυγά
  • 380ml γάλα
  • 3 κουταλιές κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής
  • 400 γρ. αλεύρι Γ.Ο.Χ.
  • 10 γρ. κακάο
  • 3 βανίλιες
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουταλάκι σόδα
  • 2 κουταλάκια λευκό ξύδι

Για την κρέμα

  • 350 γρ. τυρί κρέμα
  • 200 γρ. άχνη ζάχαρη
  • 60ml κρέμα γάλακτος
  • 150 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 2 βανίλιες

Για το σιρόπι

  • 80 γρ. μαρμελάδα φράουλα
  • 20 ml ζεστό νερό

 

Εκτέλεση

  1. Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το βούτυρο και τη ζάχαρη και χτυπάμε πολύ καλά μέχρι να αφρατέψει το μείγμα.
  2. Προσθέτουμε το πρώτο αυγό, χτυπάμε να ενσωματωθεί και συνεχίζουμε κατά τον ίδιο τρόπο και με τα αλλά δύο.
  3. Διαλύουμε μέσα στο γάλα το χρώμα ζαχαροπλαστικής και κρατάμε στην άκρη. Σε ένα Μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι, το κακάο, τις βανίλιες, το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ και κοσκινίζουμε.
  4. Ρίχνουμε εναλλάξ μέσα στο μίξερ το γάλα και το αλεύρι μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά.
  5. Διαλύουμε την σόδα μέσα στο ξύδι και προσθέτουμε στο μείγμα, ανακατεύουμε για λίγο ακόμα.
  6. Βουτυρώνουμε δυο ίδιες φόρμες και τοποθετούμε αντικολλητικό χαρτί στον πάτο. Μοιράζομαι το μείγμα και απλώνουμε την επιφάνεια. Σε περίπτωση που δεν έχουμε δύο ίδιες φόρμες βάζουμε σε μία μεγάλη που στη συνέχεια θα κόψουμε στη μέση το παντεσπάνι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 - 160 βαθμούς στον αέρα για 45 λεπτά.
  7. Όσο χρόνο περιμένουμε να ψηθεί το παντεσπάνι φτιάχνουμε την κρέμα. Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το τυρί κρέμα και την άχνη ζάχαρη και χτυπάμε πολύ καλά μέχρι να αφρατέψει.
  8. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου και τις βανίλιες και ανακατεύουμε πολύ καλά. Αφήνουμε στο ψυγείο να παγώσει μέχρι να χρησιμοποιήσουμε για το στήσιμο.
  9. Αφού έχει ψηθεί το παντεσπάνι αφήνουμε να κρυώσει. Σε ένα μπολάκι βάζουμε την μαρμελάδα φράουλα και προσθέτουμε το νερό ανακατεύουμε με ένα κουταλάκι.
  10. Σε μία πιατέλα τοποθετούμε το πρώτο παντεσπάνι και αλείφουμε με την μισή  μαρμελάδα. Απλώνουμε ένα μέρος από την κρέμα σε όλη την επιφάνεια και τοποθετούμε ξανά το δεύτερο παντεσπάνι αλείφοντας ξανά με μαρμελάδα. Τέλος απλώνουμε όλη την κρέμα και γύρω από την τούρτα.
  11. Στολίζουμε προαιρετικά με φράουλες ή φρούτα του δάσους.
  12. Αφήνουμε στο ψυγείο να παγώσει για 3 ώρες και σερβίρουμε.

 

Καλή επιτυχία!

Συνταγή : Κοκκινάκη Νεκταρία, Κείμενο: Μαρινάκη Κατερίνα, Επιμέλεια κειμένου : Κοκκινάκη Νεκταρία, Φωτογράφιση : Χριστοδουλάκης Μιχάλης

ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΤΟ APP

google play storeapple app store