Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Τραχανάς κοκκινιστή σούπα

04 Φεβρουάριος, 2021

Η ελληνική κουζίνα είναι σοφή. Με τρία απλά υλικά φτιάχνεις απίστευτη γεύση. Είναι ένα τίποτα πραγματικά. Απλά, τα υλικά και μία κατσαρόλα. Τόσο εύκολα με ξινό ή γλυκό τραχανά, ανάλογα με τα προσωπικά γούστα, κάνεις ένα πιάτο να μοσχοβολά.

Σε πολλά μοναστήρια παλιότερα, όταν δεν υπήρχαν τα αυτοκίνητα και η μεταφορά γινόταν με ζώα, οι πιστοί πήγαιναν μπουλούκια στις γιορτές από βραδύς στον εσπερινό και φιλοξενούταν στους χώρους του μοναστηριού μέχρι την επόμενη ημέρα. Οι μοναχοί πρόσφεραν στους προσκυνητές που ερχόταν από μακριά ως βραδινό φαγητό, ζεστό κοκκινιστό τραχανά με μπόλικο ζουμί για να φτάσει για όλους.    

Σε κάθε χωριό, σε κάθε περιοχή της Ελλάδας βρίσκουμε διαφορετικά είδη τραχανά και διαφορετικές παρασκευές. Κάθε μέρος κάνει το δικό του, έτσι που έμαθε να χειρίζεται την τοπική διατροφική κουλτούρα.

 

Υλικά

  • 200 γραμμάρια Ξινόχοντρος τραχανάς Κρήτης
  • 80 ml ελαιόλαδο
  • 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 κουταλιά πελτέ
  • 2 ώριμες ντομάτες
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 1 λίτρο Νερό

 

Εκτέλεση

  1. Σε μία βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει και να πάρει χρώμα.
  2. Προσθέτουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε να βγάλει τα αρώματα του. Ρίχνουμε μέσα τις ντομάτες κομμένες σε μικρά καρέ.
  3. Βάζουμε τον τραχανά και ανακατεύουμε, αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε  το νερό.
  4. Κλείνουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για περίπου 20 λεπτά σε χαμηλή θερμοκρασία.
  5. Όταν είναι έτοιμη η σούπα, σερβίρουμε ζέστη.

 

Καλή επιτυχία!

Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη,Φωτογραφία: Μάνος Διακαινισάκης, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη

ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΤΟ APP

google play storeapple app store