Η ελληνική κουζίνα είναι σοφή. Με τρία απλά υλικά φτιάχνεις απίστευτη γεύση. Είναι ένα τίποτα πραγματικά. Απλά, τα υλικά και μία κατσαρόλα. Τόσο εύκολα με ξινό ή γλυκό τραχανά, ανάλογα με τα προσωπικά γούστα, κάνεις ένα πιάτο να μοσχοβολά.
Σε πολλά μοναστήρια παλιότερα, όταν δεν υπήρχαν τα αυτοκίνητα και η μεταφορά γινόταν με ζώα, οι πιστοί πήγαιναν μπουλούκια στις γιορτές από βραδύς στον εσπερινό και φιλοξενούταν στους χώρους του μοναστηριού μέχρι την επόμενη ημέρα. Οι μοναχοί πρόσφεραν στους προσκυνητές που ερχόταν από μακριά ως βραδινό φαγητό, ζεστό κοκκινιστό τραχανά με μπόλικο ζουμί για να φτάσει για όλους.
Σε κάθε χωριό, σε κάθε περιοχή της Ελλάδας βρίσκουμε διαφορετικά είδη τραχανά και διαφορετικές παρασκευές. Κάθε μέρος κάνει το δικό του, έτσι που έμαθε να χειρίζεται την τοπική διατροφική κουλτούρα.
Υλικά
Εκτέλεση
Καλή επιτυχία!
Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη,Φωτογραφία: Μάνος Διακαινισάκης, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη