Oι Σπέτσες φημίζονται για τα αμυγδαλωτά τους και την κουζίνα τους, ιδιαίτερα για το στιφάδο και τη σπεσιαλιτέ «ψάρι αλά σπετσιώτα».
Οι Σπέτσες στην αρχαιότητα ονομάζονταν "Πιτυούσσα" που θα πει "πευκόφυτος". Το όνομα αυτό χρησιμοποιήθηκε για 3000 χρόνια μέχρι τους πρώτους Βυζαντινούς αιώνες. Το σημερινό της όνομα έλαβε από τους Ενετούς (εποχή της Φραγκοκρατίας), που την ονόμασαν ISOLA DE SPEZZIE «αρωματοφόρο νήσο» λόγω των πολλών αρωματικών φυτών της. Από αυτή την ονομασία προέκυψε το όνομα της.
Από αυτά τα αρωματικά φυτά, προέκυψε η νόστιμη κουζίνα της. Η ιστορία του νησιού είναι ξακουστή, καθώς ήταν από τα πρώτα νησιά που σήκωσαν την σημαία της επανάστασης (μαζί με την Ύδρα και τα Ψαρρά) οι Σπέτσες θα μπορούσαν να έχουν μείνει στην ιστορία μόνο και μόνο γι αυτήν τη συνταγή.
Ψάρι αλά Σπετσιώτα! Πάμε να δούμε τα υλικά και την συνταγή μας:
Υλικά
Εκτέλεση
Καλή επιτυχία!
Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μάνος Διακαινισάκης, Κείμενο: Παναγιώτης Μουτσάκης, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη