PinΒρες το κατάστημά σου
Card cap

Τσιπούρα αλά Σπετσιώτα

εικονίδιο ημερομηνίας

06 Νοέμβριος, 2020

Oι  Σπέτσες φημίζονται για τα αμυγδαλωτά τους και την κουζίνα τους, ιδιαίτερα για το στιφάδο και τη σπεσιαλιτέ «ψάρι αλά σπετσιώτα».

Οι Σπέτσες στην αρχαιότητα ονομάζονταν "Πιτυούσσα" που θα πει "πευκόφυτος". Το όνομα αυτό χρησιμοποιήθηκε για 3000 χρόνια μέχρι τους πρώτους Βυζαντινούς αιώνες. Το σημερινό της όνομα έλαβε από τους Ενετούς (εποχή της Φραγκοκρατίας), που την ονόμασαν ISOLA DE SPEZZIE «αρωματοφόρο νήσο» λόγω των πολλών αρωματικών φυτών της. Από αυτή την ονομασία προέκυψε το όνομα της.

Από αυτά τα αρωματικά φυτά,  προέκυψε η νόστιμη κουζίνα της. Η ιστορία του νησιού είναι ξακουστή, καθώς ήταν από τα πρώτα νησιά που σήκωσαν την σημαία της επανάστασης (μαζί με την Ύδρα και τα Ψαρρά) οι Σπέτσες θα μπορούσαν να έχουν μείνει στην ιστορία μόνο και μόνο γι αυτήν τη συνταγή.

 

Ψάρι αλά Σπετσιώτα! Πάμε να δούμε τα υλικά και την συνταγή μας:

Υλικά

2 τσιπούρες

100ml ελαιόλαδο

1 ξερό κρεμμύδι

2 σκελίδες σκόρδο

3 ώριμες ντομάτες

1 κουταλιά πελτέ

100ml κόκκινο κρασί

1 μάτσο μαϊντανό

Αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση

Αρχικά, αλατοπιπερώνουμε τις τσιπούρες και τοποθετούμε σε ένα ταψί. Κρατάμε στην άκρη μέχρι να φτιάξουμε τη σάλτσα.

Σε μια βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο κομμένα σε λεπτές φέτες, ανακατεύουμε μέχρι να πάρουν χρώμα.

Προσθέτουμε τις δυο ντομάτες κομμένες σε μικρά καρεδάκια. Ρίχνουμε τον πελτέ, το κρασί και τον μαϊντανό. Αλατίζουμε και αφήνουμε τη σάλτσα να ψηθεί για 10 λεπτά.

Περιχύνουμε τη σάλτσα πάνω στις τσιπούρες και κόβουμε τη ντομάτα σε φέτες.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις  για 40 λεπτά περίπου.

 

Καλή επιτυχία!!!

 

Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μάνος Διακαινισάκης, Κείμενο: Παναγιώτης Μουτσάκης, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη